همانطور که میدانید بیماری آرتریت یکی از انواع بیماری های التهابی می باشد که در این نوع بیماری ها سیستم ایمنی بدن شما به دیواره مفصل ها حمله می کند و به همین خاطر است که اگر سیستم ایمنی بدن شما قوی نباشد باعث ایجاد التهاب در بخش های مختلف بدن می شود.
علائم بیماری هایی همچون بیماری آرتیت درد، تورم و سختی می باشد. همین بیماری آرتریت خود دارای انواع مختلفی می باشد که یکی از شاخه های آن که قصد داریم در کلینیک دکتر حبیب رشادی بهترین متخصص ارتوپد در تهران شما را با آن آشنا کنیم آرتریت روماتوئید می باشد.
آرتیت روماتوئید این قابلیت را دارد تا در مفصل های کوچک بدن که در دست و پا وجود دارند فعالیت اولیه خود را آغاز کرده و در صورت پیشگیری نشدن از آن به سایر بخش های بدن از جمله گردن سرایت خواهد کرد.
آرتریت روماتوئید چیست؟
در مقدمه اولیه به شما گفتیم که آرتریت روماتوئید شاخه ای از بیماری آرتریت می باشد که از جمله بیماری های التهابی می باشد. این بیماری ممکن است زمانیکه فردی دچار این بیماری شود ممکن است که تنها برای چند هفته یا چند ماه با آن درگیر بوده و یا اینکه تا آخر عمر این بیماری را همراه خود داشته باشد.
این بیماری از جمله بیماری های خود ایمنی می باشد که متاسفانه در بدن به صورت اشتباه به مفصل های موجود در سلول خودش حمله می کند. فردی که دچار بیماری آرتریت روماتوئید می باشد احتمال دارد که دچار مفصل های سفت و متورم شده و در روی بدن خود دانه های پوستی سفیدی را مشاهده کند. در چنین شرایطی حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اگر در اول راه هستید درمان شما هرچه سریع تر انجام شود تا این بیماری به سایر مفاصل بدن از جمله گردن سرایت پیدا نکند تا خدای نکرده دچار آرتریت روماتوئید گردن نشوید.
آرتریت روماتوئید گردن
از نشانه های بارز و شایع در بیماری های آرتریت التهاب پیدا کردن مفاصل در بخش های مختلف بدن از جمله دست ، پا و گردن می باشد. التهاب مزمن در گردن موجب از بین رفتن مفصل سینویال می شود که این مفصل اجازه حرکت دادن گردن را از شما میگیرد.
بنابراین زمانی که آرتریت بتواند باعث تخریب شدن مفصل گردن شود موجب ناپایدار شدن ستون مهره ها نیز خواهد شد. ستون مهره ها یا همان استخوان مهره ها در حقیقت استخوانهای کوچکی هستند که ساختار ستون فقرات بدن شما را فراهم آورده و می سازند. این مهره ها هفت عدد می باشند که معمولا آرتریت روماتوئید مهره های اول و دوم را تحت شعاع خود قرار میدهد.
مهره های اول که در علم پزشکی به آن ها مهره اطلس گفته می شود از مهره هایی هستند که وزن سر شما را تحمل می کنند و مهره دوم یا همان مهره محور به حرکت گردن در جهات مختلف کمک می کند.
متسفانه استخوان های مهره ای ناپایدار هستند و در طول زمان یا تغییر مکان می دهند و یا اینکه باعث فشار آوردن به نخاع و ریشه های عصبی می شوند. زمانیکه این اتفاق رخ می دهد شما در ناحیه گردن و اطراف آن احساس مورمور شدن و بی حسی خواهید کرد تا جایی که این نشانه ها تا پشت گردن هم کشیده خواهند شد. اینجاست که باید احتمال دهید شاید دچار آرتریت روماتوئید گردن شده باشید و باید برای تشخیص دقیق تر به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
علائم آرتریت روماتوئید گردن
از اصلی ترین علائم و نشانه های آرتریت روماتوئید گردن، درد ناحیه گردن می باشد. البته این نشانه در همه افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید گردن یکسان نمی باشد و در فرد میزان درد متفاوت می باشد.
شاید شما درد خفیف و گنگی را به صورت متناوب در پشت گردن خود و در نزدیگی پایه جمجه احساس کنید و به دشواری بتوانید سر خود را به طرفین حرکت دهید این مسئله به خاطر تورم مفاصل گردن می باشد. البته نباید دردهای ناشی از آسیب دیدگی گردن را با درد آرتریت روماتوئید اشتباه بگیرید. چرا که دردهای ناشی از آسیب دیدگی گردن بعد از گذر چند روز به مرور زمان خوب خواهند شد اما درد آرتریت روماتئید گردن به این آسانی ها رفع نخواهد شد.
آرتریت گردن همچنین با ورم استخوان ها و مفاصل متفاوت می باشد. درد آرتریت روماتوئید به دلیل التهاب در مفاصل است در حالیکه ورم استخوان ها و مفاصل شامل فرسایش طبیعی مفاصل می باشد.
سر درد یکی دیگر از علائم و نشانه های آرتریت روماتوئید می باشد. به سر درد های آرتریت، سر درد های نوع دوم گفته می شود که همان دو استخوان اول و دوم مهره ها را در بر دارد. این دو استخوان مهره دارای عصب نخاعی می باشند که حس مربوط به جمجمه و پوست سر را کنترل می کنند. این نوع سردردها را سردرد سرویکوژنیک نیز می گویند. سردرد هایی شبیه به میگرن که درد آن ها از ناحیه پیشانی، مغز و شقیقه آغاز شده و تا گردن ادامه پیدا خواهند کرد.
سایر علائم آرتریت روماتوئید گردن
- نداشتن انرژی
- تب
- علائم مشابه آنفولانزا
- از دست دادن اشتها
- از دست دادن وزن
- مشکل در خوابیدن
- اختلالات فکری
- برآمدگی های سفت در زیر پوست
تشخیص آرتریت روماتوئید گردن
اگر در ناحیه گردن نشانه ها و علائمی که در مطالب بالا به آن ها اشاره کرده ایم را مشاهده کردید و علت اصلی آن را پیدا نکردید حتما باید برای تشخیص صحیح به پزشک متخصص مراجعه کنید.
معاینه های که پزشک متخصص روی گردن شما انجام می دهد، بررسی کردن حرکت گردن، علائم ناپایدار، التهاب مفاصل و… به پزشک کمک خواهد کرد تا با انجام تست RA و یک سری آزمایش های مربوط به این بیماری بتواند تشخیص درستی درباره اینکه آیا شما به آرتریت روماتوئید گردن مبتلا هستید یا نه را دهد.
آزمایش هایی که برای تشخیص این بیماری باید انجام دهید، آزمایش خون برای پیدا کردن نشانه های التهابی و آنتی بادی های خودکار می باشد همچنین شما ممکن است تحت تصویربرداری با اشعه X یا MRI یا مافوق صوت برای مشاهده درون بدنتان قرار بگیرید. این آزمایشات برای تعیین میزان التهاب و آسیب مفاصل در گردن مفید هستند.
درمان آرتریت روماتوئید گردن
آرتریت گردن از جمله بیماری هایی است که بسیار پیشرونده می باشد و باعث آسیب دیدن دائمی مفاصل خواهد شد. برای درمان این بیماری ترکیبی از روشهای درمانی وجود دارد که انجام دادن آن ها به بهبود علائم و کاهش التهاب کمک خواهد کرد. استفاده از داروهایی که به توقف التهاب و درد آن ها کمک می کنند و روند پیشروی بیماری را کند می کنند مانند داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، ایبوپروفن، ناپروکسن سدیم.
راه دیگر درمان آرتریت روماتوئید گردن جراحی می باشد. البته زمانی شما مجبور به جراحی خواهید شد که مفصل گردن دچار آسیب دیدگی دائمی و شدیدی شده باشد یا اینکه نشانه و علائمی از فشارهای عصبی را پزشک متخصص متوجه شده باشد. در این صورت است که جراحی ستون فقرات گردنی را برایتان تجویز خواهد کرد
جراحی می تواند شامل متصل کردن ستون مهره ها باشد که به پایدار کردن مهره های گردنی اول و دوم کمک می کند یا اینکه لازم باشد با عمل جراحی فشار را از روی نخاع بردارند. این نوع جراحی می تواند هر استخوان زائد یا بافت های التهاب دیده را در گردن حذف کند.
حرف آخر
بیماری آرتریت روماتوئید گردن از بیماری های مزمن و پیشرونده می باشد که خیلی هم خطرناک است چرا که التهاب مزمن باعث آسیب دیدن دائمی مفاصل گردن خواهد شد که می تواند سایر بخشهای بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین با دیدن کوچکترین نشانه آن را جدی گرفته و درد گردن را نادیده نگیرید.