شاید شما هم در اطراف خود کسانی را داشته باشید که به بیماری پوکی استخوان مبتلا می باشند. تا به حال شده که از خودتان بپرسید چه عواملی باعث پوکی استخوان می شوند؟ ما در این مقاله می خواهیم بیشتر به مواردی که موجب پوکی استخوان می شوند اشاره داشته باشیم و شما را با آن ها آشنا کنیم.
پوکی استخوان
شاید این موضوع را ندانید که استخوان های شما زنده هستند و دائما در حال رشد کردن می باشند و می توانند در زندگی شما تغییرات زیادی را به وجود آورند این تغییرات باعث می شوند تا برخی از سلولهای استخوانی حل شوند و سلولهای جدید استخوانی در فرآیندی به نام بازسازی، رشد می کنند.
پوکی استخوان چه زمانی رخ می دهد؟
بیشتر افرادی که دچار پوکی استخوان می شوند با مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد اولین سوالی که مطرح می کنند این است که پوکی استخوان زمان مشخصی دارد؟ و اینکه چه زمانی رخ می دهد؟
باید بگوییم که: پوکی استخوان زمانی رخ می دهد که بین تشکیل استخوان های جدید و استخوان های قدیمی تعادل برهم خورده باشد و این مسئله باعث پوک شدن استخوان ها می شود. پوکی استخوان باعث می شود تا استخوان های شما ضعیف شده و به آسانی دچار آسیب دیدگی شوند.
چه عواملی باعث پوکی استخوان می شوند؟
خب درباره دلایل پوکی استخوان باید بگوییم که موارد مختلف بسیار زیادی وجود دارند.در ادامه می خواهیم به شایع ترین موارد که می توانند در رسیدن به پاسخ اینکه چه عواملی باعث پوکی استخوان می شوند؟ اشاره داشته باشیم و درباره هر یک از این عوامل به اختصار توضیحاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
- استروژن کم در زنان
- تستوسترون پایین در مردان
- عدم تعادل هورمون ها
- کمبود کلسیم
- کمبود ویتامین D
- شرایط تیروئید
- سیگار کشیدن
- استروئیدها و انواع داروها
استروژن کم در زنان از عوامل پوکی استخوان
به طور کلی یکی از عومل پوکی استخوان در زنان کمبود استروژن است. از دست رفتن استخوان پس از یائسگی، زمانی که زنان مسن دچار افت سریع استروژن می شوند، تسریع می شود.
با گذشت زمان خطر پوکی استخوان و شکستگی افزایش پیدا می کند. یکی دیگر از موارد پوکی استخوان در زنان انجام برحی عمل های جراحی می باشد. مثلا انجام عمل اووفورکتومی که در آن دو تخمدان خانم ها برداشته میشود ممکن است باعث پوکی استخوان و تراکم استخوان در خانم ها شود.
تستوسترون پایین در مردان
مردان برای سلامت استخوان ها هم به تستوسترون و هم به استروژن نیاز دارند. این بدان دلیل است که مردان تستوسترون را به استروژن نگهدارنده استخوان تبدیل می کنند.
عدم تعادل هورمون ها
در تنظیم تراکم استخوان چندین هورمون نقش دارند از جمله: هورمون پاراتیروئید و هورمون رشد. این هورمون ها کمک می کنند استخوان های شما از کلسیم استفاده کنند و باعث تجمع و تجزیه استخوان ها می شوند.
به خاطر داشته باشید که کلسیم کمتر به معنی ضعیف شدن استخوان ها است و با افزایش سن بدن هورمون رشد کمتری تولید می کند که برای ساختن استخوان قوی به آن احتیاج دارید.
کمبود کلسیم
اگر بهتر می خواهید بدانید که چه عواملی باعث پوکی استخوان می شوند؟ باید در رژیم غذایی خود استفاده از کلسیم را در نظر داشته باشید.
یکی دیگر از مواردی که باخث پوکی استخوان می شودکمبود کلسیم است.
شاید ندانید که بدون کلسیم سیستم ایمنی بدن نمی تواند استخوان جدید بازسازی کند.
شما به یک مقدار ثابت کلسیم در خون نیاز دارید زیرا بسیاری از اعضای بدن، به ویژه قلب، عضلات و اعصاب به کلسیم بستگی دارند. وقتی این اندامها به کلسیم احتیاج دارند، آن را از انبار مواد معدنی موجود در استخوان های شما می دزدند.
با گذشت زمان با تخلیه مخزن مواد معدنی در استخوان ها در نهایت استخوان های نازک و شکننده ای پیدا می کنید. اگر در ناحیه زانو با چنین مشکلی مواجه شوید و روش هاید رمانی مختلف تاثیر گذرنباشند نیاز است که عمل تعویض مفصل زانو را انجام دهید.
کمبود ویتامین D
ویتامین D بسیار کم می تواند منجر به ضعف استخوان ها و افزایش از دست دادن استخوان شود. ویتامین D فعال در بدن که کلسیتریول نیز نامیده می شود بیشتر شبیه یک هورمون است تا ویتامین.
شرایط تیروئید
اگر دچار بیماری تیروئید می باشید باید به سلامت استخوان های خود اهمیت زیادی دهید. زیرا که مدت زمان زیادی است که سطح بالای هورمون تیروئید می تواند به از بین رفتن استخوان ها مرتبط بوده و تاثیر گذار باشد.
سیگار کشیدن
افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری از تراکم استخوان کمتری و خطر شکستگی بیشتر رنج می برند. تحقیقات و آمارهای پزشکی در دسترس نشان داده اند که افراد سیگاری عوارض وخیم تری را نسبت به سایر افراد دارنداز اثرات سمی مستقیم نیکوتین بر سلولهای استخوان گرفته تا جلوگیری از توانایی بدن در استفاده از استروژن، کلسیم و ویتامین D.
استروئیدها و انواع داروها
مصرف برخی از داروها ممکن است منجر به از دست دادن استخوان و افزایش شکستگی استخوان شود. شایعترین این داروها عبارتند از:
- کورتیکواستروئیدها
- کورتیزون
- هیدروکورتیزون
- گلوکوکورتیزوئیدها
- پردنیزون
این داروها برای درمان آسم، آرتریت روماتوئید، پسوریازیس، کولیت و طیف وسیعی از بیماری ها استفاده می شوند. داروهای ضدحساسیت نیز با از دست دادن استخوان در ارتباط هستند.
آمارهای پزشکی نشان داده اند که افراد کم تحرک نسبت به افرادی که تحرک بیشتری دارند امکان ابتلا به پوکی استخوان در آن ها بیشتر می باشد. همچنین مشکلات پزشکی همچون بیماری های سلیاک، روده و کبد نیز می تواند دلیل بر پوکی استخوان باشند.
در نهایت اینکه
علائم و مواردی که در این مقاله به آن ها اشاره کرده ایم از شایع ترین مواردی هستند که می توانند دلیل بر پوکی استخوان باشند.
سلامت استخوان ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد و بنابراین اگر باز هم با توجه به موارد عنوان شده هنوز هم به دنبال این هستید که بدانید چه عواملی باعث پوکی استخوان می شوند؟ می توانید با مشاوران ما از طریق سایت zanoclinic.com در ارتباط باشید.
2 Comments
عالی بود،ممنونم🔮🖤
ممنون بابت مطالب مفید و جامعتون