حتما برای شما هم پیش آمده است که بر اثر حادثه های مختلف در نواحی مختلف بدن همچون زانو، بازو، مچ پا و یا دست خود دچار آسیب دیدگی شده باشید و ندانید که آیا این نوع آسیب دیدگی شکستگی است یا استخوان شما ترک برداشته است. در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره شکستگی یا ترک برداشتن استخوان و تشخیص شکستگی استخوان بیشتر بدانید.
چه چیزی باعث ترک برداشتن استخوان می شود؟
تا به حال شده است که از خودتان این سوال را پرسیده باشید که چه عواملی باعث می شوند که استخوان های بدن ترک بردارند؟
اصلا ترک برداشتن استخوان همان شکستگی استخوان به حساب می آید یا خیر؟!
خب، باید بگوییم آسیب ها و صدماتی که به استخوان های نواحی مختلف بدن وارد می شوند بسیار شایع و متفاوت می باشند.
شکستگی استخوان ها زمانی اتفاق می افتد که ناحیه مربوطه همچون زانو با شیء قوی تر برخورد داشته باشد مثلا تصادف با وسایل نقلیه یکی از شایع ترین مواردی است که آمار شکستگی های زیادی را به خود اختصاص داده است.
بد نیست بدانید که سایش مکرر استخوان ها همچون دویدن نیز می توند دلیل بر ترک خوردگی و شکستگی استخوان های کوچک باشد.
آسیب هایی که منجر به ترک خوردگی و شکستگی استخوان می شوند
شکستگی و ترک خوردن استخوان ها همانطور که قبل تر هم عنوان کردیم بسیار شایع می باشند و به دلایل مختلف بسیار زیادی رخ می دهند که نیاز است با مشاهده آسیب های وارد شده اگر به درستی نمی دانید که آیا دچار شکستگی یا ترک برداشتن استخوان شده اید حتما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
دلیل این مسئله این است که در اغلب موارد نادیده گرفتن ترک خوردگی و شکستگی در ناحیه زانو باعث شده است که مفصل زانو به مرور زمان تخریب شده و نیاز باشد که فرد عمل تعویض مفصل زانو را انجام دهد.
آسیب هایی که ممکن است منجر به ترک خوردگی و شکستگی استخوان شوند عبارتند از:
- پاره شدن پوست
- آسیب عصبی
- آسیب عضلانی
- آسیب اندام
علائم شکستگی استخوان
- ورم
- بی حسی
- خونریزی
- کبودی یا تغییر رنگ
- درد ضربان دار روی پوست
در صورت مشاهده هر یک از علائم عنوان شده در متن بالا اگر شک دارید که دچار شکستگی یا ترک برداشتن استخوان ناحیه آسیب دیده شده اید حتما به اورژانس و بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
شکستگی یا ترک برداشتن استخوان
درباه اصطلاح شکستگی یا ترک برداشتن استخوان باید بگوییم که این دو معنا و مفهوم جداگانه ای را به خود اختصاص داده اند اما به جای یکدیگر نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
هر دو این اصطلاحا اشاره به آسیب دیدگی ناحیه استخوان دارد که بر اثر فشارهای زیاد خُرد شده اند.
در حقیقت باید بگوییم که که اصطلاح ترک یرداشتن را اغلب پزشکان و متخصصان مورد استفاده قرار می دهند در صورتیکه این دو اصطلاح به یک موضوع یعنی آسیب دیدن استخوان ها اشاره دارند.
شاید در صورت ترک برداشتن استخوان در نواحی مختلف بدن نیاز به درمان های طولانی مدت و خیلی جدی نباشد و شما بتوانید با روش های درمانی خانگی در جهت بهبود استخوات ترک برداشته اقدام کنید.
اما اگر استخوان ناحیه آسیب دیده دچار شکستگی شده باشد نیاز به درمان مناسب تری است. در اکثر موارد و در صورت امکان ناحیه شکسته شده را با آتل یا گچ درمان می کنند تا حرکت زیادی نداشته باشد و در برخی موارد نیاز به عمل جراحی ناحیه شکسته می باشد که تشخیص قطعی آن توسط بهترین متخصص ارتوپد صورت می گیرد.
تشخیص شکستگی یا ترک برداشتن استخوان
با توجه به موارد ذکر شده در مطالب بالا متوجه شدید که ترک برداشتن و شکستن استخوان هر دو اصطلاحاتی هستند که در صورت آسیب دیدگی استخوان نواحی مختلف بدن به آن ها اشاره می شود و علائمی شبیه به هم دارند.
اما برای تشخیص اینکه آیا شما دچار شکستگی استخوان مثلا زانو شده اید یا زانو شما ترک برداشته است نیازمند معاینات و انجام یک سری آزمایش ها می باشد که متخصص ارتوپد برای شما تجویز می نماید.
برای تشخیص شکستگی یا ترک برداشتن استخوان از آزمایش های زیر استفاده می شود.
- MRI
- سی تی اسکن
- تزریق رنگ به شریانها و انجام عمل اسکن برای تشخیص آسیب به رگ های خونی
راه های درمان شکستگی استخوان
خب، باید بگوییم که راه ها و روش های درمانی برای شکستگی یا ترک برداشتن استخوان بسته به نوع ترک خوردگی و شکستگی متفاوت می باشد.
همانطور که قبل تر هم اشاره کرده ایم برخی از ترک خوردگی را می توانید با روش های درمانی خانگی مداوا کنید.
بافت استخوان های جدید در لبه های شکستگی شکل میگیرند تا بخش ها و قطعات آسیب دیده و شکسته شده را بتوانند به هم گره بزنند.
فراموش نکنید استخوان های جدید در ابتدای امر بسیار نرم می باشند و نیاز است که به خوبی از آن ها مراقبت کنید.
برای اینکه ناحیه آسیب دیده بتواند روند درمان صحیح را در پیش گیرد باید برای مدت زمان مشخصی بی تحرک باشد. برای بی تحرک نگه داشتن استخوان آسیب دیده از روش های زیر استفاده می شود.
- گچ گرفتن
- آتل بستن
- آویزان کردن بافت صدمه دیده
- ترکیبی از این روش ها
موارد عنوان شده در متن بالا در صورتی مورد استفاده قرار میگیرند که شکستگی یا ترک خوردگی استخوان شدید نباشد در غیر اینصورت نیاز به عمل جراحی می باشد.
عمل جراحی در واقع به منظور قرار دادن استخوان های شکسته در موقعیت درست خود استفاده می شوند. جراح شما برای اینکه بتواند استخوان ها را به درستی در محل خود قرار دهد نیاز دارد تا از وسایل زیر در جراحی استفاده کند.
استخوان آسیب دیده ممکن است قبل از بی حرکت شدن با گچ یا اسپلینت، در موقعیت طبیعی خود قرار گیرد. این قرار دادن در موقعیت طبیعی ممکن است بدون عمل جراحی صورت گیرد که به آن جا انداختن بسته می گویند. این اغلب به بی حس کننده موضعی و مسکن نیاز دارد.
- پین
- میله
- پیچ
- سیم کابل
زمان بهبود استخوان شکسته
مدت زمانی بین 6 تا 8 هفته زمان می برد تا استخوان شکته شما بهبود پیدا کند که بسته به نوع شکستگی و سن فرد آسیب دیده این بازده زمانی ممکن است افزایش یا کاهش پیدا کند.
مثلا در کودکانی که دچار شکستگی استخوان شده اند زمان بهبودی به مراتب سریعتر و کمتر از افراد بزرگسال مخصوصا افراد میانسال می باشد.
بنابراین اگر می خواهید که در بازده زمانی کمتر شکستگی استخوان شما بهبود پیدا کند باید نکات عنوان شده توسط پزشک مربوطه را جدی گرفته و توصیه های پزشک خود را رعایت کنید.
به خاطر داشته باشید که درد قبل از بهبودی کامل امری طبیعی می باشد و شما باید تا زمان بهبودی کامل محافظت و مراقبت های لازم را برای ناحیه آسیب دیده جدی بگیرید.
در نهایت اینکه
شکستگی یا ترک برداشتن استخوان مسئله ای است که نباید نسبت به آن بی تفاوت باشید زیرا که نادیده گرفتن آن ها و در پیش نگرفتن روند درمان مناسب می تواند مشکلات جدی تری را برای شما به همراه داشته باشد.