ترمیم رباط زانو
رباط هایی که در ناحیه زانو وجود دارند نوارهایی از بافت همبند سخت و الاستیک هستند که برای حمایت و محدود کردن حرکت مفصل، مفصل را احاطه می کنند.
وقتی رباط ها آسیب ببینند ممکن است مفصل زانو ناپایدار شود. آسیب لیگامان اغلب از آسیب دیدگی ورزشی اتفاق می افتد. رباط پاره شده حرکت زانو را به شدت محدود می کند. این منجر به عدم توانایی چرخش یا پیچش پا می شود. اگر سایر درمان های پزشکی موثر نباشد و با قرص ترمیم رباط صلیبی هم نتوانید مشکل را برطرف نمایید جراحی گزینه ای برای ترمیم رباط پاره شده است که باید توسط بهترین متخصص ارتوپد آن را انجام دهید.
رباط های اصلی زانو
4 رباط اصلی در زانو وجود دارد. رباط های موجود در زانو استخوان ران را به درشت نی متصل می کنند و شامل موارد زیر است:
-
رباط صلیبی قدامی (ACL)
رباط واقع در مرکز زانو، چرخش و حرکت به جلو استخوان درشت نی را کنترل می کند.
-
رباط صلیبی خلفی (PCL)
رباط واقع در مرکز زانو که حرکت پشت استخوان درشت نی را کنترل می کند.
-
رباط وثیقه داخلی (MCL)
رباطی که به زانوی داخلی ثبات می بخشد.
-
رباط وثیقه جانبی (LCL)
رباطی که به زانوی خارجی ثبات می بخشد.
چرا ممکن است نیاز به ترمیم رباط زانو داشته باشم؟
رباط صلیبی قدامی (ACL) به سمت جلوی زانو قرار دارد. این رباط شایع ترین رباط است که آسیب می بیند. ACL غالباً در حین حرکت پیچشی ناگهانی کشیده و یا پاره می شود . اسکی، بسکتبال و فوتبال ورزش هایی هستند که بیشتر در معرض آسیب رباط زانو هستند. رباط صلیبی خلفی (PCL) به سمت پشت زانو قرار دارد. همچنین آسیب دیدگی رباط مشترک زانو است. با این وجود آسیب PCL معمولاً با ضربه ناگهانی و مستقیم مانند تصادف اتومبیل یا در هنگام برخورد فوتبال رخ می دهد. رباط وثیقه داخلی (MCL) در قسمت داخلی زانو قرار دارد. این آسیب بیشتر از رباط جانبی جانبی (LCL) است که در سمت خارجی زانو است. آسیب های کششی و پارگی رباط های جانبی معمولاً در اثر ضربه به قسمت خارجی زانو مانند هنگام بازی هاکی یا فوتبال ایجاد می شود.
بنابراین با توجه به حساسیت هایی که هریک از رباط های زانو دارند و در مطالب بالا به آن ها اشاره کرده ایم ممکن است در صورت آسیب دیدگی های شدید نیاز به ترمیم رباط زانو داشته باشید که برای تشخیص دقیق آن حتما نیاز است که به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
علتهای شایع آسیبهای رباط زانو
قبل تر به این موضوع اشاره کرده ایم که رباط های اصلی زانو به چهار بخش تقسیم شده اند و هر یک از آن ها را نیز برایتان معرفی کردیم و به اختصار توضیحاتی از آن ها را در اختیارتان قرار دادیم. اما مسئله مهمی که می خواهم در ادامه به آن بپردازیم علت ها و دلایلی است که میتواند آسیب دیدگی رباط های زانو را تشدید کند و از شایع ترین دلایل آسیب دیدگی رباط ها می باشد. بعضی از علتهای این آسیب دیدگی ها شامل موارد زیر می باشند.
- تغییر جهت ناگهانی پا
- توقف ناگهانی هنگام حرکت ( زمانیکه در حال راه رفتن هستید اما یک دفه و بنا به هر دلیلی مجبور به توقف می باشید)
- فشار یا نیروی زیاد به زانوها
- پریدن نادرست
- کم کردن سرعت در حین دویدن
درمان اولیه آسیب رباط زانو
- کمپرس یخ (برای کاهش تورمی که در عرض چند ساعت پس از آسیب اتفاق می افتد)
- فشرده سازی (از یک باند الاستیک یا مهاربند)
- مسکن ها (قرص ترمیم رباط صلیبی)
ترمیم رباط زانو درمانی برای پارگی کامل رباط زانو است که منجر به بی ثباتی در زانو می شود. افرادی که رباط پاره شده زانو دارند ممکن است نتوانند فعالیت های عادی را که شامل پیچ خوردگی یا چرخش در زانو است انجام دهند و نیاز باشد که روش های مختلف درمانی همچون استفاده از قرص ترمیم رباط صلیبی استفاده کنند در نظر داشته باشید اگر درمان های پزشکی و روش های دارو درمانی در این خصوص رضایتبخش نباشد، جراحی ترمیم رباط ممکن است یک درمان موثر باشد. جراحی اصلاح رباط پاره شده زانو شامل جایگزینی رباط با یک تاندون سالم است. به عنوان مثال یک تاندون از ناحیه زانو یا همسترینگ در جای خود پیوند می خورد تا مفصل زانو را به هم نزدیک نگه دارد. پیوند تاندون ممکن است از طرف شخص یا از طرف اهدا کننده عضو باشد.
خطرات ترمیم رباط زانو
همانطور که می دانید اغلب درمان های جراحی ممکن است خطرات و عوارضی را با خود به همراه داشته باشند. پس طبیعتا این احتمال را هم درباره ترمیم رباط زانو می دهید که اگر با روش درمانی استفاده از قرص ترمیم رباط صلیبی نتوانید آسیب وارد شده به رباط زانو خود را بهبود دهید نیاز است که تن به تیغ جراحی دهید و ممکن است خطرات و عوارضی را نیز به همراه داشته باشد.
برخی از عوارض احتمالی و خطرات ترمیم رباط زانو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خون ریزی
- عفونت
- لخته شدن خون در پاها یا ریه ها
جمع بندی
هدف ما در کلینک زانو از درمان رباط های آسیب دیده این است که شما مجدد بتوانید کنترل حرکات اندام خود را بدست آورید. لازم به ذکر است که بدانید بهبود در پارگی رباط صلیبی معمولا سخت و زمان بر می باشد و ممکن است که با مصرف قرص ترمیم رباط صلیبی مشکل شما رفع نشده و نیاز به عمل جراحی داشته باشید. زیرا که این نوع آسیب دیدگی به خودی خود قابل درمان نمی باشد.
در نظر داشته باشید که برای مصرف مُسکن هایی همچون قرص ترمیم رباط صلیبی باید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید و طبق نظر پزشک آن ها را مصرف کنید چرا که ممکن است شما دچار بیماری دیگری همچون دیابت یا فشار خون بالا باشید و مصرف این دارو برایتان گزینه مناسبی نباشد.
1 Comments
بسیار مفید و عالی