ترمیم غضروف زانو به چه صورت می باشد؟
غضروف زانو یکی از مهمترین اجزای مهم مفصل زانو بوده و حرکاتی مثل راه رفتن، خم شدن پا، نشستن، دویدن و … را برای افراد راحت میکند. اگر غضروفی وجود نداشت، ساییده شدن استخوانها و قرار گرفتن آن ها روی هم باعث می شود که حرکت کردن سخت و غیرممکن شود. ساییدگی غضروف زانو و نرمی غضروف از بیماری هایی هستند که در اول علائمی ندارند و همین امر موجب ناسازگاری حال بیمار طی مدت زمان می شود. درمان های مختلفی برای ترمیم غضروف زانو وجود دارند که در این مقاله قصد داریم به بررسی آن ها بپردازیم پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
آسیب غضروف زانو چیست؟
غضروفها رشتههای عصبی ندارند و به همین علت ممکن است از مدت ها قبل درگیر ساییدگی و آسیب شده باشند اما در اثر یک تصادف به طور ناگهانی درد مشخص شود. در حالی که آسیب یا ضربهای به غضروفها وارد نشود، بعد از چند سال سایش، فرسودگی و در نهایت از بین رفتن، زمینه را برای ساییدگی استخوانها روی یکدیگر به وجود می آورد که در نتیجه درد، ورم و آرتروز استخوان را به همراه دارد و در نهایت فرد باید برای ترمیم غضروف زانو اقدام کند.
پس زمانی که غضروف زانو تا حد زیادی از بین رفته باشد که دو استخوان روی هم قرار بگیرند، پزشک متخصص باید برای ترمیم غضروف زانو نیز درمان هایی را در نظر بگیرد.
انواع آسیب های غضروف زانو
به دلیل اینکه غضروف دارای رشتههای عصبی نیست پس هنگام آسیب نمیتواند علائم درد را به مغز ارسال کند. در نهایت آسیب غضروفی میتواند با توجه به فاصله بین بروز تا تشخیص درجهبندیهای مختلفی از جزئی تا شدید داشته باشد که عبارتند از:
- آسیب درجه 1 غضروف زانو: در این مرحله غضروف زانو نرم می شود و ورم می کند.بنابراین فرد باید برای ترمیم غضروف زانو اقدام کند.
- آسیب درجه 2 غضروف زانو: این آسیب موجب ضخیم شدن جزئی غضروف زانو، شکلگیری رشتهها یا الیافی با جلوه تی تکه تکه و شکاف روی سطح غضروف به وجود می آید و قطر آن کمتر از 1.5 سانتیمتر است.
- آسیب درجه 3 غضروف زانو: در این نوع آسیب، اندازه شکلگیری الیاف، بیشتر می شود و قطر شکاف به وجود آمده روی سطح غضروف نیز از 1.5 سانتیمتر بیشتر می شود. در این درجه از آسیب، فرد صدای تقتق زانوی خود را می شنود و موقع ایستادن در قسمت زانو درد دارد.
- آسیب درجه 4 غضروف زانو: این مرحله از آسیب، غضروف زانو به طور کامل ساییده می شود و از بین می رود. بیمار درد زیاد را تحمل میکند و بعضی از حرکات زانوی او کم می شود پس بهتر است به ترمیم غضروف زانو اقدام کند.
روش های ترمیم و احیای غضروف آسیب دیده زانو
غضروفها بافتهای مقاومی هستند که انتهای استخوانها را در مفاصل میپوشانند و به حرکت روان و بدون درد آنها کمک میکنند. غضروفها به علت عدم عروق خونی، قدرت ترمیم محدودی دارند و آسیب دیدگی آنها میتواند مشکلی کاملا جدی باشد. بنابراین، روشهای زیادی برای ترمیم غضروف زانو و احیای غضروف آسیب دیده وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
روشهای درمانی غیرجراحی
- فیزیوتراپی: انجام تمرینات خاص برای تقویت کردن عضلات اطراف مفصل و درمان دامنه حرکتی آن میشود.
- تزریق دارو: داروهایی مثل کورتیکوستروئیدها و هیالورونیک اسیدها میتوانند به کم شدن درد و ورم مفصل ها و ترمیم غضروف زانو کمک کنند.
- مکملهای غذایی: بعضی از مکملها مثل گلوکوزآمین و کندرویتین سولفات امکان دارد به ترمیم غضروف زانو کمک کنند.
- لیزر درمانی: لیزر درمانی از امواج لیزر برای تحریک رشد سلولهای غضروف استفاده میکند.
روشهای جراحی
- آرتروسکوپی: این روش چند برش کوچک در اطراف مفصل به وجود می آورد و استفاده از یک دوربین و ابزارهای کوچک برای بررسی و ترمیم غضروف زانو میشود.
- میکروسوچوراژ: در این روش، جراح سوراخهای کوچک در غضروف آسیب دیده به وجود می آورد، خونرسانی به آن را تحریک میکند.
- ترمیم غضروف زانو با سلولهای بنیادی: در این مرحله، از سلولهای اولیه بیمار برای رشد غضروف جدید در قسمت آسیب دیده استفاده میشود.
- ایمپلنت مصنوعی جایگزین غضروف: زمانی که غضروف آسیب شدیدی دیده باشد، امکان دارد لازم باشد یک ایمپلنت مصنوعی جایگزین غضروف اسیب دیده شود.
انتخاب بهترین روش درمانی برای ترمیم غضروف زانو و احیای غضروف آسیب دیده به عواملی مثل شدت آسیب، سن و سلامتی بیمار و میزان فعالیت او بستگی دارد.
تاثیر رژیم غذایی در ترمیم غضروف زانو
رژیم غذایی تاثیر زیادی در ترمیم غضروف زانو دارد. غذاها به تنهایی نمی توانند به ترمیم غضروف زانو کمک کنند، اما با کاهش ورم، بالارفتن تولید کلاژن و مواظبت از غضروف در برابر آسیبهای شدید به سلامت آن کمک میکنند.
غذاهای مفید برای ترمیم غضروف زانو
- غنی از اسیدهای چرب امگا 3: مثل ماهیهای چرب (سالمون، ساردین، ماهی خال مخالی)، گردو، بذر کتان و روغن زیتون. امگا 3 دارای خاصیت ضد التهابی است و میتواند به کم شدن درد و التهاب مفاصل کمک کند.
- سرشار از آنتی اکسیدان: مثل میوهها (توتها، مرکبات) و سبزیجات (اسفناج، کلم پیچ) و آجیلها. آنتیاکسیدانها از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد مراقبت میکنند.
- دارای کلاژن: مثل آبگوشت استخوان، ژلاتین و غضروف مرغ. کلاژن پروتئینی است که به ساختار غضروفها کمک میکند.
- سرشار از ویتامین C: مثل مرکبات، فلفل دلمهای و کیوی. ویتامین C برای به وجود آوردن کلاژن ضروری است.
- دارای گلوکوزآمین و کندرویتین: مثل غضروف گاو، مرغ و ماهی. این مواد امکان دارد به تولید و ترمیم غضروف زانو کمک کنند.
سخن پایانی
سلامت غضروف زانو برای حفظ تحرک و کیفیت زندگی شما ضروری است. غضروف بافتی نرم و لاستیکی است که انتهای استخوان های شما را در مفصل زانو می پوشاند و به آنها کمک می کند تا به آرامی روی یکدیگر بلغزند.
با افزایش سن، غضروف به طور طبیعی فرسوده می شود و این می تواند منجر به درد، سفتی و آرتروز شود. همچنین می تواند در اثر آسیب دیدگی مانند پارگی رباط یا شکستگی استخوان آسیب ببیند. بنابراین فرد برای ترمیم غضروف زانو باید اقدام کند.
سوالات متداول
- غضروف زانو چیست و چه کاری انجام می دهد؟
غضروف بافتی نرم و لاستیکی است که انتهای استخوان های شما را در مفصل زانو می پوشاند و به آنها کمک می کند تا به آرامی روی یکدیگر بلغزند. این کار به جذب شوک و کاهش اصطکاک در هنگام حرکت زانو کمک می کند. - چه چیزی باعث آسیب غضروف زانو می شود؟
آسیب غضروف زانو می تواند ناشی از افزایش سن، آسیب دیدگی مانند پارگی رباط، استفاده بیش از حد نیز باشد. - علائم آسیب غضروف زانو چیست؟
علائم آسیب غضروف زانو می تواند شامل مواردی از جمله درد، سفتی، تورم و صدادادن باشد.