ستون فقرات
قبل از اینکه درباره عوارض دیسک کمر و درمان آن صحبت کنیم لازم است اول ساختمان ستون فقرات را بهتر بشناسیم. ستون فقرات از مهره هایی که روی یکدیگر قرار گرفته اند تشکیل شده است این مهره ها به ترتیب از بالا به پایین شامل 7 استخان گردن، 12 مهره ستون پشت و 5 مهره در قسمت کمر می باشند و به دنبال آنها استخوان داخلی و استخوان دمبالچه وجود دارد و جالب آنکه تمامی این مهره ها به وسیله یک دیسک محافظت می شوند. وظیفه این دیسک این است که از تمامی این مهره ها در برابر حرکات روزمره مانند چرخش های ناگهانی، بلند کردن اجسام سنگین، راه رفتن و غیره محافظت کند. برای انتخاب بهترین متخصص ارتوپد در تهران با ما همراه باشید.
دیسک کمر شامل دو بخش می باشد، یکی از بخش های آن نرم و ژلاتینی است که در داخل وجود دارد و آن بخش دیگر یک حلقه خارجی سخت است. آسیب ها و ضعف ستون فقرات می تواند موجب بیرون زدگی مایع ستون فقرات شود و پوسته خارجی را دچار مشکل می کند. این مشکل اصولا موجب ضعف در عملکرد دیسک و البته فتق دیسک بین مهره ها می شود و ما اصولا در اصطلاح عامیانه به آن دیسک کمر می گوییم، اما در واقعیت بیرون زدن دیسک کمر یا ضعف آن است که می تواند ستون فقرات را دچار مشکل کند و در بیشتر موارد بسیار دردناک است. برای درمان این مشکل ممکن است اگر به زودی اقدام نکنید مجبور شوید جراحی کنید.
عوارض دیسک کمر
به یاد داشته باشید که دیسک کمر از آن جمله بیماری هایی است که باید تا مشکل ساز نشده است درمان شود برای یافتن و مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد با ما همراه باشید، اگر دیسک کمر حاد درمان نشود احتمال اینکه اعصاب بیمار برای همیشه آسیب ببیند خیلی زیاد است. یکی از دیگر عوارض دیسک کمر می تواند موجب قطع تکانه عصبی در قسمت های پایینی پا و کمر شود که این مورد می تواند موجب عدم کنترل ادرار و مدفوع شود.
یکی از دیگر عوارض دیسک کمر می تواند بی حسی پایه باشد، در این مورد دیسک کمر موجب فشرده شدن اعصاب فرد مبتلا می شود و در نهایت منجر به این می شود که فرد در داخل ران، پشت پا و اطراف مقعد هیچ حسی نداشته باشد. به یاد داشته باشید که عوارض می توانند بهبود یابند یا بدتر شوند از این رو اگر در انجام کارهای روزمره شما اختلال ایجاد شده است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید تا هرچه زودتر درمان شوید.
علائم دیسک کمر
- احساس درد و بی حسی در یک سمت بدن
- درد کری که به دست و پا نیز رسیده است
- این درد اصولا در شب و هنگام انجام کار ها اوج می گیرد
- این درد اصولا در هنگامی که بلند می شوید و می نشینید بیشتر می شود
- این درد بعد از پیاده روی خود را نشان می دهد
- این درد برای شما ضعف عضلانی شدید به وجود می آورد
- این درد موجب مور مور شدن یا درد و سوزش در مناطق آسیب دیده می شود
به یاد داشته باشید که میزان این درد در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد از این رو بهتر است عوارض دیسک کمر را جدی بگیرید و با دیدن حتی یک علامت از دیسک به پزشک مراجعه نمایید.
عوامل ایجاد دیسک کمر چیست
درصورتی که حلقه بیرونی دیسک دچار آسیب شود که مایع داخلی اجازه می دهد تا خارج شود و در این حالت است که می گوییم فرد به دیسک کمر دچار شد است، به یاد داشته باشید که یکی از دیگر عواملی که می تواند موجب دیسک کمر شود بالا رفتن سن است. به یاد داشته باشیدا که بلند کردن اجسام سنگین تاثیر زیادی روی ایجاد دیسک کمر دارند از این رو تا جایی که می توانید از انجام این موارد پرهیز کنید.
احتمال بروز دیسک کمر در افرادی که دارای اضافه وزن هستند بیشتر است چرا که دیسک آنها مجبور به حمل وزن بیشتری می باشد. یکی از دیگر عوامل ایجاد دیسک سبک زندگی نا سالم و بی تحرکی است. یکی از دیگر عوامل بالا رفتن سن است چرا که بالا رفتن سن به خودی خود می تواند موجب کم شدن مایع محافظ دیسک شود و از این رو دیسک می تواند به راحتی از جای خود جابه جا شود و شما را دچار مشکلات دیسک کمر کند.
چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم
اصولا متخصصان در این رشته معتقد هستند که نمی توان از ابتلا به دیسک کمر ممانعت کرد اما حتما می توان احتمال ابتلا به آن را کاهش داد. از این رو ما به شما پیشنهاد می کنیم برای کمتر کردن این احتمال موارد زیر را رعایت فرمایید :
هنگام بلند کردن یک جسم از روی زمین بهتر است زانو ها را خم کنید و با نیروی زانو آنها را بلند کنید نه با استفاده از نیروی کمر.
همیشه سعی بر این داشته باشید که وزن خود را در حد متعادلی نگه دارید تا احتمال ابتلا به دیسک کمر را پایین بیاورید.
به یاد داشته باشید که به هیچ وجه برای مدت طولانی در حالت نشسته باقی نمانید و هر چند ساعت یکبار بلند شوید و چند حرکت کششی انجام دهید و دوباره بنشینید و به کارتان ادامه دهید.
همیشه سعی در این داشته باشید که با انجام تمرینات ورزشی عضلات خود را تقویت نمایید.
سعی کنید با انجام تمرینات ورزشی، عضلات پشت، کمر، پا و شکم خود را تقویت کنید.