رماتیسم مفصلی
اصطلاحی که برای بیان کردن مشکلات جسمی مختلف از آن استفاده می شود را رماتیسم مفصلی می گویند که نام دیگر آن اختللات روماتیسمی می باشد.
مشکلاتی که با ورم کردن و التهاب مفصل های بدن، ماهیچه ها و بافت های مرتبط بدن به اعضای داخلی متصل می شوند. در واقع اختلالات رماتیسمی به جای حمله کردن به جرم ها، به میکروب ها و ویروس های بافت های سالم بدن حمله می کنند و باعث آسیب دیدگی آنها می شوند.
یکی از این مفصل ها که در مجاورت آسیب و اختلالات مفصلی قرار دارد مفصل زانو می باشد که در صورت آسیب دیدگی شدید فرد بیمار نیاز به عمل تعویض مفصل زانو پیدا می کند.
انواع روماتیسم مفصلی و علائم آن
در این مقاله قصد داریم شما را با انواع روماتیسم مفصلی و علائم آن بیشتر آشنا کنیم.
- آرتریت
- نقرس
- التهاب رگ
- لوپوس
- سندروم شوگِرن
آرتریت
اولین و شایع ترین نوع از انواع روماتیسم مفصلی، آرتریت می باشد که یک نوع از بیماری های و مشکلات التهابی مزمن است و افرادی که به این نوع از روماتیسم مبتلا می شوند دچار تورم و التهاب در ناحیه مفصل هستند.
علت این بیماری چیزی جزء حمله سیستم ایمنی فرد به پوشش مفصل نمی باشد. باید متذکر شویم که این نوع از انواع روماتیسم می تواند در برخی از موارد برای فرد بسیار دردناک بوده و دردهای شدیدی را به همراه داشته باشد. همچنین در این بیماری امکان تغییر شکل مفصل و تخریب شدن آن وجود دارد.
اندام هایی که بیماری آرتریت آن ها را تحت تاثیر خود قرار می دهد عبارتند از: شُشها، چشمها، رگهای خونی و پوست.
از نشانه های اولیه این بیماری می توان به زخم و سفت شدن مفصل های زانو اشاره کرد.
نقرس
نوع دوم از انواع روماتیسم مفصلی بیماری نقرس است که به خوبی با آن باید آشنایی داشته باشید و نام این بیماری را زیاد شنیده اید.
نقرس زمانی ایجاد می شود که کرستال های زیادی از اسید اوریک در بافت های بدن تشکیل می شوند. این بیماری باعث قرمز شدن، تورم و داغ شدن مفصل های شما می شود و می تواند باعث شودکه عملکرد کلیه های شما ضعیف شوند.
بیماری نقرس معمولا در انگشت بزرگ پا به وجود می آید، اما در مفاصل دیگر هم دیده میشود. با نادیده گرفتن علائمی که نشان دهنده بیماری نقرس هستند و رها کردن این مسئله باعث پیشرفت آن شده و خدای نکرده ممکن است بخش از پای خود را از دست دهید
التهاب رگ
التهاب رگ از نادرترین مشکلات مربوط به روماتیسم مفصلی می باشد که بسیار خطر ناک بوده و می تواند منجر به مرگ نیز شود.
التهاب رگ با کاهش جریان خون در بافت ها همراه می باشد که به این کاهش خود در بافت ها ایسکمی گفته می شود. از نشانههای التهاب رگ مواردی همچون لکههای قرمز، برآمدگیهای پراکنده یا زخم روی پوست، ضعیف شدن بدن در اندامهای مختلف، سرفه و تب می باشند.
لوپوس
از جمله بیماری های خود ایمنی که در سنین مختلف مردها و زنان دچار آن می شوند بیماری لوپوس می باشد که آمار ها و تحقیقات پزشکی نشان داده اند که درصد ابتلا شدن خانم های جوان به این بیماری بیشتر از آقایون می باشد.
بیماری لوپوس منجر به مواردی زیر می شوند:
- درد و سفتی مفاصل
- تحریک
- حساسیت پوستی
- زخم در دهان، بینی و پوست سر
- تب
- خستگی
- اختلال در کشیدن نفس عمیق
سندروم شوگِرن
از دیگر اختلالات روماتیسمی که مانند بیماری لوپوس زنان را بیشتر از مردان تهدید می کند سندروم شوگرن می باشد.
علائم این بیماری هم مانند سایر انواع روماتیسم مفصلی می باشد و به همین دلیل است که تشخیص آن کمی سخت است و امکان دارد که در تشخیص آن اشتباهاتی صورت گیرد. علائمی مانند: خشک شدن دهان، سوزش گلو، خستگی، مشکلات هاضمه ای، خشکی واژن، درد مفاصل، مشکلات عصبی و… از نشانه های این اختلال می باشند
درمان انواع روماتیسم مفصلی
در صورت مشاهده هر یک از نشانه هایی که در بالا در انواع مختلف روماتیسم مفصلی به آن ها اشاره کردیم در خود و یا اطرافیانتان مشاهده کردید باید حتما نزد متخصص بروید.
برای درمان این بیماری برای از داروهای ضدالتهاب استروئيدی و غیراستروئيدی مانند: ایبوپروفن و ناپروکسِن استفاده میشود. این داروها به کاهش التهاب مفصل ها کمک خواهند کرد.
داروهای دیگری هم وجود دارند که برای جلوگیری از فعالیت های مخرب سیستم بدن می توانید طبق تجویز پزشک از آن ها استفاده کنید.این داروها زمانی تجویز میشوند که داروهای استروئیدی قادر به کنترل علائم بیماری و رفع مشکلات نباشند.
عوامل خطرساز ابتلا به روماتیسم مفصلی
اگر در خانواده و نزدیکان خود کسی را دارید که به این بیماری را داشته باشد این احتمال در شما بسیار زیاد است که شما هم به انواع روماتیسم مفصلی مبتلا شوید. همانطور که قبل تر هم عنوان کردیم خطر ابتلا به انواع بیماری روماتیسم در خانم ها بیشتر از آقایون می باشد.
ابتلا به روماتیسم مفصلی در هر سنی میتواند رخ دهد، اما در برخی از مقاطع زندگی، بدن بیشتر مستعد چنین مشکلاتی است. مثلا دهه 20 زندگی هر فرد می تواند دوره آغازین این بیماری باشد
درمان خانگی روماتیسم مفصلی
روش های دیگر هم برای درمان روماتیسم مفصلی وجود دارد که می توانید با مشورت پزشک متخصص آن ها را در منزل انجام دهید
- استفاده از کمپرس گرم و سرد
- آهنربا درمانی
- طب سوزنی
- ورزش کردن
- ماساژ
- یوگا
زمان مراجعه به پزشک
اغلب مشکلات مربوط به تورم مفاصل به سادگی قابل تشخیص نیستند. مخصوصا مواقعی که علائم پوستی بیرونی وجود نداشته باشد. در چنین مواقعی باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا با آزمایش ها و عکسبرداری هایی که بر روی شما صورت می گیرد بتوانند به درستی تشخیص دهند که شما مبتلا به کدام نوع از انواع روماتیسم مفصلی می باشید.