انواع رباط در مفصل ها
رباط یا لیگامان گروهی از بافت های فیبر مانند می باشند ، که در اطراف مفاصل قرار گرفته اند. که گاها استخوانی را به استخوان دیگر اتصال می دهند و توانایی مقاومت در برابر کشش را دارا می باشند. اما اینکه انواع رباط در مفاصل چطور دچار آسیب دیدگی می شود نیز اهمیت دارد.
رباط ها همانند تاندون ها از کلاژن ساخته شده اند و تفاوت آن ها در این خواهد بود که تاندون عضلات را به استخوان ها متصل می نماید. متخصصان ارتوپد می توانند شما را در این زمینه راهنمایی نموده و اگر در مفاصل خود به مشکلی برخوردید ، می توانید به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه نمایید.
البته کلمه لیگامان در کالبد شناسی استفاده های دیگری نیز دارد. به طور مثال چین هایی از صفاق مانند لیگامان هپاتودئودنال و قسمت های به جا مانده از دوران جنینی همانند لیگامان ترس هپاتیس.
رباط های مفاصل سینوویال را می توان به بخش های ذیل تقسیم نمود
1- رباط های کپسولی که به کپسول مفصلی متصل شده اند و قسمتی از کپسول مفصلی به حساب می آیند.
2- رباط های خارج کپسولی که در خارج از کپسول مفصلی قرار داشته و امکان دارد که از مفصل نزدیک و یا از آن دور باشند.
3- رباط های داخل کپسولی که در داخل کپسول مفصلی قرار گرفته اند.
نمونه هایی از لیگامان های کپسولی
1- لیگامان گلنوهومرال
2- لیگامان آکرومیوکلاویکولار ( رباط اخرمی – ترقوه ای )
3- قسمت عمقی لیگامان طرفی داخلی ( MCL )
نمونه هایی از لیگامان های خارج کپسولی
1- لیگامان طرفی خارجی و یا LCL
2- لیگامان کوراکوکلاویکولار ( رباط غرابی – ترقوه ای )
3- لیگامان کوستوکلاویکولار ( رباط دنده ای – ترقوه ای )
نمونه هایی از لیگامان های داخل کپسولی
1- لیگامان متقاطع جلویی و یا رباط صلیبی قدامی (ACL )
2- لیگامان متقاطع پشتی و یا رباط صلیبی خلفی ( PCL )
چهار رباط اصلی مفصل زانو شامل موارد ذیل می شوند
1- رباط طرفی داخلی ( MCL ) و یا رباط طرفی درشت نی
2- رباط طرفی خارجی (LCL ) و یا رباط طرفی نازک نی
3- رباط متقاطع جلویی ( ACL ) و یا رباط صلیبی قدامی
4- رباط متقاطع پشتی (PCL ) و یا رباط صلیبی خلفی
رباط طرفی داخلی
درباره انواع رباط در مفاصل ها باید بگوییم که رباط طرفی داخلی (Medial collateral ligament) مانند رباط طرفی خارجی یک رباط بسیار محکم در مفصل زانو می باشد که به لقمه داخلی استخوان ران و همچنی درشت نی متصل می شود که آسیب دیدگی آن م یتواند به مفصل زانو سرایت کرده و در برخی مواقع نیاز به عمل تعویض مفصل زانو باشد.
این رباط دارای 2 بخش سطحی و عمقی است که قسمت عمقی ضعیف تر است که به درشت نی و منیسک داخلی متصل می شود.
بخش سطحی که قوی تر است به سطح داخلی درشت نی (پایین تر از مفصل زانو) اتصال دارد. رباط طرفی داخلی باعث می شود تا کپسول مفصلی زانو را نگهداری کند.
رباط طرفی خارجی
رباط طرفی خارجی (Lateral collateral ligament) یک رباط محکم در مفصل زانو می باشد که به لقمه (کوندیل) خارجی استخوان ران و همچنین سر استخوان نازک نی (فیبولا) متصل می شود.
این رباط به کپسول مفصلی اتصال نداشته ، اما مانند رباط طرفی داخلی در نگهداری کپسول مفصلی زانو نقش بسزایی خواهد داشت.
رباط متقاطع پشتی
رباط متقاطع پشتی و یا صلیبی خلفی (Posterior cruciate ligament) یکی از رباط های قوی در مفصل زانو می باشد که این رباط از کوندیل داخلی فمور (استخوان ران) به قسمت پشتی بین کوندیلی تیبیا (درشت نی) اتصال می شود.
رباط متقاطع پشتی (PCL) و متقاطع جلویی (ACL) داخل کپسولی بوده و به دلیل وضعیت آناتومیکی خاص به نام متقاطع یا صلیبی نامگذاری می شوند.
اگر کپسول مفصلی زانو از عقب باز گردد، اولین بخشی که مشاهده می شود رباط متقاطع پشتی خواهد بود. این رباط نسبت به رباط متقاطع جلویی قوی تر می باشد ، اما فیبرهای رباط متقاطع جلویی وضعیت مایل تری را در بر دارند.
اصلی ترین عمل رباط متقاطع پشتی ، جلوگیری از دررفتگی تیبیا (درشت نی) به سمت عقب می باشد.
رباط خاصره ای
رباط خاصره ای رانی و یا ایلیوفمورال (Iliofemoral ligament) یکی از رباط های مفصل ران می باشد که سه گوش و به شکل Y معکوس مشخص می گردد. این رباط بسیارضخیم و همچنین قوی است.
رباط خاصره ای رانی در قسمت جلوی کپسول مفصلی مفصل ران قرار گرفته است که دارای یک راس مشترک و دو باند خارجی و داخلی است.
راس رباط به خار خاصره ای جلویی تحتانی ، باند خارجی به انتهای فوقانی خط بین تروکانتری (خط اینترتروکانتریک) و باند داخلی به قسمت انتهای تحتانی خط بین تروکانتری اتصال گردیده اند.
باندهای داخلی و خارجی ، قوی و محکم می باشند. باند خارجی مسیری مشخص و باند داخلی تقریبا مسیری عمودی را در پی دارد. رباط خاصره ای رانی ، به صورت عمده از حرکات چرخش داخلی (اینترنال روتیشن) و همچنین صاف نمودن (اکستانسیون) مفصل ران جلوگیری می نماید.
رباط عانه ای
رباط عانه ای رانی و یا پوبوفمورال (Pubofemoral ligament) یک رباط مرتبط با مفصل ران می باشد که در قسمت جلوی کپسول مفصلی قرار گرفته است و به شکل مثلثی است.
این رباط از یک طرف به پوبیس (عانه) ، غشاء و ستیغ ابتوراتور متصل شده که در بخش پایین (دیستال) به کپسول مفصلی و سطح عمقی باند داخلی رباط خاصره ای رانی (ایلیوفمورال) متصل می شوند.
رباط ورکی
رباط ورکی رانی و یا ایسکیوفمورال (Ischiofemoral ligament) یکی از رباط های مفصل ران می باشد که در قسمت پشت (خلف) کپسول مفصلی ضخیم گردیده است.
این رباط از ایسکیوم به سمت بالا و همچنین خارج در پشت گردن استخوان ران می پیچد ، به صورتی که بعضی از فیبرها با منطقه حلقوی (فیبرهای حلقوی کپسول لیفی) ترکیب خواهند شد و فیبرهای دیگر به تروکانتر بزرگ اتصال گردیده اند.
رباط ورکی رانی در حرکات صاف شدن (اکستانسیون) و همچنین چرخش داخلی (اینترنال روتیشن) مفصل ران به صورت محکم کشیده می شود.
رباط سر استخوان
رباط سر استخوان ران (Ligament of head of femur) یک رباط مرتبط با داخل مفصل ران می باشد که به آن رباط گرد نیز می گویند. این رباط از حفره سر استخوان ران به بخش های ذیل متصل می شوند:
1- رباط عرضی حقه ای (رباط عرضی استابولار)
2- حفره حقه ای (حفره استابولار)
3- لبه بریدگی حقه ای (بریدگی استابولار)
در نهایت اینکه
آنچه که درباره انواع رباط در مفصل ها نیاز بود را در این مقاله برایتان شرح داده ایم. برای اطلاعات بیشتر درباره اینکه آسیب دیدگی این رباط ها تا چه اندازهم یتواند خطرسز و جدی باشد می توانید با ما از طریق سایت zanoclinic.com در ارتباط باشید.
3 Comments
عالی و جذاب
مفید اما طولانی
دقیقا