شاید برای شما یا اطرافیانتان پیش آمده باشد که به علت بیماری و یا حادثه ای دچار شکستگی در ناحیه دنده های خود شده باشید. آیا به علت اصلی این موضوع تا به حال فکر کرده اید؟ به دنبال درمان فرورفتگی دنده در اثر ضربه که دیده اید بوده اید؟ با ما در کلینیک ارتوپدی دکتر حبیب رشادی همراه باشید تا درباره این موضوع بیشتر بدانید.
فرورفتگی دنده
سندرم فرورفتگی دنده زمانی اتفاق می افتد که غضروف دنده های تحتانی فرد بلغزد و حرکت کند و منجر به درد در قفسه سینه یا بالای شکم شود. این سندرم به نامهای مختلفی از جمله دنده کلیک، دنده های جابجا شده، سندرم نوک دنده، نوک زدن عصب، سندرم دنده دردناک و افتادگی بین استخوانی در میان دیگران وجود دارد.
متاسفانه باید بگوییم که فرورفتگی دنده در اثر ضربه، بیشتر در خانم ها شایع می باشد تا در میان آقایون و در افراد میانسال این مشکل بیشتر می باشد که نیاز است در صورت مشاهده کوچکترین علائم و نشانه مبنی بر دررفتگی دنده حتما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
علت فرورفتگی دنده
سندرم فرورفتگی دنده یک علت نادر و ناگهانی می باشد. درد متناوب قفسه سینه و فوقانی شکم است و تصور می شود ناشی از تحرک بیش از حد غضروف دنده های کاذب و شناور باشد. این ممکن است باعث ایجاد اختلال شود و به نکات غضروف ساحلی اجازه می دهد تا اعصاب بین دنده ای را تحت و شعاع قرار داده و تحریک کنند. سندرم فرورفتگی دنده نوعی بیماری است که روی دنده های کاذب تأثیر می گذارد.
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص ارتوپد در تهران
انواع دنده
شاید ندانید که دنده های تشکیل شده در بدن هر انسان دارای سه نوع مختلف می باشد و درمان فرورفتگی دنده در اثر ضربه با توجه به نوع دنده متفاوت می باشد.
- دنده هایی که توسط مفاصل و رباط های داخلی و خارجی به جناغ متصل می شوند
- دنده هایی که از طریق یک باند غضروفی یا رشته ای ضعیف تری به یکدیگر متصل می شوند
- دنده هایی که به جناغ یا یکدیگر متصل نیستند
فرورفتگی دنده از حرکتی بیش از حد انتهای قدامی غضروف های دنده ای کاذب ناشی می شود، که اغلب منجر به لیز خوردن دنده آسیب دیده در زیر دنده مجاور فوقانی می شود. این لغزش یا حرکت می تواند منجر به تحریک عصب بین دنده ای، کشیدگی عضلات بین دنده ای شود، پیچ خوردگی غضروف تحتانی یا التهاب عمومی در ناحیه آسیب دیده.
به دلیل اتصال ضعیف آنها تحرک بیشتر و حساسیت بیشتری به ضربه وجود دارد. تحرک دنده قدامی نیز احتمالاً باعث ایجاد مشکل در ناحیه قفسه سینه خلفی می شود زیرا این یک سیستم بسته است.
فرورفتگی دنده از طریق مشخصات زیر ارائه می شود:
- درد شدید در پایین قفسه سینه یا بالای شکم بالاتر از حاشیه ساق پا، بیشتر در ارتفاع دنده های 8 ، 9 و 10
- یک نقطه مناقصه در حاشیه هزینه
- تولید مثل درد با فشار دادن نقطه حساس یا تأثیرات خارجی
درد مرتبط با فرورفتگی دنده دارای مشخصات متمایزی است که می تواند در شناسایی سندرم مورد استفاده قرار گیرد:
- معمولاً توسط بیماران به عنوان یک درد ناگهانی چاقوکشی همراه با درد یکنواخت مداوم توصیف می شود که ممکن است از چندین ساعت تا هفته ها ادامه داشته باشد
- دامنه شدت درد از یک مزاحمت جزئی، تا حدی شدید تا تداخل در فعالیت های زندگی روزمره متفاوت است
- ممکن است گزارش شود که از ناحیه کاستوکندرال به سمت سینه یا به همان سطح در پشت تابش می کند
- وضعیت و حرکات خاص تشدید می شود(دراز کشیدن یا چرخش در رختخواب، بلند شدن از روی صندلی، رانندگی، کشش، رسیدن، بلند کردن، خم شدن، پیچاندن صندوق عقب، سرفه، راه رفتن یا تحمل بار)
- ممکن است فعالیتهای ورزشی شامل حرکات تنه و تنفس عمیق را تحت تأثیر قرار دهد(ویژه دویدن ، اسب سواری، شنا کردن)
- عصب احشایی در همان سطوح نخاع لیز خوردن دنده ها و اعصاب بین دنده ای همگرا می شود و این ارتباط تنگاتنگ اعصاب بین دنده ای و سیستم سمپاتیک نیز ممکن است باعث انواع شکایات بدنی و احشایی مانند کولیک صفراوی یا کلیوی شود.
تشخیص های افتراقی فرورفتگی دنده
- کولسیستیت
- ازوفاژیت
- زخم معده
- شکستگی های استرس
- اشک عضله
- درد قفسه سینه
- برونشیت
- آسم
- کوستوکندریت یا سندرم تیئتز
- آپاندیسیت
- شرایط قلبی
- متاستاز استخوان
بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو
روشهای تشخیصی فرور فتگی دنده
برای درمان فرورفتگی دنده در اثر ضربه بتدا باید تشخیص دهید که این فررفتگی دنده از چه نوع می باشد و به چه علتی رخ داده است. خب باید بگوییم که فرورفتگی دنده به سختی قابل تشخیص است زیرا علائم شبیه سایر شرایط است. ابتدا یک شرح حال پزشکی تهیه کنید.
از زمان شروع درد و آسیب دیدگی دنده تا مواردی که باعث بدتر شدن آن شده است. به خاطر داشته باشید که یک تست درست می تواند در تشخیص و درمان فرورفتگی دنده در اثر ضربه به شما کمک بسیار زیادی کند.
درمان فرورفتگی دنده بر اثر ضربه
در برخی موارد، آسیب دیدگی هایی که منجر به فرو رفتگی دنده شده اند به خودی خود و بدون درمان برطرف می شوند. شاید بد نباشد که درباره درمان خانگی که می تواند به شما در بهبود فرورفتگی دنده نیز کمک کند بیشتر بدانید.
درمان های خانگی شامل: استراحت کردن، پرهیز از فعالیتهای سنگین، استفاده از کمپرس گرما یا یخ در منطقه آسیب دیده، مصرف داروهای تسکین دهنده درد مانند استامینوفن، داروی ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن
اگر علیرغم مصرف مسکن و روش های درمانی خانگی درد همچنان ادامه داشت بهتر است که با مراجعه به متخصص و با تجویز و تشخیص درست کارهای زیر را انجم دهید.
- تزریق کورتیکواستروئید برای کمک به کاهش تورم
- تزریق ماده بی حس کننده در عصب بین دنده ای برای تسکین درد
- مداخله و مدیریت فیزیوتراپی
علائم و نشانه های فرو رفتگی دنده
به طور کلاسیک، درد در قسمت فوقانی شکم یا پایین قفسه سینه ، در دیواره شکم و بالاتر از حاشیه جلوی پایینی رخ می دهد. که در بیشتر مواقع نشان دهنده این است که دنده شما دچار آسیب دیدگی شده است.
در نقاط عنوان شده غضروف های تحتانی درگیر آزادانه تر از حد نرمال حرکت می کنند و معاینه کننده معمولاً می تواند احساس حساسیت کند.یک کلیک دردناک گاهی اوقات با حرکات خاص بر روی نوک غضروف های تحتانی درگیر احساس می شود.لمس، در معاینه فیزیکی، رایج ترین نشانه از مواردی است که مشخص می کند دنده شما دچار فرورفتگی یا آسیب شده است.
نتیجه گیری
نکته بسیار مهم که باید در باره درمان فرورفتگی دنده در اثر ضربه بدانید این است که اگر با هیچ یک از روش های درمانی عنوان شده میزان درد کاهش پیدا نکند و درد شدیدتر شود ممکن است جراحی نیاز داشته باشید. این روش ، معروف به برداشتن غضروف پائین، در مطالعات بالینی نشان داده شده است که یک روش درمانی موثر برای درمان فرورفتگی دنده در اثر ضربه می باشد.
1 Comments
من تصادف كردم حدود ١١ سال پيش،، سمت چپم دندم شكسته ، تورفتگي داره، مشكلي نداشتم تا الان ، جديدا ورزش كه ميكنم يه خورده درد ميگيره،كلا دست بهش ميزنم درد ميگيره ،،خستم كرده ،،لطفا نظرتونو بگين چيكار كنم،،