علائم تومور نخاع چیست؟
تومور نخاعی یکی از آسیب های نخاع و ستون فقرات می باشد. تومور یک نوع ضایعه توده است که، اگر روی رباط های ستون فقرات یا نخاع نمایان شود، عوارض خطرناکی را خواهد داشت. این تومور رشد غیر قابل کنترلی دارد با این حال اگر برای درمان تومور نخاعی سریعا اقدام کنید می توانید از خطرات این تومور پیشگیری کنید. از علائم تومور نخاع می توان به درد کمر، گردن، ضعف ماهیچه ها، بدشکلی ستون فقرات، و بیاختیاری ادرار اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی دقیق این بیماری و علائم تومور نخاع و تشخیص روش درمان بپردازیم.
تومور نخاعی چیست و چه خطراتی دارد؟
در تقسیم سلول های نخاع پروتئین هایی وجود دارند که به رشد سلول ها کمک می کنند. زمانی که این پروتئینها دچار اسیب شوند و یا در چرخهی تقسیم سلولی مشکل ایجاد شود است تومور نخاعی ایجاد می شود و علائم تومور نخاع رخ می دهند. این تومو رها در دو حالت خوش خیم و بدخیم می باشند که در حالت بدخیم به آن سرطان نخاع گفته می شود.
حالا که با این بیمار آشنا شدید، می دانید که این عارضه بسیار خطرناک است و شدت آن به اندازه تومور وابسته است. این خطرات ممکن است حتی فلجی یا در موارد حادتر مرگ باشد بنابراین هرگونه تشخیص و روش درمانی نادرست منجر به خطرافتادن سلامتی فرد می شود. از همین رو توصیه می شود، با مشاهده کوچکترین علائم تومور نخاع به متخصصین ستون فقرات مراجعه کنید.
انواع تومور نخاعی کدام است؟
تومور نخاعی بسته به اندازه و شدت و محلی که رشد می کنند، به انواع مختلفی تقسیم می شوند. انواع تومور نخاعی در سه دسته بندی اصلی قرار می گیرند. انواع مختلف تومور نخاعی را میتوان به شرح زیر، دستهبندی کرد:
تومورهای ستون فقرات: تومورهای ستون فقرات به دو زیرمجموعه متفاوت، تقسیم میشود:
- تومورهای پیشسرطانی (استئوسارکوم): این تومور در نقاط مختلف ستون مهره ها ایجاد می شود.اکثرا در قسمت استخوانی یا دیسک ستون مهره ها رشد می کند. این نوع تومور، جز شایع ترین تومورهای بدخیم است که بسیار نادر می باشد.
- تومورهای متاستاتیک: این تومور نیز از انواع بدخیم و سرطانی است. علت ایجاد این تومور وجود توده های سرطانی در اطراف ستون مهره است.
- تومورهای اینترادورال (اکسترامدولار): این تومور از تومورهای نخاعی می باشد. این تومور درون کانال نخاعی رشد می کند، ولی بیرون از اعصاب نخاعی است. خوشبختانه این تومور از انواع خوش خیم و غیر سرطانی است، همچنین سرعت آن نیز بسیار کند است. تومور اینترادورال دارای دو زیر مجموعه است:
- ومور مننژیوما: محل رشد این تومور در نواحی نخاع و بر روی پرده های محافظ است. تومور منتژیوما در سنین بالا رخ می دهد. در اکثر مواقع خوش خیم ولی در موارد نادر می تواند بدخیم باشد.پ
- تومور لایههای عصبی (شوانوما و نوروفیبروما): این تومور ریشه های عصبی نخاع را تحت تاثیر قرار می دهد. تومور لایه های عصبی سرعت رشد کمتر و درمان آسان تری دارند.
- تومورهای داخل نخاعی (اینترامدولار): این تومور دارای دو زیر مجموعه آستروسی توما و اپندیموما می باشد. این نوع تومور در داخل نخاع و یا هر یک از رشته های عصبی اصلی نخاع رشد می کند. با اینکه در دسته تومور خوش خیم نخاعی می باشد، اما به دلیل نقطه ای که در ان رشد می کند، جز بدترین تومور هاست و درمان و جراحی پر ریسکی دارد.
نشانهها و علائم تومور نخاع چیست؟
برای پیشگیری از رشد تومور نخاع باید با علائم تومور نخاع آشنا شویم. این علائم با توجه به شدت، محل رشد و میزان آسیب وارد شده به نخاع، متفاوت است. ممکن است در هر فرد علائم تومور نخاع ناگهانی یا تدریجی ظاهر شود.از علائم تومور نخاع، میتوان به این موارد، اشاره کرد:
- درد و بی حسی کمر و گردن
- ضعف در دست و پاها
- بی اختیار در ادرار
- دردهای موضعی پس از بیداری در صبح
- افزایش درد هنگام خوابیدن
- کاهش اشتها و کاهش وزن
- تب و لرز و تهوع
- نداشتن تعادل هنگام راه رفتن و ایستادن
- افزایش رفلاکس تاندون پا و زانو
- اسپاسم عضلات پا
در موارد حادتر، سیاتیک و یا فلج موقتی، تغییر شکل ستون مهره ها به عنوان علائم تومور نخاع بروز پیدا می کنند.
تشخیص تومور نخاعی
پس از آگاه شدن از علائم تومور نخاعی،می بایست پزشک ستون فقرات تومور نخاعی شما را تشخیص دهد. پزشکان، برای تشخیص تومور نخاعی، از روشهای زیر استفاده میکنند:
- عکسبرداری ام آر آی
- سی تی اسکن
- بافت برداری (بیوپسی)
- تست مایع مغزی نخاع
- اسکن رادیونوکلئیدی (اسکن هستهای استخوان)
- توموگرافی پوزیترون
- رادیوگرافی ستون مهرهها
- رادیولوژی
روشهای درمان تومور نخاعی چیست؟
روش درمان و مدت درمان بسته به نوع تومور نخاعی متفاوت است. رایج ترین روشهای درمان بعد از بروز علائم تومور نخاع، موارد زیر است:
- جراحی بسته یا آمبولیزاسیون: این درمان پیش جراحی است.در این روش درمان برای پیشگیری از خونریزی تومور رگ های خونی، تغذیه کننده تومور را مسدود یا آمبولیز می کنند.
- جراحی باز: در این روش بسته به رشد و پیشرفت تومور نواحی آسیب دیده تومور را ترمیم یا آن را جدا می کنند. دو نوع جراحی باز وجود دارد:
- دکمپرشن: این روش برداشتن کامل تومور یا بخشی از آن می باشد. در این جراحی فشار از روی نواحی حساس کمتر می شود و شرایط بیمار بسیار بهبود پیدا می کند.
- کیفوپلاستی یا ورتبروپلاستی: این روش بیشتر برای ترمیم نقاط آسیب دیده تومور می باشد.
- پرتو درمانی: اگر تومور با جراحی برداشته نشود یا عمل ریسک زیادی داشته باشد، از پرتو درمانی استفاده می شود. این روش برای تومورهای سرطانی کاربرد دارد. در پرتودرمانی حذف مابقی تومورهای نخاعی بعد از جراحی انجام می شود.
- شیمیدرمانی: این روش برای درمان و جلوگیری از رشد تومور بدخیم و سرطانی است، این روش بر اساس داروهای شیمیایی ضد سرطان می باشد.
سوالات متداول
- علائم تومور نخاع چیست؟
درد کمر،گردن، ضعف ماهیچه ها،بدشکلی ستون فقرات، و بیاختیاری ادرار، بی حسی دست و پا و تب و لرز و تهوع علائم تومور نخاع هستند. - روش های درمان تومور نخاعی چیست؟
از متداولترین روش های درمان تومور نخاع، جراحی بسته یا آمبولیزاسیون، جراحی باز، پرتو درمانی، شیمیدرمانی می باشد.