ایجاد درد در کمر به علت چندین ساختار در ستون فقرات می باشد. از جمله ریشه های عصبی که از ستون فقرات خارج می شوند، مفصل های صورت، دیسک های بین مهره ای، استخوان های مهره ای و عضلات نخاع. بسیاری از بیماری های ستون فقرات کمر نیز با هم مرتبط هستند. به عنوان مثال بی ثباتی مفصل وجهی می تواند منجر به تحلیل رفتن دیسک شود که به نوبه خود می تواند ریشه های عصب را فشرده یا تحریک کند و باعث فاصله بین مهره های کمر شود. در چنین شرایطی مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد کاری است که باید انجام شود تا با بررسی و معایناتی که توسط این اشخاص صورت میگیرید هر چه زودتر جلو مشکلات جدی تر گرفته شود.
بررسی فاصله بین مهره های کمر
خوب قطعا این موضوع را می دانید که هر بیماری که دچار آن می شوید دلایل و علت های مختلف بسیاری دارد. مثلا یک سرماخوردگی ساده، خود دارای علت های مختلف بسیاری است که برای درمان آن نیاز به مراجعه کردن به پزشک عمومی، مصرف دارو، غذای سالم و مقوی و استراحت کافی می باشد. درباره فاصله ای که بین مهره های کمر به وجود می آیند هم دلیل مختلف بسیاری وجود دارد که در ادامه از کلینیک ارتوپدی میخواهیم به چند دلیل فاصله بین مهره های کمر بپردازیم.
چرا بین مهره های کمر فاصله ایجاد می شود؟
قبل تر به این موضوع اشاره کرده ایم که دلیل فاصله بین مهره های کمر بسیار مختلف می باشد و شاید در نگاه اول برخی از آنها چندان دارای اهمیت هم نباشند اما نادیده گرفتن آن ها می تواند مشکلات بزرگی را برای شما به همراه داشته باشد.
از موارد و علت هایی که موجب فاصله افتادن بین مهره های کمر می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- مشکلات عضلانی
- دیسک های تخریب شده
- دیسک های فتق شده
- اسپوندیلولیستیز
- آرتروز
- تنگی کانال نخاعی
مشکلات عضلانی
کشیدگی عضلانی به طور معمول باعث کشیدگی و کشش بیش از حد یا پارگی غیر عادی بافت عضلانی می شود که علت آن بلند کردن وزنه سنگین، برداشتن نادرست اجسام یا خم شدن بیش از اندازه باشد. کشیدگی های عضلانی می توانند دردی خفیف تا شدید ایجاد کنند و همچنین منجر به سفتی کمر و ایجاد فاصله بین مهره های کمر شود همچنین ممکن است به دلیل کمبود فعالیت بدنی یا کم تحرکی، عضلات دچار مشکل شوند و باعث کمردرد شوند.
دیسک های تخریب شده
دیسک های بین مهره ای پد های اسفنجی هستند که به عنوان کمک فنر بین هر یک از مهره های کمرعمل می کنند. تحلیل رفتن دیسک می تواند باعث ایجاد درد در فضای دیسک شود و در نتیجه کمر درد موضعی ایجاد می شود. هنگامی که یک دیسک تحلیل رفته دچار کم آبی می شود و ارتفاع طبیعی خود را از دست می دهد، باعث می شود سطح فضای دیسک کاهش یابد. این فضای کم شده ممکن است عصب نخاعی مجاور را فشرده کرده و باعث ایجاد درد در طول مسیر عصب شود.
بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو
دیسک های فتق شده
دیسک ممکن است به تدریج به عنوان بخشی از ساییدگی و پارگی عمومی یا به طور ناگهانی به دلیل آسیب دیدگی یا بلند شدن، فتق شود. در حین فتق دیسک، محتوای نرم داخلی دیسک به پوشش خارجی آن فشار می آورد. دیسک های فتق شده بیشتر در ستون فقرات مهره 1 دیده می شوند و ممکن است ریشه عصبی مجاور را فشرده یا ملتهب کنند. سیاتیک معمولاً به دلیل فتق دیسک در سطح L4-L5 یا L5-S1 رخ می دهد که پیگیری نکردن آن می تواند یک دلیل فاصله بین مهره های کمر باشد.
اسپوندیلولیستیز
به لغزش رو به جلو مهره ای که روی آن قرار دارد ، اسپوندیلولیستیز گفته می شود. این لغزش معمولاً در مهره های کمر تحتانی در L4-L5 یا L5-S1 رخ می دهد اگر مهره لیز خورده ریشه عصب را در این سطح فشرده کند می تواند منجر به سیاتیک شود.
آرتروز
آرتروز مفصل، ساییدگی و پارگی مربوط به سن است که باعث فرسودگی غضروف های پوشاننده می شود. اصطکاک بیش از حد می تواند خارهای استخوان و التهاب مفصلی ایجاد کند که باعث درد موضعی کمر و محدودیت حرکت می شود. اگر خار استخوان عصب نخاعی را نیش بزند ، درد رادیکولیک یا سیاتیک می تواند رخ دهد. آرتروز مفصل وجهی در قسمتهای تحتانی ستون فقرات کمر بیشتر دیده می شود، که مهره های L4-L5 بیشتر درگیر می شوند.
تنگی کانال نخاعی
باریک شدن کانال نخاع یا سوراخ بین مهره ای را تنگی نخاع نامیده می شود. تنگی نخاع می تواند باعث تحریک یا فشرده سازی ریشه های عصبی و در نتیجه ایجاد فاصله بین مهره ها و سیاتیک شود. اگر این موضوع، نخاع را فشرده کند، لخته شدن نوروژنیک ایجاد می شود در نتیجه در هنگام راه رفتن در فواصل متغیر، درد پا ایجاد می شود. در موارد شدید اختلال در عملکرد روده یا مثانه، ضعف شدید پا و یا بی حسی ممکن است رخ دهد.
علت درد مهره های ستون فقرات
- اسپوندیلولیستیز
- اسکولیوز
- تحرک بیش از حد
- اختلالات مختلف غیرمعمول
- ضایعات دیسک بدون فشرده سازی ریشه
- ضایعات دیسک با فشرده سازی ریشه
- ضایعات دیسک با فشرده سازی نخاع
- استئوآرتروز
- مفصل آپوفیز
- هایپروستوز
- شکستگی
- ساب لکساسیون
- آسیب رباطی
- کارسینومای ثانویه
- میلوماتوز
- عفونت
- استافیلوکوک
- آرتروپاتی التهابی
- اسپوندیلیت
- آنکیلوزان
- آرتریت روماتوئید
- بیماری Reiter
- کولیت اولسراتیو
- بیماری کرون
- پسوریازیس
- پوکی استخوان
نتیجه گیری
دانستید که چگونه بین مهره های کمر فاصله به وجود می آید و دلیل فاصله بین مهره های کمر چه مواردی میباشند. در صورتیکه با هریک از نشانه ها و علائمی که ایجاد درد در کمر می کنند نیاز است که در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با معاینات لازم و دقیق مشکل شما را برطرف نماید.
4 Comments
اگر مهره کمر اولیش یعنی اولین مهره فاصله پیدا کنه باید چه کار کنیم.احتمال این است که فلج بشه فرد ؟؟فمثبا سنش ۲۲ هست
با توجه به تشخیص پزشک از نیاز شود باید عمل جراحی نیز انجام شود.
سلام فاصله مهره های کمر چطوریه نزدیک می شود یا دور؟؟
نزدیک