بدون شک با بیماری نقرس تا حدود زیادی آشنایی دارید و می تواند به چه دلایل و علت هایی رخ می دهد. کلینک زانو دکتر حبیب رشادی بهترین متخصص ارتوپد در تهران امروز و در این مقاله میخواهد کمی بیشتر برایتان بگویید که نقرس چیست؟ و تشخیص نقرس از چه راه هایی امکانپذیر می باشد.
پیشنهاد می کنیم که تا انتهای مقاله امروز با ما همراه باشید.
تعریف کلی بیماری نقرس
در یک تعریف ساده و راحت درباره اینکه نقرس چیست؟ باید بگوییم که شکل دردناکی از آرتروز می باشد که توسط کریستالهای اسیداوریک که در داخل و اطراف مفاصل ایجاد میشود، به وجود می آید.
در حقیقت نقرس شایع ترین نوع آرتروز التهابی می باشد که متاسفانه در آقایون شایع تر می باشد تا در خانم ها.
آقایون وقتی پا به سن می گذارند خطر ابتلا به نقرس در آنها بیشتر و بیشتر می شود.
لازم است به این مسئله هم اشاره داشته باشیم که بیماری نقرس بیشتر در افرادی رخ می دهد که میزان میزان اسیداوریک که به نام اورات شناخته می شود، در خونشان زیاد است. پ
درست است که وجود اورات در خون بدن انسان ها امری کاملا طبیعی می باشد اما اگر سطح خیلی زیادی از آن در بدن ایجاد شوند منجر به نقرس خواهد شد.
علائم بیماری نقرس
نقرس هم مانند سایر بیماری ها علائم و نشانه هایی از خود دارد که معمولا غیر قابل مشاهده می باشند مگر اینکه شما برای 5 الی 7 روز دردی را تحمل کنید که برایتان ناشناخته می باشد در طی این مدت است کهتازه نقرس علائم خود را نشان خواهد داد.
درد نقرس
در متن بالا اشاره کردیم که درد یکی از علائم بیماری نقرس می باشد که با شروع آن بعد از 5 الی 7 روز تازه علائم این بیماری نمایان می شوند.
زمانیکه شما به بیماری نقرس مبتلا می باشید بلورهای اوراتیک می توانند سال ها بدون اینکه علائم مشخصی داشته باشند روی مفاصل شما تشکیل شوند.
بنابراین در صورتیکه سطح اوارت خون شما خیلی بالا باشد این کریستال بین فضای خالی دو مفصل تشکیل خواهد شد و بسته به میزان سختی کریستال به وجود آمده تورم، درد و التهاب در افراد مختلف متفاوت می باشد.
این مهم را هم به خاطر داشته باشید که اگر نقرس را درمان نکنید درد ناگهانی ناشی از این بیماری شایع تر خواهد شد و می تواند به مفاصل دیگر نیز سرایت کند.
مفصل هایی که ممکن است تحت تاثیر درد نقرس قرار بگیرند عبارتند از:
- سایر مفاصل پا
- مچ پا
- زانو
- آرنج ها
- مچ دست
- انگشتان
Tophi
Tophi یکی دیگر از علائم نقرس می باشد که در برخی مواقع کریستال ناشی از تجمع اورات روی مفصل تشکیل نمی شود و زیر پوست قابل مشاهده می باشد.
شایع ترین نواحی بدن برای تشکیل Tophi به شرح زیر می باشند.
- بالای انگشتان پا
- پشت پاشنه پا
- جلوی زانو
- پشت انگشتان و مچ دست
- اطراف آرنج
- گوش ها
چه عواملی خطر ابتلا به نقرس را افزایش می دهند؟
عوامل متعددی هستند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم.
اگر شما عزیزان در یکی از دسته های زیر قرار دارید متاسفانه باید بگوییم که شانس ابتلا به نقرس در شما زیاد می باشد.
- سابقه خانوادگی
- اضافه وزن
- جنسیت و سن
- مصرف برخی داروها(قرص فشار خون بالا، مسدود کننده بتا، مهار کننده ACE)
چه چیزی موجب تحریک نقرس می شود؟
- ضربه یا آسیب به مفصل
- بیماری که باعث تب می شود
- انجام عمل
- مصرف غذاهای پرچرب
- نوشیدن الکل
- کم آبی بدن
تشخیص نقرس
خوشبختانه باید بگوییم که تشخیص این بیماری چندان کار سخت و دشواری نیست بخصوص برای آن دسته از افرادی که علائم معمولی این بیماری را دارا می باشند.
برای تشخیص صحیح این بیماری یک سری آزمایش ها برای فرد مشکوک به نقرس تجویز می شود و با توجه به جواب آزمایش تشخیص داده خواهد شد که آیا شما به این بیماری مبتلا می باشید یا خیر؟!
آزمایش خون
این آزمایش برای اندازه گیری سطح اورات می باشد که تشخیص اینکه شما به بیماری نقرس مبتلا هستید یا خیر کمک می کند.
اما دادن این آزمایش به تنهایی برای تشخیص قطعی کافی نمی باشد. سطوح بالای اورات در آزمایش خون می تواند نشان دهنده ابتلا به نقرس باشد. اما ممکن است سطح اورات بدون آنکه دیگر علائم بیماری را داشته باشید بالا باشد.
سی تی ای اسکن
روش دیگری که برای تشخیص نفرس وجود دارد سی تی اسکن است.
این آزمایش برای تشخیص آسیب مفاصل، کریستال های ایجاد شده در مفاصل و علائم اولیه نقرس مناسب می باشد.
آزمایش مایع سینوویال
اما آخرین روش از راه های تشخیص نفرس آزمایش مایع سینوویال می باشد.
این مایع در داخل کپسول برخی مفصل های بدن ساخته می شود و به تغذیه و انغطاف پذیری مفاصل کمک می کند.
انجام این آزمایش با وارد کردن سوزن در یکی از مفصل های بدن انجام می شود و بعد از آن مایع برای تشخیص لورهای اورات زیر میکروسکوپ بررسی می شود.
روش های درمان نقرس چیست؟
درمان نقرس به اینکه بیماری تا چه اندازه پیشرفت کرده باشد بستگی دارد و روش درمان متفاوت می باشد.
اما به طور کلی این بیماری به دو روش قابل درمان می باشد. اول به روش درمان درد ناشی از نقرس که به کمک داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و استروئیدها انجام می شود و دوم اینکه می توان این بیماری را توسط داروهای خاصی که با کاهش سطح اورات، از تشکیل کریستال ها روی مفاصل، جلوگیری می کنند درمان کرد.
در نهایت اینکه
ما، سعی کرده ایم تا در این مقاله اشاره ای مختصر به اینکه نقرس چیست؟ و تشخیص نقرس داشته باشیم و برای شما عزیزانی که مبتلا به این بیماری می باشید و یا احتمال می دهید که مبتلا هستید مواردی را عنوان کنیم که به حدس شما کمک کند.
شما دوستان عزیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران ما از طریق سایت zanoclinic.com در ارتباط باشید.
سئوالات مربوط به نقرس چیست؟
نقرس ناشی از وضعیتی به نام هیپراوریسمی است که در آن اسید اوریک بیش از حد در بدن وجود دارد. بدن زمانی که پورین ها را که در بدن شما و غذاهایی که می خورید یافت می شود، تجزیه کند، اسید اوریک می سازد.
اگر در انگشت شست پا دچار نقرس شدید، استراحت کرده و پای خود را بالا بیاورید. برای کمک به تسکین میتوانید داروهای خانگی مانند استفاده از یخ، مصرف داروهای مسکن بدون نسخه و نوشیدن آب زیاد را امتحان کنید. اگر درد شدید یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر مبتلا به نقرس هستید، احتمالاً در مفاصل پای خود، به ویژه شست پا احساس تورم و درد خواهید کرد. درد ناگهانی و شدید یا حملات نقرس می تواند باعث شود که احساس کنید پای شما آتش گرفته است.