خار پاشنه چیست؟
از رسوب کلسیم که باعث برآمدگی استخوان برقسمت استخوان زیرین پاشنه پا می شود خارپاشنه به وجود می آید که می توان به شکل تیز، نوک درا، قلابی شکل، طاقچه ای و با صاف باشد.
خار پاشنه چیست؟ برآمدگی می باشد که از زیر پاشنه تا قوس پا یعنی همان قسمت وسط پا کشیده می شود. گاهی ممکن است که خارپاشنه درد نداشته باشد اما در برخی مواقع با دردهای شدیدی همراه می باشد.
خار پاشنه اغلب با پلانتار فاسیا همراه می باشد التهابی دردناک که از بافت های فیبری و هم بندی که در امتداد پا وجود دارد آغاز شده و تا پاشنه پا امتداد پیدا می کند.
خارپاشنه نشانه ها و علائمی نیز دارد که در این مقاله می خواهیم به آنها اشاره ای داشته باشیم و عنوان کنیم که علت های خار پاشنه چه چیز هایی می تواند باشد.
برای درمان خارپاشنه و مشکلاتی که به آن مربوط می باشند می توان با مراجعه به ارتوپد و انجام ورزش های مربوط به خارپاشنه آن را درمان کرده و اگر با درمان مداوا صورت نگیرید نیاز به عمل جراحی ضروری می باشد این عمل تا حدودی شبیه به عمل تعویض مفصل زانو می باشد.
علائم خار پاشنه
برای تشخیص خار پاشنه علائم مشخصی وجود ندارد. اما اگر در قسمت در محلی که خار پاشنه ایجاد شده است التهاب صورت گیرد باعث بروز درد نیز می شود اما این درد ناشی از خود خار پاشنه نمی باشد بلکه آسیب هایی می باشد که به بافت های نرم مرتبط بوده است.
اغلب افراد در تعریف اینکه درد خار پاشنه چیست؟ می گویند درد خار پاشنه مانند چاقو یا سوزنی می باشد که به پایشان فرو می رود. درد خار پاشنه از صبح که بر روی پا هستید آغاز می شود و سپس به درد خفیفی تبدیل می شود در زمان نشستن و استراحت در مدت زمان طولانی این درد شدید تر می شود.
در حقیقت و به طور کلی می توان علائم خار پاشنه را به صورت زیر عنوان کرد.
- درد شدید همچون فرو کردن چاقو در پاشنه پا که هنگام صبح و با ایستادن روی پا آغاز می شود
- درد خفیف در پاشنه پا که در باقی ساعات روز رخ می دهد
- التهاب و تورم که در قسمت جلوی پاشنه پا به وجود می آید
- حرارتی که در بخش درگیر و آسیب دیده به وجود می آید
- برآمدگی استخوان کوچک که در زیر پاشنه پا که قابل مشاهده می باشد
- حساسیت در کف پاشنهی پا که موجب سخت شدن راه رفتن در حالت پا برهنه میشود.
درمان خار پاشنه
در مطالب بالا عنوان کردیم که خار پاشنه چیست؟ و علائم آن را نیز به اختصار توضیح دادیم حال می خواهیم بدانیم که برای درمان خار پاشنه چه کارها و روش هایی لازم است که انجام گیرد.
اولین مرحله ای که می تواند در درمان خار پاشنه و کاهش درد آن کمک کند توقف و یا کاهش فشارهای شدیدی می باشد که بر پاشنه پا وارد شده و باعث ایجاد درد می شود.
برای پیشگیری از خار پاشنه در مورد فشارهایی طولانی که در طول روز به پاهای شما وارد می شود باید مراقب باشید زیرا ممکن است نیاز داشته باشید که از فعالیت هایی که باعث می شود که پاهای شما در سطوح سخت قرار بگیرند خودداری و یا جلوگیری نمایید.
اما روش های دیگری نیز برای درمان خار پاشنه مانند طب سنتی، جراحی و روش های غیر جراحی نیز وجود دارد.
از جمله درمان هایی که برای رفع خار پاشنه صورت می گیرند عبارتند از: درمان خار پاشنه با ماساژ، گرم نگه داشتن موضعی، حجامت و زالواندازی در محل خار پاشنه، خود داری کردن از خوردن غذاهای سرد، استفاده از کلسیم طبیعی، کمپرس یخ و انجام حرکت های کششی
داروی درمان خار پاشنه
قبل تر عنوان کردیم که برای درمان خار پاشنه راه ها و روش های مختلفی همچون طب سنتی، روش های غیر جراحی و عمل جراحی وجود دارد که در متن بالا به روش های سنتی که برای درمان خار پاشنه استفاده می شود اشاره کردیم.
اما روش های دیگری برای درمان خار پاشنه وجود دارند که به وسیله دارو می توان خار پاشنه را درمان کرد این داروهای درمانی شامل تزریق برای درمان خار پاشنه، کفی و کفش طبی مخصوص خار پاشنه، درمان به وسیله فیزیوتراپی، درمان با شاک ویو تراپی و جراحی خار پاشنه می باشند.
جراحی خار پاشنه
با توجه به درمان ها و داروهایی که برای خار پاشنه در مطالب بالا اشاره کردیم در صورتیکه خار پاشنه رفع نشود نیاز به عمل جراحی می باشد
اکثر جراحانی که این عمل را انجام می دهند از شخص بیمار می خواهند که برای مدت زمان 9 ماه به درمان خود از طریق تزریق، فیزیوتراپی و استفاده از کفی ادامه دهند و در صورتیکه خار پاشنه آنها رفع نشد برای عمل جراحی اقدام کنند.
برای عمل جراحی خار پاشنه دو چیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. اول سفت بودن رباط پلانتار فاسیا و دوم وجود خار که همان زائده استخوانی می باشد در پاشنه پا.
جراحی که می خواهد عمل خار پاشنه را انجام دهد این دو موضوع را ارزیابی کرده تا بتواند بهترین راه و روش را برای جراحی انتخاب کرده تا درمان قطعی خار پاشنه صورت گیرد.
مسئله مشترک تمام جراحان در عمل خارپاشنه افزایش طول رباط پلانتار فاسیا می باشد. برای عمل جراحی می توان این رباط را به صورت عرضی برش داد و یا اینکه بخشی از آن را جدا کرد این موضوع را در نظر داشته باشید که در عمل جراحی خار پاشنه تنها بخشی از این رباط جدا می شود زیرا با برداشتن کامل این رباط ناپایداری پا در بیمار به وجود می آید.
عواملی که زمینه مساعدی را برای خار پاشنه به وجود می آورند
از عواملی که باعث فراهم شدن زمینه ای برای خار پاشنه می شوند عبارتند از:
- سفت بودن عضلات ساق پا که باعث می شوند که فرد نتواند به راحتی پشت پایش را بالا ببرد.
- چرخش کف پا به خارج در نتیجه افزایش فشار به فاشیا
- چاقی و وزن بالا
- صافی کف پا
- ضربه های مکرری که به کف پا وارد می شود
- راه رفتن روی زمین ناهموار و سخت
- استفاده از کفش نامناسب
- افزایش سن و تغییر یافتن جنس بافت فاشیای پلانتار