از شایع ترین بیماری هایی که موجب از بین رفتن مفاصل بدن می شود بیماری آرتروز است که با ساییدگی سطوح مفاصل همراه می باشد.
ساییده شدن مفصل ها با گذر زمان ایجاد درد و محدودیت در حرکت روزمره شما به وجود می آورند تا جایی که اگر این ساییدگی در مفصل های زانو شما به وجود آید مجبور به عمل تعویض مفصل زانو شوید تا مجدد بتوانید به کمک یک مفصل مصنوعی در ناحیه زانو به روال عادی زندگی خود برگردید.
مفصل در واقع محل تلاقی دو استخوان می باشد که قابلیت حرکت کردن دارند و نیروی محرکه مفصل به کمک عضلات اطراف آن تامین می شود
ساختمان مفصل چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در مطلب امروز کلینیک زانو درباره اینکه روند پیشرفت آرتروز چگونه است؟ باشما صحبت کنیم می خواهیم شما را با اینکه اصلا ساختمان مفصل چیست؟ آشنا کنیم.
در حقیقیت مفصل جایی است که دو استخوان در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و باعث می شوند که بخش های مختلف بدن حرکت کنند. در انتهای استخوان ها یعنی جایی که این استخوان ها به یکدیگر متصل می شوند توسط پرده های بافتی پوشیده شده اند که به آن ها کپسول مفصلی گفته می شود.
در اطراف کپسول های مفصلی نوارهای محکمی قرار گرفته اند به نام رباط که وظیفه اصلی آن ها این است که مفصل ها را پایدار نگه دارند
آرتروز چیست؟
بیماری آرتروز شایع ترین شکل ورم مفاصل می باشد که افراد بسیاری در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا شده اند. این بیماری زمانی رخ می دهد که غضروف ناحیه بالا و غضروف ناحیه پایین استخوان زانو از بین می روند. با گذر زمان بیماری آرتروز شدید شده و نیاز به درمان هایی دارد که بتواند روند آن را کند کرده و یا به طور کامل آن را از بین ببرد.
علائم آرتروز
بیماری آرتروز هم مانند تمام بیماری ها دارای نشانه و علائمی می باشد که در پاسخ به این سوال که روند پیشرفت آرتروز چگونه است؟ می تواند تاثیر گذار باشد.
از علائم و نشانه های بیماری آرتروز عبارتند از:
- درد های مفصلی در زمان حرکت کردن و یا بعد از حرکت
- حساس شدن مفصل نسبت به یک فشار کم
- سفت و خشک شدن مفصل زانو در برخی از اوقات مخصوصا صبح ها
- از دست دادن انعطاف پذیری مفاصل
- احساس درد و خشکی در مفصل
روند پیشرفت آرتروز چگونه است؟
در مطالب بالا به این موضوع اشاره کردیم که آرتروز از شایع ترین بیماری های مفصلی می باشد که در صورت نادیده گرفتن هریک از علائم و نشانه های که حاکی از این بیماری است می تواند صدمات و مشکلات بسیاری را برای شما به وجود آورد.
اما سوال مهم درباره آرتروز این است که روند پیشرفت آرتروز چگونه است؟ غضروف های مفصلی دارای بافت های همبند فیبری صاف و لغزنده می باشند که به عنوان پوشش محافظ استخوان ها عمل می کنند حال اگر هر یک از این غضروف ها دچار فرسایش شوند باعث از بین رفتن فضای مفصلی استخوان ها نیز خواهند شد. زمانیکه آرتروز پیشرفت کند بدون شک این غضروف ها نازک تر شده و برای اینکه جلوی تغیرات مفصلی گرفته شود استخوان ها به صورت خودکار ضخیم می شوند و رشد بافت استخوان ها نیز به شکل خار در لبه های مفصلی دیده می شود.
با به وجود آمدن چنین مشکلی برای استخوان ها و مفصل زانو کپسول مفصل زانو که وظیفه آن ترشح کردن مایعات مفصلی می باشد شروع به ملتهب شدن و ضخیم شدن کرده و مایع بیشتری را تراوش می کند که این کار باعث می شود مفصل ها متورم شوند.
طی چند سال مفصل به آهستگی تغییر شکل میدهد و با از بین رفتن غضروف، حرکات طبیعی مفصل به سختی و با درد فراوان انجام شده و نهایتا غیرممکن میشود.
دلایل ابتلا به آرتروز
- افزایش سن
- جنسیت
- وراثت
- آسیب دیدگی مفصل
- اضافه وزن و چاقی
- شغل های خاص
حرف آخر
با ساختمان مفصل، آرتروز و اینکه روند پیشرفت آرتروز چگونه است؟ در مقاله امروز آشنا شدید و دانستید که آرتروز نوعی از بیماری آرتریت می باشد که نادیده گرفتن آن باعث نابودی غضروف های مفصلی در اندام های مختلف بدن مخصوصا مفصل های زانو می شود.
غضروف ها در واقع نوعی ماده پروتئینی هستند که به عنوان ضربه گیرهایی در بین استخوان های مفصل عمل می کنند