از مهم ترین مفصل های موجود در بدن انسان مفصل زانو می باشد که در طول زندگی خود از آن استفاده می کند بنابراین نیاز به مراقبت زیادی دارد. آسیب دیدگی و جراحاتی که به ناحیه زانو وارد می شود می تواند منجر به آسیب دیدگی مفصل زانو نیز شود. اما متاسفانه ما انسان ها تا زمانی که به طور جدی با مشکل زانو درد مواجه نشویم این مسئله را چندان جدی نخواهیم کرفت.
موارد بسیاری در زندگی عادی ما وجود دارد که می تواند هر یک از آنها دلیلی بر عدم سلامت زانوهای ما باشد. با ما همراه باشید تا شما را با چند نشانه عدم سلامت زانو در مطلب امروز بیشتر آشنا کنیم
زانو درد
احتمال زانو درد در هر زمان و موقعیتی که باشید وجود دارد. در برخی از ما این درد زانو کمتر و در برخی دیگر بسیار شدید است. زمانیکه از پله ها بالا و پایین می روید و یا حتی در زمان رانندگی که امکان حرکت دادن زانوهای خود را ندارید به راحتی می توانی درد موجود در ناحیه زانوهای خود را احساس کنید. اگر شما شخصی باشید که به سلامت خود اهمیت زیادی می دهد از این دردهای کوچک به راحتی نخواهید گذشت. اما اگر برایتان چندان اهمیت نداشته باشد باید به شما بگوییم که ممکن است با پشت گوش انداختن آن به مرور زمان مفصل های زانو از بین رفته و دچار بیماری مختلف زانو شوید این احتمال هم وجود دارد که با نادیده گرفتن دردهای سطحی زانو با خودتان کاری کنید که مجبور به عمل جراحی تعویض مفصل زانو شوید.
چند نشانه عدم سلامت زانو
زانو هر انسان دارای اجزای مختلفی می باشد که در ظاهر قابل مشاهده نیست. هریک از این اجزا در جایگاه خود برای سلامت زانو دارای اهمیت می باشند وقتی صحبت از زانو درد به میان می آید باید یک دیدکلی نسبت به این موضوع داشت و با مراجعه بهترین متخصص ارتوپد بتوان برای درمان آن راه حل مناسب را در پیش گرفت.
اما در مطلب بالا به این موضوع اشاره مختصری کرددیم که نشانه های زیادی برای زانو درد وجود دارند که برخی از آن ها برای سلامت زانو مضر هستند. چند نشانه عدم سلامت زانو عبارتند از:
- صدا دادن زانو( قرچ قرچ کردن)
- درد زانو هنگام نشستن
- قفل کردن زانو
صدا دادن زانو( قرچ قرچ کردن)
اولین نشانه از چند نشانه عدم سلامت زانو، صدا دادن زانو است. این مسئله علت خاصی را به همراه ندارد فقط در برخی از مواقع ممکن است هوا در ناحیه زانوهای شما گیر کرده باشد و راه خروجی را پیدا نکرده باشد و با باز شدن راه هوا زانوهای شما به صدا درخواهند آمد.
البته صدا دادن زانو می تواند دلیل ساییده شدن دو استخوان زانو با یکدیگر نیز باشد که در چنین مواردی اگر پزشک شما صلاح بداند برایتان دارو و مسکن تجویز خواهد کرد تا به کمک آن ها درد زانو کاهش پیدا کند.
موارد بالا از جمله مواری بودند که شاید دارای اهمیت زیادی نباشند اما نباید آن ها را نادیده گرفت. نکته مهمی که می خواهیم در این باره به آن اشاره کنیم این است که همیشه هم صدا دادن زانو نمی تواند بی خطر باشد در برخی مواقع این مسئله شکل جدیتری را به خود خواهد گرفت. اگر صدا دادن زانو با درد همراه باشد باید این موضوع را جدی بگیرید و حتما به متخصص ارتوپد مراجعه کنید زیرا این امکان وجود دارد که مهره های سوم و چهارم کمر شما دچار مشکل شده باشد
درد زانو هنگام نشستن
در ناحیه زیر استخوان کشکک زانو یک غضروف وجود دارد که زانو به آن مفصل می شود. شکل این غضروف صاف و مسطح می باشد و اگر دچار آسیب دیدگی شود ساییده شده و از بین می رود. علت اصلی آن هم بالا رفتن سن می باشد. این اولین نوع از ساییدگی مفصل زانو می باشد. نوعی دیگری هم وجود دارد که در سنین رشد برای دختر خانم ها به وجود می آید از آنجایی که سن رشد به سرعت به وجود می آید، اختلاف قدرت عضلات دو طرف کشکک ، باعث کشیده شدن کشکک به یک سمت می شود و با این کشیدگی ، کشکک در مسیر طبیعی خود حرکت نکرده و فرد احساس درد در جلوی زانویش می کند . گاهی اوقات نیز این درد به پشت زانو هم کشیده خواهد.
اگر درد در مرحله اول و به خاطر سن در زانو به وجود آمده باشد باید یگوییم که آسیب های جدی را برای فرد به همراه خواهد داشت که فرد می تواند با تمرین کردن و ورزش های مناسب روند این درد را کاهش داده و از آسیب دیدگی زانو خود جلوگیری کند. اما اگر این کار انجام نشود و درد همچنان ادامه پیدا کند غضروف کم کم دچار ساییدگی خواهد شد و در چنین مواقعی مفصل از بین می رود و نیاز به تعویض آن می باشد زیرا دردهای این چنینی در زانو هنگام نشستن و زانو زدن بسیار شدید می باشند تا جایی که نشستن عادی را برای شما به دشوار ترین کار تبدیل خواهند کرد.
قفل کردن زانو
تا کنون برای شما هم پیش آمده است که در زمان برخاستن از جای خود متوجه شوید که زانوهایتان یاریتان نمی کنند؟! این حالت بیشتر مواقعی رخ می دهد که شما روی زمین نشسته باشید و یا بخواهید از پله بالا بروید. قفل کردن زانو دقیقا همین می باشد. یاری نکردن زانو برای بلند شدن. زمانیکه چیزی جلوی حرکت عادی زانو را بگیرد می گوییم که زانو قفل کرده است.
قفل کردن زانو بر اثر شکستن غضروف به وجود می آید. غضروف یا همان قطعه استخوان موجود در ناحیه زانو به شکل معلق در زانو مانده است و هنگامی که بین دو سطح مفصل گیر کند و پس از آن است که توانایی حرکت را از زانو می گیرد. این موضوع با کمی استراحت کردن برطرف می شود اما به طور کامل از بین نمی رود زیرا این مسئله آسیب جدی را به همراه دارد. پس اگر شما هم با چنین موردی در زانوهای خود مواجه هستید به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه کنید تا با برسی زانو شما بتوانند تشخیص دهند که آیا نیاز به عمل جراحی در شما وجود دارد یا از طریق دیگر می توان از قفل شدن زانوها جلوگیری کرد و آن را درمان کرد.
حرف آخر
در مطلب امروز به چند نشانه عدم سلامت زانو اشاره کوچکی کردیم و امیدواریم که در صورت مشاهده هریک از این نشانه در خود و اطرافیانتان این موضوع را جدی گرفته و در اسرع وقت به متخصص مراجعه کنید تا در صورت جدی بودن مسئله بتوانند از پیشروی آن جلوگیری کنند.