امروزه به خاطر تغذیه های نامناسبی که بسیاری از ما انجام می دهیم و رژیم های غذایی نامناسبی که می گیریم امکان مبتلا شدن به بیماری های مختلف بسیار شده است.
افراد بسیاری هستند که از بیماری هایی همچون درد مفاصل و غضروف ها مدام شکایت دارند و بر این باور هستند که بیماری هایی همچون آرتروز درمانی ندارد.
ما در این مقاله می خواهیم به رژیم غذایی مناسب آرتروز اشاره کنیم و به شما بگوییم با یک رژیم مناسب چگونه می توانید از مبتلا شدن به آرتروز پیشگیری نمایید.
همانطور که می دانید آرتروز از شایع ترین نوع بیماری آرتریت می باشد که باعث التهاب و تورم و اختلال حرکات مفصل می شود که بیشتر در ناحیه دست، لگن، زانو و ستون مهره ها بیشتر است.
عوامل بسیاری وجود دارد که نشان دهنده آرتروز در افراد می باشد که از شایع ترین آن ها می توان به اضافه وزن، سن، آسیب دیدگی مفصل اشاره کرد.
رژیم غذایی مناسب آرتروز
کاهش سرعت آرتروز
برای اینکه بتوانید سرعت پیشرفت آرتروز را کاهش دهید می توانید از غذاهایی همچون شیر کم چرب و کلم بروکلی در تغذیه خود استفاده نمایید که در ادامه درباره خواص استفاده از این دو منبع غذایی بیشتر توضیح داده ایم.
شیر کم چرب
از کودکی شنیده ایم که گفته اند شیر باعث می شود که استخوان های محکمی داشته باشیم و به نوعی شیر تقویت کننده استخوان های بدن می باشد. اما اینکه شیری که مصرف می کنیم کم چرب باشد یا پر چرب دارای اهمیت بسیاری می باشد.
شیر از جمله مواد غذایی می باشد که التهاب های مفصلی را کاهش می دهد مخصوصا اگر شیر کم چرب باشد. بر طبق تحقیقات بهترین متخصص ارتوپد و آمار پزشکی بدست آمده 1230 زن و 900 مرد که از بیماری و درد آرتروز رنج می بردند در طول 4 سال و با مصرف شیر کم چرب توانسته بر درد آرتروز خود پیروز شوند البته در این آمار تنها آن دسته از افرادی که به طور مرتب شیر کم چرب مصرف می کردند نتیجه مطلوبی را بدست آوردند.
کلم بروکلی
شاید برایتان باور این موضوع کمی سخت باشد که کلم بروکلی از بروز و تخریب غضروف ها جلوگیری می کند. اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که با درد آرتروز دست و پنجه می زنید و درگیر هستید پیشنهاد می کنم رژیم غذایی مناسب آرتروز خود را با کلم بروکلی آغاز کنید و آن را برای مدت زمان 2 هفته در برنامه غذایی خود قرار دهید.
در بدن هر انسان آنزیمی وجود دارد که غضروف های بدن را تخریب می کند و کلم بروکلی مانع کارکرد این آنزیم می شود.
از خوردن چه مواد غذایی پرهیز کنید
بد نیست که بدانید برخی از مواد غذایی هستند که برای آرتروز مضر می باشند. موادی همچون
روغن آفتابگردان، گلرنگ، ذرت و سویا
این دسته از روغن ها که برای بیماری آرتروز مضر می باشند اسیدهای چرب امگا 6 دارند که خود باعث افزایش التهاب مفصل ها می گردند.
از روغن های نام برده شده برای تهیه تنقلات استفاده می شود بنابراین باید بر روی تغذیه خود بسیار حساسیت نشان دهید تا خدای ناکرده دچار بیماری نشوید. پیشنهاد می کنیم اگر مبتلا به آرتروز هستید و یا با مشاهده علائم آن و با مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد در تهران به این موضوع پی برده اید که خطر ابتلا به آرتروز در شما وجود دارد روغن زیتون را جایگزین روغن های بالا کنید.
شکر
یکی دیگر از مواد خوراکی که بهتر است خوردن آن را فراموش کرده و یا اینکه مصرف کمی از آن را در برنامه غذایی خود داشته باشید شکر است. درست است که شکر سطح انرژی بدن را خیلی سریع بالا می برد اما باید بدانید که این انرژی بالا دوام زیادی ندارد و آن دسته از افرادی که به بیماری آرتروز مبتلا می باشند با مصرف شکر دوبار احساس خستگی و سنگینی می کنند.
شکر کالری بسیار زیادی دارد که مصرف بیش از اندازه آن باعث افزایش وزن می شود که این موضوع فشار بسیاری را به مفصل ها وارد می کند.
پیشنهاد ما به شما این است که به جای مصرف شکر در برنامه غذایی خود از میوه های شیرین استفاده نمایید.
مواد غذایی مناسب برای درمان آرتروز
مواد زیر برای درمان آرتروز مفید می باشند:
مواد غذایی حاوی امگا 3
داشتن امگا 3 در مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و می تواند برای درمان برخی از بیماری ها مفید بوده و در واقع جایگزین مواد باشد که در بدن برخی از ما بسیار کم است.
برای درمان آرتروز هم مصرف مواد غذایی که دارای امگا 3 هستند بسیار توصیه شده است. موادی همچون ماهی های چرب مثل ماهی سالمون،شاه ماهی و ماهی ساردین
دیگر مواد غذایی که داری امگا 3 هستند عبارتند از: گردو، لوبیا سویا، تخم کدو حلوایی
اسیدهای چربی که در مواد غذای حاوی امگا 3 وجود دارد باعث می شود که التهاب های مفصل کاهش پیدا کند و همچنین از تولید آنزیم هایی که در بدن باعث ایجاد آرتروز می شوند نیز جلوگیری شود.
بنابراین در رژیم غذایی مناسب آرتروز برای خود روزانه مصرف 1 گرم امگا 3 را قرار دهید و در روزهایی که از مواد حاوی امگا 3 دربرنامه غذایی خود استفاده نمی کنید 2 لیوان شیر کم چرب را جایگزین کرده و 10 الی 15 دقیقه در زیر آفتاب پیاده روی کنید تا ویتامین D مورد نیاز بدن خود را جذب نمایید.
روغن زیتون
در متن بالا به شما پیشنهاد دادیم که به جای استفاده از روغن هایی همچون روغن آفتابگردان در وعده های غذایی خود روغن زیتون را جایگزین کنید.
روغن زیتون دارای اولئوکانتال که نوعی ترکیب طبیعی می باشد است که آنزیم هایی را که در بدن منجر به ایجاد التهاب می شوند را از بین می برد.
چای سبز
شاید بگویید که معمولا چای سبز را برای کاهش وزن استفاده می کنند. توجه داشته باشید که ما در مطالب بالا به این موضع هم اشاره کردیم که یکی از علائم آرتروز اضافه وزن می باشد.
تحقیقات نشان داده است که آنتی اکسیدان هایی که در چای سبز موجود است این قابلیت را دارند که احتمال بروز به آرتروز را در افراد کاهش دهند.
آلبالو
از میوه های تابستانی و پرطرفدار که علاوه بر اینکه می توان از آن به عنوان نوعی میوه در میان دیگر میوه های تابستانی استفاده کرد آلبالو می باشد که می توان آن را برای تهیه غذا و مربا خوشمزه نیز در نظر داشت.
استفاده ازآلبالو التهاب را کاهش می دهد و این به خاطر وجود ماده موثری به نام آنتوسیاسین در آلبالو می باشد. مصرف روزانه نصف فنجان آلبالو را در برنامه غذایی خود قرار دهید.