رماتیسم چیست؟
درباره تعریف اینکه رماتیسم چیست؟ می توانیم بگوییم که بیماری می باشد که استخوان و مفصل های هم بافت را با یکدیگر درگیر می کند.
در واقع می توان گفت مشکلات جسمانی که با تورم و التهاب همراه می باشد را رماتیسم می گویند که در مفصل های بدن صورت می گیرد.
برخی از اختلالات رماتیسمی بر اثر وارد شدن میکروب ها و ویروس ها به اعضای بدن به وجود می آیند و به بافت های سالم بدن آسیب رسانده و باعث به وجود آمدن بیماری های همچون رماتیسم می شوند. این ویروس ها و میکرب هایی که وارد مفاصل بدن شده اند در برخی از مواقع مفصل را تخریب می کنند و در این جور مواقع برای پیشگیری از مشکلات جدی باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه شود تا در ابتدا بیماری درمان شده و پیشرفت نکند.
آرتروز چیست؟
به شایع ترین نوع بیماری های التهابی که باعث می شود غضروف های مفصلی در بدن دچار آسیب دیدگی شوند آرتروز گفته می شود.
این بیماری همانطور که در مطالب قبلی آورده ایم بیشتر در مفصل های بزرگ بدن که متحمل کننده وزن بسیاری می باشند به وجود می آید مانند زانو که سنگینی وزن بدن را تحمل می کند.
زمانیکه دچار بیماری آرتروز شوید غضروف هایی که بر اثر این بیماری شکسته شده اند باعث به وجود آمدن درد، تورم و مشکلات حرکتی می شوند.
با تعریف مختصری که درباره رماتیسم و آرتروز برایتان ارائه دادیم حال می خواهیم به تفاوت رماتیسم و آرتروز بپردزایم.
تفاوت رماتیسم و آرتروز
رماتیسم و آرتروز رو بیماری هستند که در سنین های مختلف ممکن است به آنها دچار شویم شاید به نظر این دو بیماری شبیه به هم باشند و اغلب بیماران این دو بیماری را با هم اشتباه بگیرند. در ادامه به تفاوت رماتیسم و آرتروز خواهیم پرداخت تا در زمان مواجه با این دو بیماری بتوانید به راحتی این دو را از هم تشخیص دهید.
آرتروز جزء آن دسته از بیماری هایی می باشد که به علت ناتوانی در میان سالمندان رواج بسیاری دارد و از شایع ترین نوع آن می توان به آرتروز لگن در مردان و آرتروز مفاصل انگشت در زنان اشاره کرد.
از مهم ترین عامل خطر زایی در آرتروز افزایش سن می باشد یعنی هر چه سن شما بالا برود خطر ابتلا به این بیمای بسیار زیاد است. آمارهای پزشکی نشان داده است که چیزی نزدیک به 2 درصد زنان در سن 45 سالگی و 70 درصد درسن 65 سالگی به بیمای آرتروز مبتلا می شوند.
ناگفته نماند که عوامل ژنتیکی میتوانند در بروز این بیماری تاثیر گذار باشند.
اما بیماری رماتیسم که علت این بیماری ناشناخته است و تنها راه تشخیص آن التهاب مفاصل محیطی می باشد. برخی از افراد ممکن است به صورت بسیار خفیف به این بیماری مبتلا شوند و آسیب های جزئی در مفصل های بدن این افراد مشاهده شود.
بیماری رماتیسم در زنان نزدیک به 3 برابر مردان رواج دارد و می توان گفت از بیماری هایی می باشد که در زنان رواج بیشتری دارد.
شروع این بیماری در سنین 35 تا 50 سالگی می باشد.
شاید بد نباشد که بدانید بیماری رماتیسم در دو سوم افراد بدون هیچ خستگی و سرو صدایی بروز می کند. از علائمی که نشان دهنده بیماری رماتیسم می باشند عبارتند از: بی اشتهایی، ضعف عمومی، کاهش وزن و علائم مبهم عضلانی اسکلتی
و اما تفاوت رماتیسم و آرتروز عنوان کردیم که بیماری آرتروز در سنین بالا و در میان افرادی که دارای وزن بالایی می باشند به وجود می آید و این دسته از افراد زودتر به این بیماری مبتلا می شوند.
در حالیکه رماتیسم یک بیماری خود ایمنی بوده و در سنین جوانی فرد را درگیر می کند. در صورت مشاهده عوامل و علت هایی که نشان دهنده هر یک از این بیماری های نام برده باشد باید به بهترین متخصص ارتوپد در تهران و یا در هر منطقه ای که هستید مراجعه کرده تا با تحت نظر بودن بتوانید از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده و بیماری خود را درمان کنید.
اهمیت تغذیه در جلوگیری از بروز بیماریهای مفصلی نقش مهمی دارد. شاید این موضوع را بخوبی ندانید که علل مهم بروز بیماری رماتیسم عوامل محیطی مانند استرس می باشد که این روزها در میان تمامی افراد رواج بسیاری دارد.
برای جلوگیری از انواع بیماری های رماتیسم و آرتروز تغذیه مناسب نقش مهمی دارد شما باتغذیه سالم و استفاده از لبنیات می توانید از بروز این دو بیماری جلوگیری کنید.
راه های درمان
با متوجه شدن تفاوت رماتیسم و آرتروز برای درمان این دو بیماری باید راه های درمان را بدانید تا بتوانید روند بهبود خود را بخوبی طی کنید.
برای درمان آرتروز می توانید از داروهای مسکن که کاهش دهنده درد هستند و التهاب ها و تورم های به وجود آمده این بیماری را برطرف می کنند استفاده کنید و با اینکه از درمان های غیر دارویی مانند فیزیوتراپی و کار درمانی استفاده کنید. البته این درمان ها در صورتی می باشد که نیازی به عمل جراحی وجود نداشته باشد در غیر اینصورت برای درمان باید عمل جراحی صورت گیرد.
اما برای درمان بیماری رماتیسم کارهایی که می توانید انجام دهید این است که داروهایی را که سیستم ایمنی بدن را تنظیم می کنند مصرف کرده و از دارویی هایی مانند هیدروکسیدکلروکین برای درمان استفاده کنید که آنها را پزشک و متخصص مربوطه برای درمان بیماری شما تجویز کرده است و مصرف آن ها بدون مشورت پزشک کار درستی نمی باشد و ممکن است عوارضی را برایتان به وجود آورد.
برای اکثر بیماران رماتیسمی کرتن نیز تجویز می شود تا تسکن دهنده دردهای ناشی از این بیماری باشد اما نباید فراموش کرد که این دارو جزء دراوهایی مخدر بوده و مصرف بیش از اندازه آن می تواند اعتیاد آور باشد بنابراین در مصرف این دارو نیز باید دقت بسیاری صورت گیرد.