زانو درد از مشکلات شایعی است که در هر بخش از ساختار استخوانی زانو همچون مفصل زانو، استخوان ران، درشت نی، کاسه زانو و رباط ها زانو به وجود می آید که اکثر مشکلاتی که برای زانو به وجود می آیند به روش های درمانی محافظه کارانه واکنش نشان داده و نیاز به عمل جراحی ندارند. در این مقاله می خواهیم به یکی از نمونه های درد زانو که به آن زانو درد عصبی گفته می شود اشاره ای داشته باشیم.
علل زانو درد
شایع ترین علت هایی که باعث به وجود آمدن درد در ناحیه زانو می شوند عبارتند از:
- آرتروز زانو
- پارگی مینیسک زانو
- آسیب دیدگی تاندن کشکک
زانو درد عصبی چیست؟
زانو درد می تواند به دلایل مختلفی به وجود آید بنابراین می توان گفت که زانو درد در دو نوع حاد و مزمن می باشد. نوعی از زانو درد هم وجود دارد که به خاطر فشارهای عصبی که فرد وارد می شود به وجود می آید که به آن زانو درد عصبی گفته می شود . علائم و نشانه های آن همانند زانو درد عادی می باشد ولی ممکن است در شرایطی که نادیده گرفته می شود مشکلاتی را برای فرد بیمار نیز به وجود آورد.
پیش تر گفتیم که زانو درد می تواند از نوع زانو درد حاد باشد که علت این نوع درد زانو به خاطر شکستگی استخوان، پارگی تاندون، صدمه دیدن مینیسک، دررفتگی زانو و…. باشد.
از علت های زانو درد مزمن هم می توانیم به روماتویید، آرتریت کریتسالی، آماس کیسه مفصلی، عفونت، تاندونیت و التهاب تاندون اشاره کرد. که در صورت نادیده گرفتن هر یک از موارد بالا ممکن است که عفونت های موجود در بدن کم کم به ناحیه مفصل زانو رسیده و باعث تخریب شدن آن شوند که در این صورت فرد نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل زانو پیدا خواهد کرد.
علائم زانو درد عصبی
علائم زانو درد عصبی در اکثر مواقع به آهستگی به وجود می آیند و با گذر زمان افزایش پیدا می کنند. از علائم و نشانه های زانو درد که با مشاهده هریک از آن ها باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید به شرح زیر می باشند.
- درد
- خشکی مفصل
- التهاب
- کاهش انعطاف
- قفل کردن زانو
- خالی کردن زانو
- کریپیتاسیون
تشخیص زانو درد عصبی
این امکان وجود دارد که متخصصین شیوه و روش های تشخیص خاصی را در جهت یافتن دلیل درد زانو تجویز نمایند. برخی از راه های تشخیص زانو درد عصبی شامل:
- رادیوگرافی از زانو ها جهت یافتن صدمات، بیماری ها و ناهنجاری های مختلف. که در این روش تشخیص آزمایش هایی مبنی بر تابش الکترومغناطیسی برای دیدن داخل بدن و تولید تصاویر استفاده می نماید.
- سی تی اسکن روش دیگری است برای تشخیص زانو درد عصبی که در آن قسمت های درون بدن در موقعیت و زوایای مختلف مورد عکسبرداری قرار می گیرند. روش تشخیص سی تی اسکن به مشکلات داخل مفصل ها، استخوان ها و بافت های بدن کمک می کند.
- روش دیگر تشخیص سونوگرافی می باشد که با استفاده از امواج صوتی به طور بلادرنگ و زمان واقعی تصاویری را ایجاد می نماید.
- MRI تصویر سه بعدی است که داخل زانو را مورد بررسی قرار داده و این اجازه را به متخصص و پزشک ارتوپد می دهد تا آناتومی زانو را بررسی کند.
بیماری هایی که موجب زانو درد می شوند
بیماری های مختلفی وجود دارند که موجب می شوند شما به زانو درد مبتلا شوید. در ادامه به برخی از این بیماری ها اشاره کرده ایم.
- نرمی غضروف کشکک
- کندرومالاسی کشکک
- آرتروز زانو
- کیست منیسک
- منیسک دیسکی شکل
- آرتریت روماتیید زانو
- آرتریت عفونی
- استئوکندریت
- تومورها
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتریت هموفیلیک
- آرتریت نقرسی
- آرتریت سلی
- استئومیلیت
- التهابات تاندون ها
- شکستگی های مربوط به کشکک و استخوان ران و درشت نی
- دررفتگی های کشک و مفصل
- خونریزی حاد مفصل
- شلی رباط های اطراف زانو
- تجمع مایع مفصل زانو
- بیماری عروقی محیطی
- ترومبوز وریدی عمقی
- گیرافتادن بالشتک چربی
از مهم ترین بیماری هایی که منجر به زانو درد می شوند می توان به آرتریت و آرتروز اشاره کرد که برای هر یک از آن ها راه های درمانی مختلفی وجود دارد.
درمان زانو درد عصبی
در مطالب بالا به این موضوع اشاره کردیم که با مشاهده هر یک از علائم و نشانه های زانو درد باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پیشنهاد ما در کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی به شما دوستان عزیز این است که اگر ساکن تهران هستید حتما به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه کنید و اگر در شهرستان هستید نزد بهترین متخصص ارتوپد شهر خود بروید.
برای درمان زانو درد عصبی راه های بسیاری وجود دارد همچون درمان های غیر تهاجمی که می توانید به کمک فیزیوتراپی، زانو بند طبی و کفی کفش طبی آن را برطرف نمایید. اما یکی دیگر از راه های درمان تزریق دارو و ترکیبات درمانی می باشد که به شکل مستقیم در مفصل زانو وجود دارند. در این روش داروهای بی حسی موضعی، داروهای استروییدی، مایع مفصلی از سایر مفاصل، تزریق پلاسمای خود فرد بیمار، هیالورونیک اسید و سایر روان سازهای مفصلی به داخل مفصل زانو تزریق می شوند تا درد ناحیه زانو کاسته شود.
همچنین می توانید با تزریق اسیدهیالورونیک به داخل زانو خاصیت روان کنندگی را بیشتر کنید ولی این احتمال هم وجود دارد که با تزریق این دارو مکانیسم های دیگری در بدن فعالیت داشته باشند زیرا تزریق این دارو در بدن چند ساعت تا چند روز پس از تزریق از داخل مفصل جذب کرده و بیرون می کشد ولی تاثیرات آن گاهی تا ماه ها باقی می ماند.
جمع بندی
پیش تر به این موضوع اشاره کردیم که راه های درمان بسیاری وجود دارند که می تواند به زانو درد عصبی شما کمک کند. روش هایی مانند درمان های غیر تهاجمی و تزریق داروهای مختلف. برخی از این داروهای تزریقی مُسکن می باشند و باید این مسئله مهم را بدانید که داروهای مُسکن هم می توانند مانند سایر داروها علاوه برای اینکه مفید هستند عوارضی را هم در بر داشته باشند بنابراین باید قبل از اینکه بخواهید از این داروهای استفاده کنید حتما نظر پزشک معالج خود را هم بدانید.