شاید برای خیلی از شما عزیزان پیش آمده است که در زمان ایستادن متوجه شده باشید که فرم و حالت زانوهای شما طبیعی نیست و این مسئله برایتان نگرانی هایی را به وجود آورده باشد. برخی بلافاصله تصور می کنید که زانوی پرانتزی دارید و برای اینکه از این مسئله اطمینان بدست آورید برای تشخیص شما درست بوده است یا خیر و برای درمان زانوی پرانتزی به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه می کنید.
کلینیک زانو امروز و در این مقاله می خواهید هر آنچه که لازم است درباره این تغییر فرم و شکل زانو بدانید در اختیارتان قرار دهد.
پیشنهاد می کنیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
زانوی پرانتزی چیست؟
زانوهایی که از درون گرد می باشند را زانوی پرانتزی گویند که این پرانتزی شکل بودن زانو به خاطر اختلالی است که در مفاصل زانو وجود دارد و در این مدل زانو ها فاصله زیادی با هم دارند.
در حالت عادی وقتی شما می ایستید و مچ پاهایتان را به هم می چسبانید زانو ها در کنار هم قرار می گیرند.
اما افرادی که زانو آن ها حالت پرانتزی دارد با فاصله از هم می باشند که گاهی این فاصله بسیار زیاد می باشد طوری که به راحتی می توان پرانتزی بودن زانو را تشخیص داد.
افراد بسیاری هستند که از پرانتزی بودن زانو خود ناراحت هستند و با مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد می خواهند که برای این مسئله راه حلی را به آن ها نشان دهند و یا اینکه درباره عمل جراحی این نوع زانو ها سوالاتی را می کنند.
علت پرانتزی بودن زانوها
از مهم ترین و شایع ترین علت هایی که می توان برای پرانتزی بودن زانو به آن اشاره کرد انحراف قسمت بالایی استخوان درشت نی می باشد.
زمانیکه قسمت بالایی استخوان درشت نی دچار آسیب شود تنه این استخوان به خط محوری بدن نزدیک خواهد شد که این مسئله باعث ایجاد پرانتزی شدن زانوها می شود.
البته این نکته را هم متذکر شویم که علت پرانتزی بودن زانوها در برخی مواقع به خاطر تغییر شکلی است که در قسمت پایینی استخوان ران به وجود می آید.
پرانتزی بودن زانو علت های بسیاری دارد که از مهم ترین آن ها عبارتند از:
- وراثت
- راه رفتن زود کودک
- استفاده از پوشک های حجیم در دوران نوزادی
- نرمی استخوان
- پوکی استخوان
- آرتروز
- بد جوش خوردن استخوان زانو به علت شکستگی
- فلج عضلانی
- پارگی رباط خارجی زانو
- کوتاهی عضلات
نشانه های زانوی پرانتزی
از مواردی که در تشخیص اینکه زانو شما پرانتزی می باشد یا خیر در ادامه اشاره کوچکی کرده ایم.
- فاصله ای که زانو ها از هم دارند
- همراه بودن استخوان درشت نی با پیچش های داخلی
- راه رفتن اردکی شکل
- چرخش ساق
اندازه گیری پاهای پرانتزی به چه صورت می باشد؟
برای اینکه بتوانید این اختلال را مورد اندازه گیری قرار دهید باید بدون کفش و جوراب در حالتی که زانوهای شما و ران قابل دیدن یاشد قرار گرفته و بدون اینکه انقباضی را در عضلات ران خود به وجود آورید بایستید.
در این حالت زانوهای شما در حالت اکستنشنی کامل قرار می گیرد و قوزک هر دو پا به هم می چسبد به طوری که استخوان کشکک روبرو دید شما می باشد.
فاصله بین ران ها را از داخل به وسیله متر و یا خط کش اندازه گیری کنید بیشترین فاصله ای که نشان دهنده زانوی پرانتزی می باشد بین 2 تا 4 سانتی متر می باشد.
اگر شما هم زانوهای پرانتزی شکلی دارید می توانید تمرین هایی را به طور مرتب انجام دهید که این تمرین ها شامل:
- کم کردن وزن در صورتیکه اضافه وزن دارید
- هنگام راه رفتن، دویدن، ایستادن بر روی لبه های داخلی پای خود فشار بیاورید.
به خاطر داشته باشید که این تمرین ها را باید به گونه ای انجام دهید که علاوه بر اینکه باعث جنبش پذیری و تحریک مفاصل زانو می شوند باعث تقویت کردن عضله های داخلی پا نیز شوند(عضلاتی همچون عضبه های نیمه غشایی، نیمه وتری، خیاطه و پهن داخلی)
همچنین این تمرین ها باید باعث کشش و انعطاف عضلات خارجی هم شوند.
در کنار تمرین هایی که انجام می دهید باید موارد دیگری را همچون پرهیز از نشستن به حالت چهار زانو، استفاده نکردن از کفش های نامناسب که باعث سائیدگی می شوند و راه رفتن صحیح را نیز فراموش نکنید.
زانوی پرانتزی نیاز به جراحی دارد؟
تا به اینجا درباره اینکه زانوی پرانتزی چه زانوهایی هستند، نشانه های آن و علت به وجود آمدن زانوی پرانتزی صحبت کردیم و طبیعتا برای شما هم این سوال پیش آمده است که زانوهای پرانتزی را می توان جراحی کرد؟!
اگر به خاطر زیبایی و اینکه از شکل زانو خود خوشتان نمی آید می خواهید این کار را انجام دهید باید بگوییم که زانوهای پرانتزی را نمی توان جراحی کرد.
اما اگر تغییر شکل زانو شما با درد همراه باشد ممکن است که نیاز به جراحی داشته باشید.
در برخی مواقع تغییر شکل زانو و پراتزی بودن آن می توان با دردهایی همراه باشد که امان شما را بریده باشد و به دنبال راهی باشید تا این درد را کاهش دهید و باتوجه به اینکه درد به وجود آمده ممکن است در صورت تشدید پیدا کردن به مفاصل زانو هم آسیب برساند نیاز است که شما حتما به متخصص ارتوپد صحبت کرده و در صورت نیاز و تشخیص درد زانو شما به شما پیشنهاد کند تا عمل جراحی انجام دهید تا در زانو کمتر شده و به مفصل آسیبی وارد نشود زیرا ممکن است اگر این درد کاهش پیدا نکند نیاز به عمل تعویض مفصل زانو پیدا کنید.
نکته مهم که باید بدانید این است که جراحی زانوهای پرانتزی می تواند مشکلات خاص خود را به همراه داشته باشد.
زیرا این عمل جراحی یک جراحی نسبتا بزرگ می باشد که می تواند خطراتی مانند عفونت، شکستگی استخوان، لخته شدن خون و…. را بعد از جراحی به همراه داشته باشد به همین خاطر است که در ابتدا به این موضوع اشاره کردیم که اگر برای زیبایی می خواهید این کار را انجام دهید ما به شما توصیه نمی کنیم و این مسئله به سلیقه خودتان بستگی دارد.
در نهایت اینکه
امید است با شرح موارد ذکر شده در این مقاله توانسته باشیم برای شما دوستان عزیز به خوبی شرح داده باشیم چه زانوی پرانتزی چیست؟ دلایل آن چه چیزهایی می باشند و اینکه برای درمان زانوی پرانتزی باید چه کاری انجام دهید.
شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات و راهنمایی های بیشتر با مشاوران کلینیک زانو از طریق سایتzanoclinic.com در ارتباط باشید.