در مقاله امروز با ما همراه باشید تا شما را با ساییدگی زانو و علائم و راه های درمان آن بیشتر آشنا کنیم.
سایدگی زانو
در ابتدای امر باید بدانید که ساییدگی زانو یکی از علت های مهم برای به وجود آمدن بستر مناسب برای آرتروز زانو می باشد. اطراف زانو را غضروف هایی به رنک سفید احاطه کرده اند که نقش مهمی را در مفصل زانو ایفا می کنند و مهم ترین وظیفه آن ها تاثیر غضروف در حرکت و لغزش استخوان های مفاصل زانو می باشد.
حال دانستید که ساییدگی زانو یکی از بیماری های مفصلی می باشد که نیاز به مراقبت های بسیاری دارد. غضروف ها و مفصل های موجود در ناحیه زانو در گذر زمان دچار ساییدگی می شوند و شکل نرمال خود را به نوعی از دست می دهند و باعث می شود که تکه های استخوان از مفصل جدا شده و در محل مفصل به حالت شناور درآیند که خود این مسئله باعث ایجاد درد درناحیه زانو برای شما می شود.
عوامل خطر ساز ساییدگی زانو
عوامل مختلف بسیاری وجود دارند که در انتهای استخوان زانو باعث ساییدگی زانو و از بین رفتن مفصل زانو می شوند. با گسترش پیدا کردن این موضوع غضروف ها به طور کامل از بین خواهند رفت و استخوان ها با یکدیگر تماس پیدا خواهند کرد.
در ساییدگی زانو فضای موجود در مفصل زانو کاهش پیدا می کند و باعث نزدیک شدن استخوان ها به یکدیگر می شوند.
از عوامل خطر ساز ساییدگی زانو می توان به مواردی همچون: سن، جنسیت، اضافه وزن، شغل، ژنتیک و آسیب های مفصلی اشاره کرد.
با بالا رفتن سن این امکان وجود دارد که شما هم در دسته افرادی قرار گیرید که دچار آرتروز و ساییدگی زانو شوید آمار نشان داده است که این مسئله در افراد بالای 55 سال چیزی نزدیک به 80 درصد می باشد.
اگر با مسئله اضافه وزن و چاقی مواجه هستید تلاش کنید تا وزن خود را به حالت نرمال درآورید در اینصورت خطر ابتلا به سایدگی زانو را در خود کاهش خواهید داد. می دانید که بالا بودن وزن می تواند در راه رفتن شما نیز تاثیر کذار باشد. هنگامی که شما دچار اضافه وزن و چاقی بیش از اندازه باشید زانوهای شما مجبور به تحمل وزن بسیاری می باشند و این موضوع باعث آسیب دیدن مفصل های زانو و در نهایت تعویص مفصل زانو می باشد.
در برخی افراد ساییدگی در ناحیه زانو می تواند به خاطر ژنتیک باشد باید بدانید که این دسته از افراد استعداد بیشتری در ابتلا شدن به آرتروز و ساییدگی زانو دارند
علائم ساییدگی زانو
از علائمی که با مشاهده آن ها می توانید به متخصص مربوطه مراجعه کنید تا راه های درمان خود را هر چه زودتر در پیش بگیرید شامل موارد زیر می باشد.
- درد
- خشکی و سفیدی زانو
- کاهش حرکت مفصل
- احساس سایش و ترق و تروق درناحیه زانو
- برجستگی های استخوانی
- تغییر شکل زانو
درمان ساییدگی زانو
متاسفانه باید بگوییم که ساییدگی زانو به راحتی قابل ترمیم و درمان نمی باشد اما در صورتیکه علائم و نشانه های آن را مشاهده کرید با کنترل کردن آن ها می توانید روند پیشرفت آن را کاهش داده و یا از وقوع آن پیشگیری نمایید.
با ورزش کردن و کنترل وزن خود می توانید مهم ترین و اصلی ترین قدم را برای پیشگیری از آن انجام دهید. اما در صورتیکه به این بیماری مبتلا شدید باید سبک زندگی خود را تا حدودی تغییر دهید. مثلا حالت های نشستن دو زانو و یا چهار زانو را حذف کرده و برای نشستن از صندلی استفاده کنید.
از دیگر راه های درمان ساییدگی زانو عبارتند از: دارو درمانی، فیزیوتراپی و آب درمانی، تزريق كورتيكو استروئيد در زانو و عمل جراحی
دارو درمانی
برای درمان ساییدگی زانو داروهایی که می توانند در روند این بیماری به شما کمک کنند شامل موارد زیر می باشند.
· استامينوفن
· داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي
· دولوگزتين
فيزيوتراپی و آب درمانی
یکی دیگر از راه های درمان ساییدگی زانو استفاده از آب درمانی و فیزیوتراپی می باشد که در این نوع درمان هدف تقویت کردن عضلات اطراف زانو شخص بیمار می باشد زیرا با کمک این روش ها دامنه حرکت های زانو افزایش پیدا کرده و میزان درد کاهش پیدا می کند. البته در مواقعی که در کاهش پیدا نکند آب درمانی بهترین گزینه می باشد
تزريق كورتيكو استروئيد در زانو
این نوع از درمان به در کنترل دردهای شدید بسیار کمک می کند خصوصا زمان هایی که درد همراه با التهاب باشد
جراحی
آخرین روش درمان ساییدگی زانو عمل جراحی می باشد. هنگامی که با ورزش کردن و استفاده از دارو نتوان میزان درد و مشکلات به وجود آمده در ناحیه زانو را برطرف کرد آخرین راه پیشنهادی متخصصین عمل جراحی می باشد.