به چه علت افراد مجبور به جراحی پا می شوند؟
در ابتدا باید بگوییم که نقص هر بخش بدن ممکن است ما را در انجام کارهای روزمره خود را دارد. ناگفته نماند که جراحی پا ممکن است در هر دوره سنی نیاز شود. یکی از دلایلی که پزشکان توصیه می کنند، جراحی انجام شود، بخاطر پاهای پرانتزی می باشد ما در این مقاله قصد داریم به طور کامل در مورد جراحی پا در مرکز زانو کلینیک بهترین متخصص ارتوپد در تهران گفتگو کنیم. با ما همراه باشید.
علت پرانتزی بودن پا چیست؟
یکی از مشکلات رایج در پاها، شکل پرانتزی گرفتن آن می باشد. که در آن زانو ها از هم فاصله می گیرند، در صورتی که مچ پاها به هم متصل هستند و در کنار هم قرار گرفته اند. در واقع زمانی که زانوها به سمت خارج می روند را در اصطلاح پزشکی به آن ژنوواروم می گویند. اما در مورد علت آن، می توان به دلایل های مختلفی اشاره کرد که در زیر به علت های آن به طور کامل اشاره شده است.
- فرآیند رشد طبیعی کودکان
زمانی که کودک در حال رشد است تمامی اعضای بدن آن با سرعت های متفاوتی نیز رشد می کند. در واقع تغییر در اسکلت کودک سبب می شود که بخش از قسمت های بدن کودک با هم تراز نباشند. در نتیجه سبب ایجاد غیر معمولی اندام ها به وجود می آید. از همین رو می توان پی برد که با رشد طبیعی کودکان این احتمال وجود دارد که ظاهر پای آنان پرانتزی شود. معمولا پرانتزی بودن پا ها تا سن 18 ماهگی به طور کامل ظاهر می شود. - عوارض نرمی استخوان یا راشیتیسم
یکی دیگر از علت هایی که پاها به حالت پرانتزی تبدیل می شود، نرم استخوانی یا راشیتیسم می باشد ناگفته نماند این نوع نرمی استخوان می توانید علت آن عوامل مختلفی نظیر سوتغذیه، باشد. زمانی که مواد غذایی مورد نیاز به بدن شما نرسد بدن دیگر نمی تواند به طور کامل به رشد خود ادامه دهد. مواد غذایی که بسیار برای بدن ضروری می باشد شامل کلسیم، فسفر یا ویتامین دی می باشد زمانی که در رژیم غذایی شما این نوع از مواد ضروری پیدا نشود فرد با نرمی استخوان روبرو خواهد شد. - بیماری بلانت
یکی دیگر از دلایلی که در کودکان باعث نیاز به جراحی پا می شود، بیماری بلانت می باشد. در واقع این بیماری زمانی رخ می دهد که استخوان پا به حالت غیر طبیعی رشد کند. این بیماری تنها با اسکن و تصویر برداری قابل تشخیص می باشد. - استئوآرتریت زانو
همانطور که میدانید اگر ضربه ای به زانو وارد شود و یا آسیب پیدا کند در نتیجه غضروف دچار ساییدگی شود همین ساییدگی به مرور زمان موجب خمیدگی مفصل زانو به خارج می شود. - آرتروز
یکی از بیماری های رایج در بزرگسالان، آرتروز می باشد یکی از عامل های اصلی آرتروز، ساییده شده غضروف و استخوان های اطراف زانو می باشد. زمانی که این ساییدگی دار داخل زانو زیاد شود، پاها شکل پرانتزی پیدا میکنند.
علائم پا پرانتزی چیست؟
از مهم ترین علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تغییر شکل ظاهری مفصل زانو
- تغییر حالت ایستادن و وضعیت عادی پاها
- عدم تعادل در راه رفتن
- درد در هنگام پیاده روی
- صافی کف پا
درمان پای پرانتزی
درمان پای پرانتزی با روش های متفاوتی انجام می شود در مرحله اول ابتدا میزان پرانتزی بودن پا را در نظر بگیریم اگر درجه آن چندان زیاد نباشد، با روش های متفاوتی مانند درمان دستی و ماساژ تراپی و تمرینات که برای تقویت پا توصیه می شود را درمان کرد اما اگر پرانتزی بودن آن زیاد بود توصیه می کنیم که جراحی پا انجام شود.
عمل جراحی پای پرانتزی
همانطور که در موارد فوق به آن اشاره شد. اگر شرایط فرد بیمار حاد یا شدید باشد پزشکان توصیه میکنید که جراحی پا هر چه سریعتر انجام شود. یکی از عمل جراحی که برای پای پرانتزی توصیه می شود، عمل جراحی استئوتومی باشد. که در این نوع عمل باید استخوان ها شکسته شوند و استخوان ها در موقعیت اصلی خود قرار داده می شوند و به کمک پلاک و پیچ در محل اصلی خود قرار خواهند گرفت.
بعد از انجام عمل جراحی پای پرانتزی باید نکاتی را مد را نظر قرار دهیم؟
بعد از انجام عمل جراحی باید یک سری مراقبت های ویژه جهت بهبودی عمل پای خود انجام دهید که شامل موارد زیر می باشد.
- استفاده از داروهای مسکن جهت کاهش درد عمل جراحی پا
- در صورت عدم ضعف می توانید یک روز پی از عمل جراحی بر لبه تخت خود بنشینید و پاهای خود را آویزان کنید.
- هیچ گونه فشاری بر روی زانوهای خود وارد نکنید و توصیه میکنیم به کمک دو عصا راه بروید.
- برای بهبودی سریعتر از زانو بند مخصوص استفاده کنید
نتیجه گیری
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد. پی بردیم که علت پای پرانتزی می توانید عواملی نظیر، فرآیند رشد طبیعی، نرمی استخوان یا راشیتیسم، آرتروز اشاره کرد. در برخی از موارد میتوان پرانتزی پا را به کمک درمان دستی، ماساژ تراپی، تمرینات تقویت پا آن را درمان کرد اما در غیر این صورت اگر شدید یا حاد باشد نیاز به عمل جراحی پا می باشد. برای اطلاعات بیشتر به سایت دکتر شادی مراجعه کنید.