تحقیقات و بررسی های پزشکی نشان داده است که از مهم ترین عملکردهایی که مفصل زانو انجام می دهد این است که باعث خم و راست شدن پاها می شود.
عملکردهای صحیح زانو به کمک مجموعه ای از ساختارها که شامل استخوان، لیگامان، تاندون و غضروف می باشد. باتوجه به این موضوع که این بخش از بدن تحت چه استرس و فشاری قرار گرفته است که باعث به وجود آمدن آسیب هایی در زانو و بیماری هایی شده است.
درمطلب امروز به بیماری هایی که موجب زانو درد می شوند اشاره خواهیم کرد تا بدانیم چه زمان و در اثر چه بیماری هایی باید عمل تعویض مفصل زانو صورت گیرد.
بیماری هایی که موجب درد زانو می شوند
در مقاله های قبلی درباره اینکه چه عواملی باعث می شوند که شما در ناحیه زانو احساس درد کرده و نیاز باشد که به بهترین تخصص ارتوپد مراجعه کنید اشاره کرده ایم. اما اکنون می خواهیم به موضوع بیماری هایی که موجب زانو درد می شوند اشاره کنیم.
بیماری های بسیاری وجود دارند که باعث می شوند شما در ناحیه زانو احساس درد کنید این بیماری ها عبارتند از:
- نرمی غضروف کشکک یا کندرومالاسی کشکک
- آرتروز زانو
- کیست منیسک
- منیسک دیسکی شکل
- آرتریت روماتیید زانو
- آرتریت عفونی
- استئوکندریت
- تومورها
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتریت هموفیلیک
- آرتریت نقرسی
- آرتریت سلی
- استئومیلیت
- انواع التهابات تاندون ها
- انواع شکستگی های مربوط به کشکک و استخوان ران و درشت نی
- دررفتگی های کشک و مفصل
- خونریزی حاد مفصل
- شلی رباط های اطراف زانو
- تجمع مایع مفصل زانو
- بیماری عروقی محیطی
- ترومبوز وریدی عمقی (DVT)
- گیرافتادن بالشتک چربی
البته این موضوع را نیز باید توجه داشته باشید که در بسیاری از مواقع دردهایی که در ناحبه زانو احساس می شود هیچ ارتباطی با مفصل زانو ندارد و مربوط به مچ پا و ران می باشد. از مهم ترین بیماری هایی که باعث به وجود آمدن دردهای زانو می شوند آرتریت و آرتروز می باشد که برای درمان آنها از روش های مختلفی استفاده می شود. در برخی از موارد ممکن است درمان جوابگو نباشد و نیاز باشد که فرد بیمار به عمل جراحی تعویض مفصل زانو مجبور شود.
هدف درمان های دارویی زانو درد بر کنترل درد و التهاب ایجاد شده و کاهش آسیب های بعدی و در صورت امکان ترمیم غضروف آسیب دیده و احیای مایع سینوویال مفصل استوار است.
انواع درد زانو
برای اینکه بدانیم بیماری هایی که موجب زانو درد می شوند را چگونه و از چه راه هایی می توان درمان کرد ابتدا باید بدانیم که درد زانو انواع مختلفی دارد.
درد زانو بر اثر علل اولیه و ثانویه به وجود می آید که در دو نوع درد حاد و درد مزمن ممکن است به وجود آید. زمانیکه درد زانو
درحالت حاد باشد ممکن است در اثر شکستگی استخوان، پارگی تاندون، لیگامان، در رفتگی زانو یا در رفتگی کاسه زانو به وجود آمده باشد.
دردهای مزمن زانو نیز در اثر بیماری هایی همچون آرتریت، استئوآرتریت، آرتریت کریتسالی، بروزیت یا آماس کیسه مفصلی، عفونت، تاندونیت یا التهاب تاندون رخ می دهد.
در بسیاری از دردهای زانو این مفصل زانو است که دچار آسیب می شود همانطور که در مطالب بالا اشاره کردیم مفصل کار خم و راست شدن زانو را بر عهده دارد و جزیی چرخشی می باشد. در ساختار مفصل زانو سه استخوان ران، استخوان درشت نی و استخوان کشک وجود دارند که برای اینکه مفصل زانو ثبات داشته باشد بستگی به ساختار عضلات، رباط ها، کپسول مفصلی و همچنین راستای اندام تحتانی دارد.
داروهای خوراکی تسکین درد زانو
برای درمان دردهای زانو راه ها و روش های بسیاری وجود دارد. با تشخیص اینکه بیماری هایی که موجب زانو درد می شوند می توان راه ها و درمان درد زانو را نیز بدست آورد. برای درمان می توان به بهترین متخصص ارتوپد درتهران مراجعه کرد و یا از داروها خوراکی، داروهای موضعی و داروهای تزریقی برای درمان زانو درد استفاده کرد.
از داروهایی رایجی که می توان برای درمان زانو درد از آنها استفاده کرد مسکن ها، داروهای ضدالتهاب غیر استروییدی، بی حس کننده های موضعی، استروییدی های ضد التهاب، مواد تزریق در مفصل مانند ترکیبات پلاسما و هیالورونیک اسید که می توانند در درمان درد زانو تاثیرگذار باشند.
داروهایی که در بالا به آنها اشاره کردیم درست است که می توانند در تسکین درد و درمان زانو درد مفید باشند اما گاهی برای بیمار عوارضی را نیز در پی خواهند داشت.
اما یک سری از مسکن ها وجود دارند که مهم ترین گزینه درمانی به شمار می آیند . البته استفاده طولانی مدت هم از این مسکن ها برای بیمار توصیه نمی شود ولی می تواند در مهار و کنترل درد در کوتاه ترین زمان ممکن مفید باشند این دسته از مسکن ها عبارتند از:
• استامینوفن (پاراستامول)
• داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی
• مورفین و سایر مخدرها
• سایر ضد دردها شامل داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای ها و ضد صرع ها
• داروهای گیاهی ضد درد
تذکر
ممکن است استفاده از داروهای مسکن هم مانند سایر داروها علاوه بر مفید بودن باعث ایجاد عوارضی هم شوند باید توجه داشته باشید که بیش از آنچه با پزشک و متخصص ارتوپد صحبت کرده اید از آن ها مصرف نکنید. مثلا آن دسته از مسکن هایی که در دسته ضدالتهاب های غیر استروییدی وجود دارند مانع از تولید هورمون های پروستاگلاندین در بدن می شوند که شاید این موضوع را ندانید که این هورمون ها عملیات مهمی را در بدن انجام می دهند که یکی از این اعمال ایجاد درد و التهاب در پاسخ گویی به عفونت ها یا آسیب دیدگی ها می باشد که موجب می شود بدن با این گونه اختلالات مقابله کند.
داروهای مسکن ضد التهاب که در متن بالا به آن اشاره کردیم می توانند با مهار کردن این هورمون ها از طریق مستقیم باعث عوارض قابل توجهی شوند.