آرتروز نوعی التهاب در مفاصل است که می تواند باعث درد مفاصل ناتوان کننده شود. بیش از 100 نوع مختلف آرتروز و شرایط مربوط به آن وجود دارد. شاید این موضوع را ندانید که آرتروز بیش از 50 میلیون بزرگسال و 300000 کودک در دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد. علل و گزینه های درمانی موجود از یک نوع آرتروز به نوع دیگر متفاوت است. برای یافتن بهترین راهکارهای درمانی و مدیریتی، تعیین اینکه شما دچار کدام نوع از انواع آرتروز شده اید مهم است. برای آگاهی از انواع آرتروز تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آرتروز چیست؟
آرتروز شایعترین شکل بیماری مفصلی است. این اختلال دژنراتیو مزمن در نتیجه تجزیه بیوشیمیایی غضروف در مفاصل سینوویال است. علائم آن به تدریج ایجاد می شود و شامل دردهای مفصلی، سفتی و تورم است.
برخی از مفاصل مانند مچ پا، ممکن است به دلیل مقاومت منحصر به فرد غضروف مفصلی در برابر فشار ناشی از بارگذاری در امان باشند. گزینه های درمانی برای کاهش درد و ناتوانی می تواند شامل تغییر در سبک زندگی(رژیم غذایی، ورزش)، روش های درمانی ، دارو و جراحی باشد.
معرفی انواع آرتروز
در ابتدای مطلب به این موضوع اشاره کردیم که برای درمان صحیح آرتروز نیاز است که در ابتدا مشخص شود که شما به نوع از انواع آرتروز میتلا می باشید.
- آرتروز اولیه
- آرتروز ثانویه
- آرتریت روماتوئید
- آرتروز نوجوان (JA)
آرتروز اولیه
آرتروز اولیه شایعترین شکل بیماری آرتروز است و به نظر می رسد بیشتر به دلیل “ساییدگی” در طول زمان باشد. به همین دلیل، با پیری همراه است. در واقع سن مهمترین عامل خطر ابتلا به استئوآرتریت است و هرچه فرد از مفاصل خود استفاده کند بیشتر احتمال دارد که از این نوع آرتروز رنج ببرند.
آرتروز ثانویه
این شکل از آرتروز ناشی از شرایطی است که باعث تغییر در محیط ریز غضروف می شود. چنین شرایطی شامل ضربه قابل توجه، ناهنجاری های مادرزادی مفصل، نقص متابولیکی (بیماری ویلسون)، عفونت ها و اختلالاتی که ساختار و عملکرد طبیعی غضروف را تغییر می دهد.
عوامل خطر آرتروز ثانویه
- تروما
شکستگی استخوان(معمول در هنگام ورزش)احتمال ابتلا به انواع آرتروز از جمله آرتروز ثانویه در مفصل آسیب دیده را افزایش می دهد. متأسفانه، این همچنین بدان معنی است که فرد در سنین پایین تر از کسانی که آرتروز اولیه دارند ، از این بیماری رنج می برد. - چاقی
3-6 برابر وزن بدن فرد از طریق زانوها منتقل می شود. بنابراین ، منطقی است که افزایش وزن بدن منجر به ایجاد نیروی اضافی از طریق زانوها در هنگام راه رفتن می شود. این وزن بر روی مفاصل (به خصوص در زانوها و پهلوها) قرار دارد و باعث می شود که آنها سریعتر فرسوده شوند. - بی تحرکی
بی تحرکی نه تنها باعث افزایش وزن می شود بلکه کم تحرکی با ضعیف شدن عضلات و تاندون های اطراف مفاصل نیز ارتباط دارد. این خطر ابتلا به انواع آرتروز را افزایش می دهد زیرا عضلات به اندازه کافی قوی نیستند که بتوانند مفاصل را به طور صحیح مرتب، پایدار و پشتیبانی کنند. به همین دلیل است که انجام فعالیتهای کم تأثیر که بر کشش، تقویت، حالت و دامنه حرکت تأکید دارند بسیار مهم است. اینها شامل ایروبیک ، شنا و یوگا است. - وراثت
مطالعات اپیدمیولوژیک تاریخچه خانواده اخیراً شواهدی از تأثیر ژنتیکی بر انواع آرتروز (خصوصاً در دستها، زانوها و پهلوها) را نشان داده است. مطالعات دوقلو نشان داده است که وراثت پذیری بسته به مفصل مبتلا متفاوت است، اما به طور کلی، آنها وراثت پذیری OA 50٪ یا بیشتر را نشان می دهند. مطالعات همچنین درگیری کروموزوم های خاص (به عنوان مثال 2q ، 9q ، 11q و 16p) و ژن هایی مانند CRTM (پروتئین ماتریس غضروف) ، CRTL (پروتئین پیوند غضروف) و کلاژن II ، IX و XI را پیشنهاد کرده اند. - استفاده بیش از حد مفصل
این یا به دلیل استفاده مکرر از پیوستن در شغل یا در طول فعالیت های اوقات فراغت است. یک دلیل این اتفاق در حین کار این است که در طول روزهای طولانی، عضلات به تدریج خسته می شوند و دیگر به عنوان محافظ مفصلی موثر عمل نمی کنند.
نوروپاتی محیطی و اختلالات عصبی عضلانی که فشار غیرطبیعی را بر روی مفصل وارد می کند نیز از دیگر مواردی هستند که نشان دهنده انواع آرتروز می باشند. بیماری هایی که باعث التهاب می شوند، مانند آرتریت روماتوئید ، می توانند خطر ابتلا به آرتروز را در سنین بالاتر افزایش دهند.
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید (RA) نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن بدن شما به بافت مفصلی سالم حمله می کند. بنیاد آرتروز تخمین می زند که حدود 1.5 میلیون بزرگسال در دنیا مبتلا به نوع آرتروز هستند. علائم رایج RA شامل سفتی صبحگاهی و درد مفاصل است که به طور معمول در یک مفصل در دو طرف بدن شما وجود دارد. تغییر شکل مفصل در نهایت می تواند ایجاد شود. علائم اضافی نیز ممکن است در سایر قسمت های بدن شما از جمله قلب ، ریه ها ، چشم ها یا پوست ایجاد شود. سندرم شوگرن اغلب با RA رخ می دهد. این وضعیت باعث خشکی شدید چشم و دهان می شود.
علائم و عوارض آرتریت روماتوئید
- مشکلات خواب
- گره های روماتوئید زیر پوست و نزدیک مفاصل
- بی حسی
- گرما
- سوزش و سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها
آرتروز نوجوان (JA)
شاید تا به حال اصلا چنین اصطلاحی را درباره بیمار آرتروز نشنیده باشید. آرتروز نوجوان یکی دیگر از انواع آرتروز می باشد که بر اساس بنیاد آرتروز ، آرتریت نوجوانان (JA) حدود 300000 کودک در دنیا را مبتلا کرده است JA یک چتر برای چندین نوع آرتروز است که کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد. متداول ترین نوع آن آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (JIA) است که در گذشته به عنوان آرتریت روماتوئید جوانی شناخته می شد. این گروهی از اختلالات خود ایمنی است که می تواند مفاصل کودکان را تحت تأثیر قرار دهد. JIA در کودکان زیر 16 سال شروع می شود.
جمع بندی
ما سعی کردیم در کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی به مهم ترین نمونه از انواع آرتروز که بسیار شایع می باشند اشاره داشته باشیم. همانطور که در مطالب بالا هم عنوان کردیم علائم و نشانه های هر یک از انواع آرتروز متفاوت می باشند بنابراین نیاز است که برای تشخیص صحیح حتما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید.