مراجعین مختلفی که از درد پا خود به سطوح آمده بوده اند با مراجعه به کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی جویای علت و درمان درد پاشنه پا شده اند. این افراد می خواستند بدانند که آیا این امکان وجود دارد که درد ناحیه پاشنه پا به زانوها سرایت کرده و باعث از بین رفتن مفصل زانو شود یا خیر؟
برای اینکه شما هم، مانند این دوستان بتوانید پاسخ سوالات خود را درباره این نوع درد در ناحیه پا بهتر دریافت کنید با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
درد پاشنه پا
یکی از دردهای شایع در ناحیه پا، مربوط به پاشنه پا می باشد. شاید بسیاری از شما عزیزان با این مشکل مواجه باشید و چندان برایتان دارای اهمیت نباشد.
اما باید به شما عزیزان بگوییم که در اغلب موارد درد پا، به خاطر بیماری سیستمیک همچون: آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) یا نقرس می باشد.
نادیده گرفتن این مشکل می تواند با گذر زمان به سایر مفصل های پا از جمله مفصل زانو آسیب جدی وارد کند تا جایی که شما مجبور به عمل تعویض مفصل زانو خواهید شد.
علت ها و دلایل درد پاشنه پا
شایعترین دلایل موضعی درد پاشنه به شرح زیر می باشند که درباره هر یک از آن ها در ادامه به اختصار توضیح داده شده است.
- فاسئیت پلانتار
- خار پاشنه
- آپوفیزیت کالکانه
- بورسیت
- کبودی های موضعی
- تاندونیت آشیل
فاسئیت پلانتار
اولین علت درد پاشنه پا فاسئیت پلانتار که نوعی التهاب در غلاف کف پا می باشد است. فاسئیت پلانتار در حقیقت یک نوار فیبری از بافت می باشد که در کف پا قرار گرفته است.
این نوار فیبری به قوس کف پا کمک می کند و زمانی رخ می دهد که غلاف کف پا تحت فشارهای زیادی قرار گرفته است و همین مسئله باعث پارگیهای کوچکی در فیبرهای غلاف مخصوصا پاشنه پا شده است.
فاسئیت پلانتار در چه افرادی شایع است
خب، باید بگوییم که امکان ابتلا به فاسئیت پلانتار در هر کسی وجود دارد. اما در افرادی که دچار بیماری ها و مشکلات زیر می باشند شایع تر است.
- مبتلایان به دیابت
- افراد چاق
- زنان باردار
- دوندگان
- والیبالیستها
- تنیسبازها
خار پاشنه
دومبن علت به وجود آمدن درد ناحیه پاشنه پا، داشتن خار پاشنه می باشد.
خار پاشنه در واقع رشد غیر طبیعی یک استخوان در ناحیه اتصال غلاف کف پا به استخوان پاشنه می باشد.
شاید بسیاری از شما عزیزان اصلا ندانید که خار پاشنه چرا و چطور به وجود می آید. در ساده ترین شکل ممکن می توان گفت که خار پاشنه به علت کشیدگی طولانی مدت غلاف کف پا و عضلات مچ پا به وجود می آید.
آپوفیزیت کالکانه
زمانیکه برای علت و درمان درد پاشنه پا به متخصص و پزشک مربوطه مراجعه می کنید وی با معاینات و بررسی هایی که انجام میدهد آنچه که باید را برایتان شرح خواهد داد.
اگر علت درد پاشنه پا شما آپوفیزیت کالکانه باشد برای شما عنوان می شود که این عارضه در نتیجه پوشیدن کفش های نو یا انجام فعالیت های زیاد ورزشی رخ داده است.
آپوفیزیت کالکانه معمولا در ناحیه پشت پاشنه پا به وجود می آید نه در کف پا. حتما به این مسئله توجه داشته باشید.
درد آپوفیزیت کالکانه معمولا در کودکان فعال و در حال رشد بین 8 تا 14 سال رخ می دهد.
بورسیت
حتما در مقاله های قبلی سایت کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی درباره بورسیت مطالعه داشته اید.
بورسیت هم نوعی التهاب کیسه ای شکل می باشد که در اطراف مفاصل بدن به وجود می آیند و به تاندون ها و عضلات این اجازه را می دهند که در زمان حرکت مفصل آن نیز بتواند به راحتی حرکت کند.
نکته مهم درباره این بیماری این است که بورسیت باعث درد پشت و کف پا می شود و به برخی مشکلات ساختاری مچ پا نیز مربوط می باشد که نتیجه آن راه رفتن غیر طبیعی می باشد.
کبودیهای موضعی
پاشنه پا هم مانند سایر نقاط بدن دچار ضربه و آسیب هایی خواهد شد که نتیجه آن کبود شدن پاشنه پا می باشد.
اما در برخی از موارد این کبودی باعث می شود که شما حتی نتوانید قدم های ساده را بدون درد بردارید. شاید این کبودی به نظر شما یک کبودی ساده و گذرا مانند تمام کبودی ها باشد اما می تواند باعث دردهای شدید پاشانه پا شوند.
تاندونیت آشیل
تاندونیت آشیل به دلیل استفاده بیش از اندازه تاندون آشیل، خصوصاً از طریق پریدن خیلی زیاد در طول فعالیتهای ورزشی، به وجود می آید.
علاوه بر موارد بالا این مشکل ممکن است به خاطر استفاده از کفش های نامناسب نیز در بخش بالایی پشت تاندون نیز رخ دهد.
تشخیص درد پاشنه پا
زمانیکه درد ناحیه پاشنه پا زیاد می شود بدون شک به پزشک مراجعه خواهید کرد تا تشخیص داده شود علت این همه درد چیست؟
پزشک از شما جزئیاتی را در مورد درد، تاریخچه پزشکی و سبک زندگیتان خواهد پرسید تا با اطلاعات و آگاهی بیشتری بتواند تشخیص صحیح تری را ارائه دهد.
پزشک بعد از اینکه سوالات مورد نیاز را از شما پرسید معاینات زیر را روی شما انجام خواهد داد.
- ارزیابی راه رفتن
- بررسی مچ پاها
- معاینه عصبی
درمان
درباره نحوه درمان درد پاشنه پا باید بگوییم که این مسئله به دلایل درد بستگی دارند و با توجه به علت درد پاشنه پا می توان راه درمان صحیحی را برای آن تجویز کرد.
نا گفته نماند که بیشتر افراد با درمان های عصبی محافظه کارانه پاسخ مثبت داده اند و این روش درمان به کاهش درد پا در آن ها کمک زیادی کرده است.
ناگفته نماند که 90% افرادی که به علت فاسئیت پلانتار دچار درد پا شده اند در طول 6 تا 8 هفته با درمان های محافظه کارانه بهبود پیدا کرده اند و کمتر پیش آمده است که نیاز به عمل جراحی پیدا کرده باشند.
در نهایت اینکه
برای اینکه بتوانید از درد پاشنه خلاصی پیدا کنید بهترین کار پیشگیری می باشد. ما سعی کردیم تا در این مقاله با شما درباره علت و درمان درد پاشنه پا صحبت کنیم و بگوییم که چه بیماری و دلایلی منجر به درد پا می شوند.
شما می توانید با حفظ وزن خودتان و داشتن یک زندگی سالم، پوشیدن کفش های مناسب کاری کنید که قوس کف پای خود را حمایت کرده و ضربه هایی وارد شده به پاشنه پا را جدی بگیرید.
با توجه به این موارد می توانید از دزد پاشنه پا جلوگیری کنید یا آن را کاهش دهید.
مشاوران و همکاران ما نیز از طریق سایت zanoclinic.com پاسخگوی سوالات، انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان می باشند.