شاید برای شما هم این مشکل پیش آمده باشد که در کنار انگشت کوچک پای خود برآمدگی را مشاهده کرده باشید که باعث اذیت شما شده باشد اما اطلاع کامل و دقیقی از آن نداشته اید و نمیدانستید که چرا همچین اتفاقی برای شما افتاده است. این بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا را در اصطلاح پزشکی بونیونت می گویند که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت شده است.
بونیونت چیست؟
برجستگی استخوان پنجم متاتارس در پا (انگشت کوچک) را بونیونت می گویند. متاتارس ها پنج استخوان بلند پا هستند. برجستگی مشخص در قسمت سر متاتارس، واقع درانتهای استخوان و در جایی که با انگشت پا ملاقات می کند رخ می دهد. خزانه های بونیونت به اندازه بونیون هایی که در قسمت داخلی پا وجود دارند شایع نیستند، اما از نظر علائم و علل مشابه هستند.
بونیونت یا Bailion خیاط
حتما برایتان جالب است که بدانید نام دیگر بونیونت، Bailion خیاط می باشد. اما به نظر شما چرا به آن خیاط گفته می شود؟ این تغییر شکل نام خود را، قرن ها پیش گرفته است. وقتی خیاط ها تمام روز را با پای ضربدری نشسته و لبه خارجی پاهای خود را به زمین می مالیدند. این مالش مداوم منجر به برجستگی دردناک در پایه انگشت کوچک پا می شود که منجر به بیرون زدگی استخوان کنار انگشت پنجم پا می شده است.
علل بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا
Bunionette اغلب به دلیل ساختار نادرست مکانیکی پا ایجاد می شود. در این موارد، تغییراتی در چارچوب استخوانی پا ایجاد می شود و در نتیجه استخوان متاتارس پنجم شروع به بیرون زدگی می کند در حالی که انگشت کوچک پا به سمت داخل حرکت می کند. این جابجایی برجستگی در قسمت خارج پا ایجاد می کند که هر زمان کفش به آن فشار می آورد تحریک می شود. از دیگر علل بیرون زدگی استخوان کنار انگشت پا عبارتند از:
- شکستگی
- در رفتگی
- فشار زیاد در اثر پوشیدن کفش های نامناسب
- پیچ خوردگی
- کورن
علائم بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا
یا بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا شامل موارد زیر می باشد.
- برآمدگی دردناک
- سفتی پوست در بخش بیرونی پا
- قرمزی
- تورم
- درد
این علائم هنگام پوشیدن کفشی که باعث تحریک بافت های نرم زیر پوست و تولید التهاب می شود بیشتر رخ می دهد.
تشخیص بونیونت
بونیونت به راحتی تشخیص داده می شود زیرا برجستگی از نظر بصری مشخص است. ممکن است برای کمک به جراح پا و بهترین متخصص ارتوپد نیاز داشته باشید تا علت و میزان تغییر شکل را تعیین کند.
درمان غیر جراحی بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا
درمان Bunionette به طور معمول با درمان های غیر جراحی آغاز می شود. جراح پا و مچ پا ممکن است یکی یا چند مورد زیر را انتخاب کند.
- اصلاحات کفش: کفش هایی را انتخاب کنید که جعبه انگشت پا گسترده ای داشته باشند و از کفش هایی که انگشتان نوک تیز یا پاشنه بلند دارند خودداری کنید.
- لایه گذاری: پد های بانیونتی که روی آن قرار گرفته اند ممکن است به کاهش درد کمک کنند.
- داروهای خوراکی: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن ممکن است به تسکین درد و التهاب کمک کند.
- تزریق درمانی: برای درمان بافت ملتهب اطراف مفصل ممکن است از تزریق کورتیکواستروئید استفاده شود.
- دستگاه های ارتز: در برخی موارد، دستگاه های ارتوتیک سفارشی ممکن است توسط جراح پا و مچ پا تهیه شود.
چه زمانی به جراحی نیاز است؟
معمولاً وقتی جراحی ادامه می یابد که با وجود رویکردهای بالا درد ادامه داشته باشد. در انتخاب روش یا ترکیبی از روشهای ذکر شده، جراح پا و متخصص اتوپد میزان تغییر شکل شما را بر اساس یافته های اشعه ایکس، سن، سطح فعالیت و سایر عوامل در نظر می گیرد. طول دوره بهبودی بسته به روش یا روشهای انجام شده متفاوت خواهد بود.
عمل جراحی Bunionette
قبل تر به روش های درمانی مختلفی اشاره کردیم که غیر جراحی بودند اینکه می خواهیم کمی درباره عمل جراحی Bunionette صحبت کنیم.
پروسه ای که برای عمل جراحی بونیونت طی می شود بسیار ساده می باشد و معمولا به صورت سرپایی و بدون اینکه نیاز باشد شما در بیمارستان بستری شوید انجام می شود. البته لازم به ذکر است که نوع عمل جراحی مورد نیاز در هر فرد خاص است و نمی توان آن را به بیمار دیگری تعمیم داد. در برخی از عمل های جراحی تنها نیاز است که با برداشتن و شیو بونیون کاری کرد تا میزان فشار روی پای فرد کمتر شود ولی در برخی دیگر نیاز به شکستن و تغییر زاویه دادن متاتارس پنجم می باشد.
زمان بهبودی
بعد از عمل جراحی نیاز است که از کفش های مخصوص به جای گچ گرفتگی و آتل بستن استفاده کنید و این رویه را باید 6 تا 8 هفته مرتب انجام دهید. در ضمن در برخی افرادی دوره بهبود اینگونه است که علاوه بر استفاده کفش های مناسب باید میزان فشار وارد شده روی پا را کاهش داده و برای ره رفتن ازعصا و لوازم خاصی کمک بگیرند.
همچنین دستورالعمل هایی که توسط متخصص ارتوپد و پزشک مربوطه تجویز می شود را نیاز است که مو به مو رعایت کرده و انجام دهید و بعد از 2 الی 3 هفته که از زمان جراحی شما سپری شد برای کشیدن بخیه های پای خود به پزشک مراجعه کنید.
در این بین شاید نیاز باشد که برای بهبودی بهتر به شما پیشنهاد داده شود تا با یک فیزیوتراپیست جلسات مختلفی را کار کنید و یا از نرمش های خاصی در ناحیه قوزک پا استفاده کنند که بتوانید قدرت عضلات این ناحیه از پا را افزایش دهید.
جمع بندی
دانستید که بیرون زدگی استخون کنار انگشت پنج پا را در اصطلاخ پزشکی بونیونت می گویند که علائم و علت های مختلفی دارد و نیاز است برای رفع آن به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا در صورتیکه با درمان های غیر جراحی برطرف نشد بتوانید با یک عمل جراحی ساده سرپایی آن را برطرف نمایید.