پای انسان یکی از مهم ترین اعضاء بدن آن می باشد که نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد.
پای کودکان همچون پای افراد بزرگسال نمیباشد و نیاز به مراقبت های بیشتری دارد زیرا که دارای استخوان بندی نرم تر و انعطاف پذیری بیشتری می باشند. در واقع پای کودکان به طور کامل شکل آن ها تشکیل نشده و به راحتی قابل آسیب دیدگی می باشد
از مهم ترین مواردی که باید به آن توجه داشته باشید این است که سلامت پای کودک از بخش های مهم سلامت آن می باشد.
بنابراین باید برای پیشگیری از آسیب پا در کودکان ابتدا مشکلات رایج در پای کودکان را به خوبی بشناسید تا در صورت مشاهده کوچکترین مسئله و نشانه بدانید که چه کاری باید انجام دهید.
پیشگیری از آسیب پا در کودکان
اغلب والدین فکر می کنند که آسیب دیدگی در نواحی مختلف بدن کودک با کمی استراحت و درمان های خانگی در کوتاهترین زمان ممکن برطرف خواهد شد و نیازی به مراجعه پزشک وجود ندارد.
اما باید بگوییم که آسیب دیدگی پا در کودکان یک مسئله بسیار مهم و حساس می باشد چرا که استخوان بندی آن ها هنوز کامل شکل نگرفته است و با کوچکترین مسئله ممکن است مشکلاتی بزرگ را برای آن ها به همراه داشته باشد.
بنابراین پیشنهاد ما در کلینیک زانو به این والدین عزیز این است که در صورت مشاهده حتی کوچکترین آسیب دیدگی در پای کودک خود حتما به متخصص و پزشک مربوطه مراجعه کنند.
مشکلات رایج پای کودکان
پای پرانتزی
یکی از مشکلاتی که ممکن کودک شما در ناحیه پای خود با آن مواجه باشد پرانتزی بودن پا می باشد که قبل از دو سالگی در اغلب کودکان به وجود می آید.
داشتن پاهای پرانتزی شکل یعنی اینکه کودک شما در هنگام ایستادن، دارای پاهای پرانتزی یا فاصله کوچکی بین زانوها و مچ پا می باشد. در صورتیکه فاصله زانو ها به نظرتان خیلی زیاد آمد حتما باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید زیرا ای مسئله به خودی خود قابل برطرف شدن نمی باشد.
در ضمن پرانتزی بودن پای کودک میتواند نشانه از ناهنجاری های استخوانی باشد.
پای ضربدری
فاصله 6 سانتیمتری، فاصله طبیعی زانو در سن دو تا چهارسالگی می باشد و اگر در این سن فاصله بیشتر زانو ها بیشتر از حد نرمال و طبیعی باشد نیاز است که حتما به متخصص مراجعه شود.
اغلب کودکان در سنین 6 سالگی دچار پای ضربدری خواهند شد. پای ضربدری در حقیقت وضعیتی است که در آن کودک شما مجبور است با زانوهای به هم چسبیده که بین مچ پاهایش فاصله دارد بایستد.
صافی کف پا
یکی دیگر از مشکلات پا در کودکان که باید به آن توجه داشته باشید تا بتوانید برای پیشگیری از آسیب پا در کودکان اقدامات درستی را انجام دهید اطلاع داشتن درباره نوع کف پای کودک می باشد.
همه انسان ها چه کودک چه بزرگسال ممکن است دچار صافی کف پا باشند و این مسئله چندان برایشان اهمیتی نداشته باشد.
این مسئله در دوران کودکی بسیار شایع می باشد اما به طور قطعی نمی توان گفت که یک مشکل بسیار بزرگ می باشد. شکل گیری قوس کف پا در سن 6 تا 7 سالگی به وجود می آید و اگر این شکل گیری به طور کامل برای کودک شما به وجود نیاید فرزند شما دچار کف پای صاف خواهد شد که در زمان راه رفتن و انجام فعالیت احساس درد، در ناحیه پای خود خواهد کرد.
در صورتیکه درد کف پا شددید باشد باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
درمان مشکلات پای کودکان
برایتان در مطالب بالا درباره چند نمونه از مشکلات رایج پای کودکان اشاره کرده ایم و گفتیم که در صورت مشاهده کوچکترین نشانه که باعث ایجاد آسیب دیدگی در پای کودک می شود حتما باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
علت اینکه باید در صورت مشاهده کوچکترین مسئله و مشکل در پای کودکان به پزشک مراجعه کنید این است که با نادیده گرفته شدن حتی کوچکترین مسئله ممکن است که آسیب دیدگی در تمام نقاط پا شیوع پیدا کند و گاهی به مفصل زانو نیز سرایت کرده و در همان دوران کودکی مجبور باشید که عمل تعویض مفصل زانو را انجام دهید.
نکات مهم برای پیشگیری از آسیب پا در کودکان
زمانیکه کودک شما متولد می شود به سلامت پای او توجه داشته باشید تا مشکلاتی را که به آن ها اشاره کرده ایم را به راحتی بتوانید تحت درمان قرار دهید.
در ادامه میخواهیم به مواردی اشاره کنیم که برای پیشگیری از آسیب پا در کودکان و درمان آن ها می تواند تاثیر گذار باشد.
به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی پاهای کودک خود را محکم نبندید زیرا که این موضوع مانع از حرکت آزادانه کودک می شود و می تواند رشد نرمال کودک شما را نیز به تاخیر اندازد.
شاید این موضوع را ندانید که لگد زدن و حرکت دادن پاها باعث تقویت عضلات پای کودک و آماده سازی او برای راه رفتن می باشد.
اکثر والدین این اجازه را نمی دهند که کودکان نوپای آنها پای برهنه راه بروند. این اجازه را به آن ها بدهید که در خانه با پای برهنه راه بروند زیرا که این مسئله باعث رشد طبیعی و مناسب آن ها می شود این کار نه تنها عضلات پا را تقویت می کند بلکه به رشد عملکرد چنگ زدن انگشتان پا کمک میکند
البته این مسئله نیاز به توجه شما دارد چون همزمان با نکات مثبتی که دارد می تواند خطر زخم شدن و آسیب دیدگی را هم برای کودک به همراه داشته باشد.
حرف آخر
برای پیشگیری از آسیب دیدگی پا در کودکان در زمان خرید کفش برای آنها دقت کنید زیرا که کودک در سن رشد بوده و نیاز است که هر زمانیکه می خواهید برای آنها کفش و یا جوراب تهیه کنید باید پای کودک خود را اندازه گیری کنید تا کفشی که برای او میخرید نه کوچک باشد و نه بزرگ.
کفش تنگ باعث ایجاد تاول، زگیل، پینه و یا ناخن داخل گوشت شوند که میتوانند عفونت کنند. اگر فرزند شما دائما کفشهای خود را در میآورد، هشداری است که ممکن است نشان دهنده راحت نبودن کفشها باشد.