پیچ خوردن مچ پا
همانطور که می دانید مچ پا از اعضاء حساس و آسیب پذیر در بدن می باشد که باید بسیار مراقب بود تا دچار آسیب دیدگی نشود. در مچ پا رباط های کشسانی وجود دارند که اگر دچار آسیب شوند باعث می شوند که استخوان ها و مفصل هایی که مچ پا را در محل خود نگه داشته اند نیز دچار آسیب شوند.
رباط های کشسانی که در مچ پا واقع شده اند وظیفه دارند که مچ پا را در برابر پیچ خوردن و حرکت های غیر عادی محافظت کنند. اگر مچ پا دچار آسیب دیدگی شود باعث می شود که فشارهای بسیاری به زانو که نقش حرکتی پا را دارد و مانند اهرمی می باشد که باعث خم و راست شدن زانو می شود نیز وارد شود و در صورت شدید بودن آسیب وارد شده و سنگینی آن به زانو ممکن است مفصل های زانو نیز دچار مشکل شوند و نیاز باشد که عمل تعویض مفصل زانو نیز صوت گیرد.
رباط هایی که در مچ پا وجود دارند به علت کشسانی بودنی که دارا می باشند در محدوه های معینی کشیده می شوند و مجدد به حالت طبیعی و اولیه خود باز می گردند اما اگر این رباط های کشسانی بیش از اندازه کشیده شوند باعث می شوند که مچ پا دچار پیج خوردگی شود و نیاز به بازسازی رباط پاره شده مچ پا باشید.
لازم است این نکته را نیز بدانید که مچ پا قدرت خود را از تاندون هایی که در پا وجود دارند و از مفصل های پا عبور می کنند دارا می باشد.
دلایل پیچ خوردگی مچ پا
زمانیکه یک نیروی کششی بیش از حد به رباط هایی که در مچ پا وجود دارند وارد شوند باعث آسیب دیدگی مچ پا می شوند. نیاز به بازسازی رباط پاره شده مچ پا برای فرد آسیب دیده به وجود می آید.
زمان آسیب دیدگی در مچ پا موقعی می باشد که پا به سمت داخل و یا برعکس پیچ خورده باشد که این آسیب دیدگی می تواند به دلایل زیر رخ دهد.
- گذاشتن پا بر روی زمین به شکل نامناسب و در موقع دویدن
- زمانیکه می خواهید از پله ها بالا و پایین بروید در حالیکه کار ساده ای به نظر می آید
- موقع راه رفتن بر روی سطوح و زمین ناهموار
- انجام دادن ورزش هایی از قبیل بسکتبال، فوتبال، دومیدانی و غیره
زمانیکه با همچین مسئله ای روبرو شدید حتما باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید و تحت درمان قرار گیرید زیرا پا عضو حساسی می باشد که در صورت آسیب دیدن اگر به خوبی مورد مدوا قرار نگیرد مممکن است عارضه های جبران ناپذیری را نیز به بار آورد که یکی از آنها راه رفتن مانند قبل آسیب دیدگی می باشد.
بازسازی رباط پاره شده مچ پا
برای بازسازی رباط پاره شده مچ پا در ابتدا باید بدانیم که چه عواملی ممکن است باعث شوند تا مچ پا دچار یچ خوردگی شوند و تشخیص دهیم آیا مچ پا پیچ خورده است یا خیر؟ تا در صورت پیچ خوردگی اقدامات و کارهای لازمه را انجام دهیم.
برای تشخیص پیچ خوردگی پا اگر در مچ پا درد و تورم را مشاهده کردید این احتمال را بدهید که مچ پایتان پیچ خورده است و حتما به یک متخصص ارتوپد یا یک فیزیو تراپ مراجعه کنید. اما زمانیکه درد شدید بود این امکان وجود دارد که استخوان مچ پا دچار شکستگی شده باشد.
ازنشانه ها و علائمی که نشان دهنده پیچ خوردگی مچ پا می باشد می توانیم به مواردی همچون درد، تورم، کبودی، عدم تحمل وزن روی مچ پا و شنیدن صدای شبیه به صدای شکستگی اشاره کرد.
همانطور که می دانید مچ پا مفصل لولایی شکلی می باشد که بین ساق پا و خود پا وجود دارد و اجازه حرکت دادن پا را به بالا و پایین می دهد. رباط هایی که در مچ پا وجود دارند از رشته های الیافی شکلی که از ماده پروتئینی به نام کلاژن می باشد ساخته شده اند.
رباط های مچ پا از دو لایه تشکیل شده اند که لایه عمیق تر دارای اهمیت بیشتری می باشد. که در اثر آسیب دیدگی استخوان های مج پا نیز رباط ها دچار آسیب دیدگی می شوند.
بنابراین در هنگام ورزش کردن و راه رفتن باید مراقب بود تا مچ پا دچار آسیب دیدگی نشود و در صورت آسیب دیدن بلافاصله مورد مدوا قرار گیرد.
درجات پیچ خوردگی مچ پا
زمانیکه مچ پا دچار پیچ خوردگی می شود باید بدانیم که در کدام دسته از درجات پیچ خوردگی قرار گرفته است تا راحت تر و سریع تر بتوان آن را درمان کرد.
درجات پیچ خوردگی مچ پا در جدول زیر آورده شده است
پیج خوردگی درجه یک (خفیف) |
پیج خوردگی درجه (متوسط) |
پیچ خوردگی درجه سه ( شدید) |
کشیدگی جزئی و پارگی میکروسکوپی در فیبرهای رباط حساسیت خفیف و تورم در اطراف مچ پا
|
پاره شدن جزئی رباط حساسیت متوسط و تورم در اطراف مچ پا که در زمان معاینه پزشک یک حالت شل بودن غیر طبیعی در مفصل مچ پا نشان داده خواهد شد
|
پارگی کامل رباط حساسیت زیاد و تورم شدید در اطراف مچ پا در زمان معاینه پزشک بی ثباتی در مفصل مچ پا وجود خواهد داشت |
راه های درمان پیچ خوردگی مچ پا
برای درمان از پیچ خوردگی مچ پا و بازسازی رباط پاره شده مچ پا راه های بسیاری وجود دارد که یکی از این راه ها فیزیو تراپی می باشد.
هدف از انجام فیزیو تراپی در حقیقت کمک کردن به شخص بیمار است تا بتواند فعالیت های قبل از آسیب دیدگی را مجدد انجام دهد. البته این موضوع را نیز باید یادآوری کنیم که بدون داشتن برنامه توانبخش مناسب این امکان وجود دارد که مشکلات شما تشدید شده و عملکردهای شما نیز مختل شوند
متخصص فیزیوتراپ با استفاده از تجربه ای که دارد می تواند درد و ورم مچ پای شما را کم کرده و با دادن تمرین های سبک به بازیابی حرکت مچ پا کمک کند. با استفاده از تمرینات و با رعایت اصول بدون اینکه مجدد به مچ پای خود فشاری وارد آورید و با آموزش می توانید دوره درمان را با موفقت پشت سر گذاشته و مانند قبل بر روی پای خو بایستید.