در این مقاله از سری مقالات کلینیک زانو می خواهیم شما را با روش های درمان پوکی استخوان زانو آشنا کنیم.
پوکی استخوان
یکی از بیماری هایی که این روزها افراد بسیاری به آن مبتلا می شوند پوکی استخوان می باشد که برای بخش های مختلف بدن از جمله زانو به وجود آمده و باعث شکننده شدن و ضعیف شدن استخوان های بدن می شود.
بافت استخوان، یک بافت زنده است که دائما در حال شکسته شدن می باشد. پوکی استخوان زمانی رخ می دهد که بدن نتواند تولید استخوان جدید را با حذف کردن استخوان قدیمی را به طور همزمان انجام دهد.
این بیماری در مردها و زنان تاثیر متقاوتی دارد اما در زنانی که دارای پوست سفید می باشند و در معرض یائسگی قرار دارند بیشتر از سایر نژادها می باشد.
چه چیزباعث پوکی استخوان می شود؟
- وجود استروژن کم در زنان
- وجود تستوسترون کم در مردان
- دیگر اختلالات هورمونی
- کمبود کلسیم
- کمبود ویتامین D
- شیوه زندگی کم تحرک
- شرایط تیروئیدی
- سیگار
- داروها
- شرایط پزشکی
علائم پوکی استخوان
بیماری پوکی استخوان از جمله پوکی استخوان زانو تا چند سال گذشته علائمی را از خود نشان نمی داد زیرا تا زمانیکه استخوان در بدن فرد دچار شکستگی نشود این بیماری از خود علائمی نشان نمی دهد.
بنابراین تا زمانیکه فرد از یک شکستگی استخوان دردناک رنج نبرد، متوجه پوکی استخوان نخواهد شد. از نشانه ها و علائمی که می توان در صورت مشاهده کردن آن ها به این تشخیص رسید که شاید فرد دچار بیماری پوکی استخوان شده است و باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کند همان احساس درد در ناحیه های مختلف بدن می باشد.
هیچ تفاوتی میان علائم پوکی استخوان در مردان و زنان وجود ندارد. مثلا شکستگی ستون فقرات ار کمر به پهلو که در گذر زمان گسترش پیدا می کند نشان دهنده بیماری پوکی استخوان می باشد که در گذر زمان باعث ایجاد دردهای مزمن در ناحیه کمر می شود که نادیده گرفتن آن منجر به خرد شدن و از بین رفتن مهره ها می شود.
له و خرد شدن ستون فقرات باعث می شود که فرد در ناحیه کمر دچار قوز شود که اصولا در بین افراد سالخورده مشاهده می شود.
پوکی استخوان باعث می شود که در زمان راه رفتن فشار زیادی را تحمل کنید و این فشار به حدی است که باعث زمین خوردن فرد نیز خواهد شد.
تشخیص پوکی استخوان
برای آن که به درستی بتوانید روش های درمان پوکی استخوان زانو را انجام دهید نیاز به تخشیص صحیح توسط بهترین متخصص ارتوپد در تهران و شهر خودتان دارید. برای تشخیص این بیماری نیاز به عکسبرداری به روش اشعه ایکس می باشد که از آن برای تشخیص پوکی استخوان استفاده می شود.
استخوان هایی که دچار پوک شدگی می شوند نسبت به سایر استخوان ها باریک تر و سبک تر می باشند و زمانیکه توسط دستگاه اشعه ایکس این بیماری تشخیص داده شود چیزی نزدیک به 30 درصد از استخوان های شما تحلیل رفته است. البته ناگفته نماند که تشخیص پوکی استخوان توسط اشعه ایکس نمی تواند به خوبی و به طور کامل نشان دهد که استخوان ها تا چه حدی دچار تراکم پوکی شده اند.
آزمایش DXA نیز عموما تراکم استخوان در لگن، ستون فقرات و ساعد را می سنجد. این آزمایش بین پنج تا پانزده دقیقه طول می کشد، بیمار در معرض تابش بسیار کمی قرار می گیرد و کاملا دقیق است.
راه پیشگیری از پوکی استخوان
برای پیشگیری از پوکی استخوان کارهای زیر را انجام دهید
- روازنه 1000 تا 1500 میلیگرم کلسیم استفاده کنید
- برای حفظ سلامت خود به میزان کافی کلسیم و ویتامین دی مصرف کنید
- برنامه غذایی متعادلی را برای خود در نظر بگیرید
- سیگار نکشید
- داروهایی که باعث خواب آلودگیدر ما می شوند را به هیچ وجه استفاده نکنید
- کفش های مناسب استفاده کنید
- منزل خود را عاری از موقعیتهایی کنید که موجب به زمین خوردن افراد میشوند
- بیشتر ورزش کنید و از آنجایی که استخوان یک عضو بسیار حساس و شکننده می باشد این کار باعث تقویت استخوان های خواهد شده
روش های درمان پوکی استخوان زانو
برای اینکه از شرپوکی استخوان در امان باشید راه های بسیار زیادی وجود دارد که حتما باید آن را طبق دستور پزشک مربوطه و متخصص انجام دهید روش های درمان پوکی استخوان زانو اینگونه است که :
اولین روش درمان استفاده از داروهای مخصوص می باشد. بعضی داروها باعث شدن روند کاهش استخوان می شوند و برخی داروها برای درمان کامل مورد استفاده قرار می گیرند.
البته میزان تاثیر بخشی این داروها هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است پس باید حتما طیق تجویز پزشک بوده و برای مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.
حتما در برنامه های غذایی خود کلسیم کافی بگنجانید زیرا که این کار یکی دیگر از روش های درمان پوکی استخوان زانو می باشد. نکته مهم درباره میزان مصرف کلسیم برای خانم هایی که دچار پوکی استخوان شده اند این است که اگر شما در سن 11 تا 24 سالگی می باشید میزان کلسیمی که باید مصرف کنید این است که چیزی نزدیک به 1200 تا 1500 میلی گرم می باشد. اما اگر شما خانم بارداری هستید یا نوزاد شیرخوار دارید که از شیر شما استفاده می کند باید بین 1200 تا 1500 میلی گرم باشد.
اگر بعد از دوران یائسگی خود دچار پوکی استخوان شده اید باید بین 1000 تا 1500 میلی گرم کلسیم را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید.
راه دیگر درمان انجام دادن ورش می باشد البته ورزش هایی که بتوانند وزن شما را تحمل کرده و فشار زیادی را به زانو وارد نکنند. ورزش هایی همچون راه رفتن، راهپیمایی، دوی آهسته، نرمش (ایروبیک) و تنیس.
حرف آخر
تمام راه و روش هایی که در این مقاله برای درمان پوکی استخوان به آن ها اشاره کرده ایم را حتما باید طبق نظر پزشک متخصص و با مشورت یک ارتوپد متخصص انجام دهید.
درمان خودسرانه پوکی استخوان می تواند مشکلات و بیماری های دیگری را برای شما به وجود آورد.