شکستگی دنده
دنده ها از 12 جفت استخوان تشکیل شده اند که از جلو به استخوان جناق و از پشت به ستون مهره ها متصل می باشد که در مجوعه تشکیل قفسه سینه را می دهند. کار قفسه سینه این است که از ارگان های اصلی و حیاتی بدن همچون قلب و شش ها محافظت کند.
شکستگی دنده و یا ترک خوردگی دنده در اثر ضربات سنگین مانند تصادف که به صورت مستقیم به قفه سینه وارد می شود به وجود می آید در صورتیکه ضربه و آسیب وارد شده به قفسه سینه شدید باشد می تواند به ارگان های داخلی نیز آسیب جدی را وارد آورد.
زمانیکه شکستگی دنده در اثر آسیب های خارجی نباشد و در اثر برخی بیماری ها مانند سرفه شدید و آسیب در ورزش های سنگین به وجود آمده باشد به آن شکستگی دنده از نوع فشاری گفته می شود. این نوع شکستگی می تواند خیلی ساده و بدون هیچگونه جابه جایی به وجود آمده باشد. در صورتیکه دچار دردهای شدید در قفسه سینه شدید که با استراحت کمتر نشد حتما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کرده تا در سریع ترین زمان ممکن مورد مدوا و درمان قرار بگیرید. ممکن است دچار شکستگی دنده در ناحیه قفسه سینه شده باشید بدون اینکه حتی بدانید عامل این شکستگی چه چیزی بوده است.
علائم شکستگی دنده
برای اینکه در زمان احساس درد های وحشتناک در قفسه سینه خود متوجه این موضوع شوید که آیا دچار شکستگی دنده شده اید با خیر باید از علائمی که به شما در تشخیص شکستگی دنده کمک می کند آگاهی داشته باشید در ادامه به چند نمونه از علائمی که نشان دهنده شکستگی دنده می باشد اشاره کرده ایم.
علائم شکستگی دنده عبارتند از:
- درد های وحشت ناک در هنگام نفس کشیدن
- افزایش فشار در ناحیه قفسه سینه و تنفس عمیق که باعث شدید شدن درد می شود
- مشاهده کبودی در بالای ناحیه آسیب دیده
درمان شکستگی دنده
برای اینکه بدانید زمانیکه با شکستگی دنده مواجه شدید چگونه میتوانید آن را درمان کنید این موضوع را نیز باید در نظر داشته باشید که درمان شکستگی دنده بستگی به تعداد دنده های شکسته شده دارد. اگر تعداد دنده های شکسته شده بیشتر از 3 دنده باشد باید فردی که دچار شکستگی دنده شده است در بیمارستان بستری شده و تحت مدوای بهترین متخصص ارتوپد قرار گیرد.
درمان ابتدایی که در بیمارستان برای شکستگی دنده انجام می شود مصرف داروهای مسکن می باشد که بتواند درد را تکسین دهد. حتما این موضوع را بخوبی می دانید که درمان درد از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد زمانیکه فرد بیمار دارای درد باشد نمی تواند به راحتی نفس کشیده و در حقیقت از تنفس عمیق خودداری می کند.
داروهایی که برای درمان درد در این مواقع مورد استفاده قرار می گیرد شامل داروهای ضد درد قوی(مخدر) و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوبروفن و ناپروکسن می باشند. این موضع را فراموش نکنید که شخص بیمار برای کنترل دردهای ناشی از شکستگی دنده باید از فعالیت هایی که باعث می شود به ناحیه آسیب دیده فشار وارد آورد پرهیز کرده و برای مدت زمان 4 الی 6 هفته مواظب باشد تا فشاری به ناحیه آسیب دیده وارد نکند.
یکی دیگر از راه های درمان شکستگی دنده فیزیوتراپی می باشد در این شرایط پزشک متخصص برای تنفس بیمار تمرین های تنفس عمیق را توصیه می کند زیرا تنفس های کوتاه بیمار را به بیماریهای دیگر مانند ذات الریه نزدیک خواهد کرد. برای اینکه دنده شکسته شده را بتوان محکم و ثابت نگه داشت از باندهای فشار الاستیک دور برای در قفسه سینه استفاده می کنند.
زمان بهبود شکستگی دنده
مدت زمانی که برای بهبود شکستگی دنده ممکن است سپری شود مانند درمان شکستگی بستگی به این دارد که میزان شکستگی تا حد جدی باشد حداقل زمانی که برای بهبود شکستگی دنده میتوان عنوان کرد بین 2 تا 6 هفته می باشد. هر چه سن فردبیمار کمتر باشد مدت زمان بهبود کمتر خواهد بود و این بسته به بنیه بیمار دارد. معمولا شکستگی دنده در کودکان سریع تر بهبود پیدا می کند.
عوارض ناشی از شکستگی دنده
قبل تر عنوان کردیم که برای درمان شکستگی دنده در سریع ترین زمان ممکن به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه کنید زیرا شکستگی دنده عوارض را در پی دارد که می تواند برایتان دشوار باشد. از عوارضی که در اثر شکستگی دنده ممکن است به وجود آید می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- روی هم خوابیدن ریه ها
- عفونت ریه ها
- پاره شدن نسج ریه
- تجمع هوا زیر پوست اطراف ناحیه شکستگی
- پاره شدن عروق خونی بین دنده ای
در بسیاری از موارد دنده ها تنها ترک می خورند این ترک خوردگی با وجود دردناک بودن به اندازه شکستگی دنده خطرناک نمی باشد. لبه ناهموار دنده ای که شکسته شده است می تواند به عروق اصلی و یا اندام های داخلی مثل ریه آسیب وارد کند.
شکستگی دنده معمولا یک یا دو ماه زمان می برد تا خود به خود بهبود پیدا کند اما نباید فراموش کنید کنترل کردن درد در شکستگی دنده از اهمیت بالایی برخوردار می باشد زیرا تنها در این صورت است که شخص بیمار می تواند به تنفس عمیق ادامه دهد و از عارضه های ریوی مانند ذات الریه جلوگیری کند.
آزمایش های لازم برای تشخیص شکستگی دنده
- عکسبرداری از دنده
- اشعه ایکس وسیله خوبی برای نشان دادن استخوان هاست
- سی تی اسکن
- MRI
- اسکن استخوان ها
برای پیشگیری از شکستگی دنده چه باید کرد؟
برای اینکه دچار شکستگی دنده نشوید می توانید با کارهایی ابتدایی که در ادامه به آنها اشاره ای خواهیم کرد بپردازید از این عارضه جلوگیری کنید. کارهایی که می توان برای پیشگیری از شکستگی دنده انجام داد عبارتند از: لباس هایی بپوشید که حمایت کننده دنده ها هستند، خطر سقوط و لیز خوردگی را کاهش دهید، مسیر حرکت خود را از وسایل ریز و کوچک تمیز کنید، اتق منزل و محل کارتان از برق و نور کافی برخوردار باشد و غذاهایی که داری ویتامین D، کلسیم و پروتئین می باشند را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
3 Comments
سلام لطفاجهت تماس شماره موبایل دکتر را قراردهید.
سلام دو روز پیش مادرم از تخت افتادن و انگار فرو رفتن تو خودشون از ناحیه پای چپ روی ران تا لنگن باسن درد دارند . امروز هم حین بردن به دسشویی داشت میافتاد که به من گفت بغلم کن من وقتی اومدم بغلش کنم تمام قفسه سینه صدا داد که صداش شنیده شد زیر دستم آیا شکستگی هست آیا ترک خوردگی هست چی هست.مسن هست و …پوکی استخوان داره خیلی دردداره و ناحیه مثانه هم درد گرفته که همش احساس دستشویی کاذب داره
سلام. من ی چند روزی میشه ک رو بالشت بلند میخوابم حااا همون باعث شده دنده زیر سینه راستم درد بگیره. اوایلش متوجه درد نبوودم وقتی دست زدم متوجه شدم ک همین دیروز بود گفتم ی ذره ماساژش بدم شاید خوب شد ولی الان دردش بدتر شده وقتی ماساژ میدادم همون قسمتی ک درد داشتم قرمز شده بود. در کل تو تنفس عادیم مشکلی نداررم ولی خب مثلا تو خمیازه کشیدن یا نفس خیلی بلند ک بکشم درد داره. من مشکلم چیه؟ احتیاج هست دکتر برم؟؟؟؟؟؟