تا به حال شده است که در ناحیه مچ دست خود دچار شکستگی شده باشید؟ درباره علائم شکستگی مچ دست چیزی می دانید؟
شکستگی مچ دست
مچ دست از هشت استخوان کوچک تشکیل شده است که با دو استخوان بلند بازو به نام شعاع و اولنا متصل می شوند. شکستگی مچ دست در هر یک از این 10 استخوان ممکن است اتفاق بیفتد. اما شایع ترین نوع شکستگی مچ دست مربوط به شکستگی شعاع دیستال می باشد که برای جراحی نیاز است که حتما با بهترین متخصص ارتوپد مشورت کنید.
برخی از شکستگی های مچ دست پایدار هستند. شکستگی های “بدون جابجایی”، که در آن استخوان ها در ابتدا از مکان خارج نمی شوند، می تواند پایدار باشد. برخی از وقفه های “جابجا شده” می توانند به اندازه کافی پایدار باشند تا در گچ یا آتل درمان شوند. شکستگی های دیگر ناپایدار هستند. شکستگی هایی که سطح صاف مفصل را از هم جدا می کنند یا شکستگی هایی که به قطعات زیادی خرد می شوند ممکن است استخوان را ناپایدار کند.
این نوع شکستگی های شدید اغلب برای ترمیم و نگهداری تراز خود به جراحی نیاز دارند. شکستگی مچ دست هنگامی رخ می دهد که قطعه ای از استخوان شکسته شود و از طریق پوست به بیرون منتقل شود. این می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت در استخوان نیز شود.
علائم و نشانه های شکستگی مچ دست
قبل تر عنوان کرده بودیم که مچ دست از هشت استخوان تشکیل شده است که توسط دو استخوان بلند بازو به نام های شعاع و اولنا به هم وصل می باشند.
هنگامی که مچ دست دچار شکستگی می شود، درد و تورم ایجاد می کند. در چنین شرایطی که مچ دست دچار آسیب دیدگی و شکستگی شده است حرکت یا استفاده از دست و مچ کار سختی است. برخی از افراد حتی در صورت شکستگی استخوان همچنان می توانند از دست یا مچ دست خود استفاده کنند اما فشار آوردن زیاد و کار زیاد کردن با دست آسیب دیده می تواند بعدها مشکلاتی را برای این افراد به وجود آورد. تورم یا استخوان در جای خود باعث تغییر شکل مچ دست می شود که این مسئله از بارزترین علائم شکستگی مچ دست می باشد.
تشخیص شکستگی مچ دست
زمانیکه به هر دلیلی از ناحیه مچ دست دچار آسیب دیدگی شدید و با علائمی همچون تورم و درد شدید مواجه بودید نیاز است که حتما به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک و متخصص مربوطه با آزمایش ها و عکسبرداری هایی که بر روی استخوان شکسته مچ دست شما انجام می دهند درصد شکستگی را مشخص خواهند کرد و در صورتیکه شکستگی بسیار شدید و جدی باشد امکان دارد که عمل جراحی برای شما تجویز و در نظر گرفته شود.
گاهی اوقات، برای بدست آوردن جزئیات و تشخیص بهتر قطعات شکستگی و سایر آسیب ها، ممکن است به آزمایشاتی مانند سی تی اسکن یا MRI نیاز باشد. رباط ها، تاندون ها، عضلات و اعصاب نیز ممکن است در اثر شکستگی مچ دست آسیب ببینند. این آسیب ها نیز ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
درمان شکستگی مچ دست
درمان شکستگی مچ دست به عوامل و علائم شکستگی مچ دست بستگی دارد که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره کرده ایم.
- نوع شکستگی اعم از جابجا شده، ناپایدار یا باز
- سن
- شغل
- سرگرمی ها
- سطح فعالیت
- سلامتی کلی شما
- وجود آسیب های دیگر
در ابتدا ممکن است یک آتل پرشده به منظور هم ترازی استخوانها و حمایت از مچ دست استفاده شود تا درد اولیه تسکین یابد. اگر شکستگی مچ دست و علائم آن بیش از حد ناپایدار نباشد، ممکن است از گچ برای نگهداری شکستگی استفاده شود.
بهبود علائم شکستگی مچ دست
در مدت زمانی که نیاز است برای بهبودی و رفع علائم شکستگی مچ دست پشت سر بگذارید باید این مسئله را بدانید که بسیار مهم است انگشتان خود را به حرکت درآورید تا سفت نشوند. بهترین متخص ارتوپد و پزشک معالج دست، شما را وادار می کنند که مچ دست خود را در زمان مناسب برای شکستگی حرکت دهید.
دست درمانی غالباً برای بازیابی حرکت، قدرت و عملکرد مفید است. فراموش نکنید که زمان بهبودی در افراد مختلف و برای شکستگی ها و علائم شکستگی متفاوت است و به عوامل زیادی بستگی دارد. ماهها طول می کشد که بهبودی غیرمعمول باشد. حتی در این صورت، برخی از بیماران ممکن است سفتی یا درد داشته باشند. شکستگی شدید مچ دست می تواند منجر به آرتروز در مفصل شود که گاهی اوقات، به درمان یا جراحی اضافی نیاز است.
جمع بندی
همانطور که در این مطلب اشاره کرده ایم علائم شکستگی مچ دست بسیار مختلف می باشند. گاهی اوقات شکستگی مچ دست می تواند روی سیستم عصبی و جریان خود در بدن شما نیز تاثیر بگذارد.
اگر در ناحیه مچ دست احساس درد می کنید یا احساس می کنید که مچ دست و بازوی شما بی حس شده است و انگشتان رنگ طبیعی خود را از دست داده است و به اصطلاح دچار رنگ پریدگی شده اند همگی از علائم شکستگی مچ دست می باشند که نیاز است در کوتاهترین زمان ممکن خود را به یک متخصص ارتوپد برسانید.
اغلب این آسیب دیدگی ها و علائمی که نشان از شکستگی مچ دست می دهند در اثر افتادن روی بازوی کشیده یا ضربه به مچ دست اتفاق می افتند. افرادی که مبتلا به پوکی استخوان یا نازک شدن استخوان ها می باشند بیشتر در معرض خطر شکستگی مچ دست قرار دارند. اما ممکن است که این شکستگی مچ دست برای هر فرد دیگری هم رخ دهد.