تومورهای نخاعی چیست؟
در یک تعریف ساده باید بگوییم که: تومورهای نخاعی توده ای غیر طبیعی از بافت درون نخاع و یا ستون نخاع می باشند. این سلول ها به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر پیدا می کنند.
این مسئله را باید در نظرداشته باشید که این تومورها با مکانیزم هایی که سلول های طبیعی کنترل می کنند، کنترل نشده اند.
تومورهای نخاعی که به آن ها تومورهای ستون فقرات نیز گفته می شود می توانند خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند. تومورهای اولیه از ستون فقرات یا نخاع سرچشمه می گیرند و تومورهای متاستاتیک یا ثانویه از گسترش سرطان از محل دیگری به ستون فقرات ناشی می شوند.
انواع تومورهای نخاعی
تومورهای نخاعی دارای انواع مختلف بسیاری می باشند که از استخوان های ستون فقرات شروع می شوند. در ادامه به برخی از تومورهای نخاعی نیز اشاره کرده ایم.
- استئوئید استئوما
- استئوبلاستوما
- استئوکندروما
- استئو سارکوما
- یوینگ سارکوم
- گرانولومای ائوزینوفیلیک
- کیست استخوان آنوریسم
- آهوردوما
- کندروسارکوم مزانشیمی
- تومور سلول غول پیکر استخوان
- دیسپلازی الیافی
- فیبروما
- آنژیوسارکوم
- همانژیوم
علل به وجود آمدن تومورهای نخاعی
علت بیشتر تومورهای اصلی ستون فقرات ناشناخته است. برخی از آنها ممکن است به علت قرار گرفتن در معرض عوامل ایجاد کننده سرطان باشد.
تشخیص دقیق آن نیاز به این دارد که شما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید و با بررسی و آزامایش هایی که بر روی شما انجام داده می شود مشخص شود که آیا شما دچار این بیماری می باشید یا خیر؟
لنفوم نخاع ، سرطان هایی است که لنفوسیت ها یعنی سلول های ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار می دهد که این مشکل بیشتر در افرادی با نقص سیستم ایمنی دیده می شود.
علائم
کمردرد غیر مکانیکی در ناحیه میانی یا کمر، شایع ترین علامت تومورهای نخاعی خوش خیم و بدخیم می باشد.
این کمر درد به طور خاص به آسیب، استرس یا فعالیت بدنی نسبت داده نمی شود. با این حال، درد ناحیه کمر ممکن است با فعالیت هایی که شما در طول روز انجام می دهید افزایش یابد و ممکن است شب هنگام دراز کشیدن بیشتر شود.
گاهی ممکن است که درد کمر به پشت باسن، پاها و یا بازوهای شما نیز سرایت کند و با گذشت زمان شدیدتر هم شود.
البته این بیماری علائم مختلف دیگری هم با خود به همراه دارد که عبارتند از:
- از دست دادن احساس یا ضعف عضلانی در پاها، بازوها یا قفسه
- سینه درد یا علائم عصبی (مانند سوزن سوزن شدن)
- مشکل در راه رفتن(ممکن است باعث زمین خوردن شود)
- کاهش حساسیت به درد، گرما و سرما
- از بین رفتن عملکرد روده یا مثانه
- فلج شدن(ممکن است در درجات مختلف و در قسمتهای مختلف بدن ایجاد شود، بسته به اینکه کدام عصب فشرده شده باشد)
- تغییر شکل ستون فقرات ناشی از تومور بزرگ یا مخرب
آزمایش و تشخیص
قبل تر به این موضوع اشاره کرده ایم که برای اینکه از وجود تومورهای نخاعی در بدن خود اطمینان کامل بدست آورید نیاز است که بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا با معایناتی که انجام میدهند بتوانند تشخیص دهند که آیا چنین توموری در ستون فقرات و نخاع شما وجود دارد یا خیر؟!
معاینه پزشکی با تأکید بر کمر درد و نقص عصبی در حقیقت اولین قدم برای تشخیص تومور ستون فقرات است. برای تشخیص دقیق و مثبت آزمایشات رادیولوژی لازم است.
از دیگر آزمایش هایی که برای تشخیص تومورهای نخاعی برای شما تجویز می شود عبارتند از:
- اشعه ایکس
- اسکن توموگرافی رایانه ای
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
- اسکن استخوان
اشعه ایکس
استفاده از اشعه برای تولید فیلم یا تصویر بخشی از بدن می تواند ساختار مهره ها و مفاصل را نشان دهد. اشعه ایکس ستون فقرات برای جستجوی سایر دلایل احتمالی درد همچون: تومورها، عفونت ها، شکستگی ها و غیره انجام می شود.
اسکن توموگرافی رایانه ای
یک تصویر تشخیصی که پس از خواندن اشعه ایکس توسط رایانه ایجاد می شود. یک اسکن CT / CAT می تواند شکل و اندازه کانال نخاع، محتویات آن و ساختارهای اطراف آن را نشان دهد. همچنین در تجسم ساختارهای استخوانی بسیار خوب است.
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
تصاویر سه بعدی از ساختارهای بدن با استفاده از آهن رباهای قدرتمند و فناوری رایانه. MRI می تواند نخاع، ریشه های عصبی و نواحی اطراف آن و همچنین بزرگ شدن، تحلیل رفتن و تومورها را نشان دهد.
اسکن استخوان
به عنوان یک مکمل برای شناسایی تومورهای استخوان (مانند تومورهای اولیه استخوان ستون فقرات)، عفونت و بیماری های متابولیسم غیر طبیعی استخوان مفید است.
درمان های غیر جراحی
روش های درمانی مختلفی با توجه به بدخیم و خوش خیم بودن تومورهای نخاعی وجود دارند که با تشخیص متخصص ارتوپد و پزشک مربوطه برای شخص بیمار تجویز خواهند شد.
درمان های غیر حراجی به کمک شیمی درمانی و پرتو درمانی انجام می شوند. تومورهایی که بدون علامت هستند یا علائم بسیار خفیفی از خود نشان می دهند و در حال تغییرو پیشرفت می باشند به کمک آزمایش های MRI مشاهده و کنترل خواهند شد.
در این روش درمانی برخی از تومورها به خوبی به شیمی درمانی و پرتودرمانی پاسخ می دهند. اما برخی دیگر از تومورها هستند که متاسفانه در برابر این روش های درمانی بسیار مقاوم هستند که در این صورت نیاز به روش درمانی از طریق جراحی می باشد.
در نهایت اینکه
نتیجه ای که شما به عنوان شخصی که دارای تومورهای نخاعی می باشد بدست خواهید آورد بسیار بستگی به سن و سلامت کلی شما و به خوش خیم یا بدخیم بودن تومور دارد.
در مورد تومورهای اولیه، هدف حذف کامل تومور است که منجر به بهبود بهینه بالقوه بدخیمی می شود.
در مورد تومورهای ثانویه یا متاستاتیک، هدف تقریباً همیشه تسکینی است.
جراحی در بزرگسالان برای انواع مختلف تومور نخاع با خطر ابتلا به عوارض اساسی همراه است که شایعترین عوارض این روش درمانی عفونت محل جراحی، عفونتهای سیستمیک و ترومبوز وریدی عمقی است.