یکی از مشکلات و بیماری های مربوط به زانو که متاسفانه این روزها افراد زیادی به آن دچار می شوند آرتروز زانو می باشد. لازم به ذکر است که درمان آرتروز زانو اگر به تاخیر افت یا نادیده گرفته شود احتمال آسیب دیدگی بیشتر در ناحیه زانو بسیار زیاد خواهد شد.
در بهترین حالت ممکن برای اینکه بیماری knee arthritis در شما برطرف شود از روش های درمانی غیر جراحی استفاده می شود.
در بیشتر مواردی که مبتلا به آرتروز می باشند جراحی آخرین روش درمان است و تنها در زمانی به فرد مبتلا توصیه می شود که هیچ یک از روش های غیر جراحی نتیجه بخش نبوده باشند.
آرتروز زانو
در یک تعریف ساده باید بگوییم که آرتروز از جمله بیماری هایی است که با درد، خشکی، بی حرکتی و تغییر شکل مفصل زانو همراه می باشد و می تواند توانایی راه رفتن را در فرد مبتلا کاهش داده و تحت تاثیر قرار دهد.
افرادی که به این نوع از بیماری آرتروز مبتلا می باشند بر این تصور هستند که برای درمان آرتروز زانو نمی توانند کار زیادی انجام دهند.
ما، در کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی به چند نمونه از راه های غیر جراحی که برای Treatment of knee osteoarthritisمورد استفاده می باشند و نتیجه بخش نیز هستند اشاره کرده ایم.
راه های درمان آرتروز زانو
قبل تر به این مسئله اشاره کرده ایم که knee arthritis از جمله بیماری های خطرناک برای مفصل زانو می باشد که در صورت نادیده گرفتن باعث تخریب شدید مفصل شده و تنها راه درمان آن این است که فرد مبتلا عمل جراحی تعویض مفصل زانو را طبق نظر و تشخیص بهترین متخصص ارتوپد انجام دهد.
همچنین به این مسئله نیز اشاره کرده ایم که عمل جراحی زانو تنها در صورتی انجام خواهد گرفت که هیچ یک از روش های غیر جراحی روی فرد نتیجه بخش نبوده باشد.
در ادامه به چند مورد از روش های غیر جراحی برای درمان آرتروز زانو اشاره کرده ایم.
- فیزیوتراپی
- آموزش راه رفتن و ایستادن
- داروهای ضد درد
- کاهش وزن
فیزیوتراپی
یکی از راه های درمان غیر جراحی برای آرتروز زانو استفاده از دوره های فیزیوتراپی می باشد که با راه های تقویتی، کششی و تهویه هوازی ترکیب شده است.
هدف از انجام حرکات ورزشی به روش فیزیوتراپی موارد زیر می باشد.
- تقویت عضلات اطراف زانو، باسن و لگن
- کشش عضلات محکم و غیرقابل انعطاف(همسترینگ)
- تشویق برای تبادل مایعات و مواد مغذی در بدن با ورزش های هوازی سبک(پیاده روی، شنا یا استخر درمانی)
آموزش راه رفتن و ایستادن
زمانیکه شما به آرتروز زانو مواجه می شوید نیاز است که به بهترین متخصص ارتوپد و یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید این افراد می توانند به خوبی حرکت های شخصی را مورد ارزیابی قرار داده و راه حل و درمان موثری را برای knee arthritis شما تشخیص دهند.
آموزش هایی که در این زمینه به شما داده می شود و یا معرفی کردن یک سری حرکات و عادت جدید به شما در رفع مشکل زانو و محدود شدن دردها کمک زیادی خواهد کرد.
برای مثال انتخاب یک کفش مناسب کمک خواهد کرد که شما درد کمتری را در زمان راه رفتن احساس کنید.
داروهای ضد درد
از میان داروهایی که به Treatment of knee osteoarthritis کمک می کنند داروهای ضد درد می باشند که خود این داروها در دسته بندی های مختلفی موجود می باشند.
داروهایی مانند:استامینوفن می توانند درد را کاهش دهند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند: آسپیرین، ایبوپروفن، ناپروکسن می توانند درد و همچنین التهابی را که به درد کمک می کند را کاهش دهند.
-
داروهای خوراکی
دسته دیگر داروهایی که برای درمان آرتروز زانو توسط متخصص برای فرد بیمار تجویز می شود داروهایی مانند:ناپروکسن و ایبوپروفن می باشند.
دراین دسته بندی داروهایی دیگری هم وجود دارند که مهار کننده درد زانو می باشند.
-
داروهای موضعی
مسکن های موضعی هم به صورت نسخه ای و هم به صورت بدون نسخه تهیه می شوند.
داروهای جدید برای درمان آرتروز زانو در حال بررسی و تولید هستند. اکثر داروها، چه از طریق قرص و چه از طریق آمپول مصرف شوند برای درمان علائم آرتروز و معکوس کردن روند کار طراحی شده اند.
کاهش وزن
از دیگر روش های غیر جراحی آرتروز زانو کاهش وزن می باشد. آن دسته از افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی می باشند بیشتر از سایر افراد در معرض خطر بیماری knee arthritis قرار دارند.
به خاطر داشته باشید که کاهش وزن، فشار مفصل زانو را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. کاهش این فشار می تواند به کاهش یا از بین بردن علائم و کاهش سرعت آرتروز زانو کمک کند.
تزریقات برای آرتروز زانو
زمانیکه هیچ یک از راه های درمان آرتروز زانو که در متن بالا به آن ها اشاره کرده ایم نتیجه بخش نباشد پزشک متخصص روش درمان تزریقات را به شخص بیمار پیشنهاد می کند.
تزریق هایی که برای درمان knee arthritis از آن ها استفاده می شود عبارتند از:
- تزریق اسید هیالورونیک: که به عنوان مکمل ویسکوزیته نیز شناخته می شود این نوع تزریقات مایع روان کننده مفصل زانو را تأمین می کنند و می تواند درد را کاهش دهند.
- تزریقات غنی از پلاکت: در تزریقات غنی از پلاکت (PRP) از عناصر خون خود بیمار برای کاهش درد، بهبود عملکرد و ترغیب و ترمیم بافت به صورت نظری استفاده می شود.
- تزریق سلول های بنیادی: در تزریق سلول های بنیادی از سلول های مشتق شده از مغز استخوان یا چربی برای برداشتن فاکتورهای رشد و برخی سلول های بنیادی مستقیماً از بیمار استفاده می شود
- تزریق کورتیزون: متداول ترین نوع تزریق مفصل برای درمان آرتروز زانو تزریق کورتیزون است که استفاده می شود اما کاربرد محدودی دارد زیرا ممکن است در از بین رفتن غضروف در زانو موثر باشد.
تزریق PRP ، تزریق سلول های بنیادی و پرولوتراپی از جمله درمان های دارویی احیا کننده است که هدف آن کاهش درد، بهبود عملکرد و ایجاد محیطی برای حمایت از ترمیم بافت است.
روش تزریق می تواند منبع خوبی برای تسکین درد برای برخی افراد مبتلا به آرتروز زانو باشد، اما همیشه جواب نمی دهد.
عمل زانو
آخرین راه درمان برای آرتروز زانو عمل جراحی می باشد. البته این راه درمان برای تمام افراد مبتلا به knee arthritis تجویز نمی شود.
در صورتیکه شخص مبتلا دارای علائم شدید باشد و سایر روشهای درمانی که در این مقاله به آن ها اشاره کرده ایم نتیجه بخش نباشند از این روش درمانی استفاده خواهد شد.
رایج ترین عمل جراحی آرتروز زانو، تعویض کامل زانو است. جراحی آرتروسکوپیک یک جراحی کم تهاجمی است که دیگر درمانی موثر برایknee arthritis محسوب نمی شود. جراحی آرتروسکوپی زانو هنوز یک روش درمانی موثر برای سایر مشکلات زانو ، مانند انواع خاصی از پارگی مینیسک است.
در نهایت اینکه
امیدواریم که با ارائه این مقاله در کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی توانسته باشیم به شما کمک کنیم تا بهتر با راه ها و روش های درمان آرتروز زانو آشنا شوید.
مشاوران این مرکز از طریق سایت zanoclinic.com پاسخگوی سوالات، انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان می باشند.
سئوالات مربوط به درمان آرتروز زانو
روش های درمانی وجود دارند که به کاهش درد و تسکین آن در این بیماری کمک می کنند. روش هایی مانند:اقدامات سبک زندگی(حفظ وزن سالم و ورزش منظم).