شکستگی لگن
آناتومی لگن
پایین ترین بخش از تنه جایی که تنه به اندام های تحتانی متصل می شود را لگن تشکیل داده است که دارای ساختار حلقوی شکل می باشد که به بالای ستون فقرات متصل است و در پایین به استخوان های ران متصل می باشد.
وظیفه ای که این بخش از اندام تحتانی بر عهده دارد انتقال نیروی وزن از تنه به هر دو اندام های تحتانی می باشد که ناحیه بسیار حساسی بوده و باید مواظب بود تا دچار شکستگی لگن نشوید.
لگن از ارگان های گوارشی و تولید مثل می باشد که عروق و اعصاب مهمی از آن عبور می کنند و از بخش تنه به بخش اندام های تحتانی می روند
شکستگی لگن
شکستگی لگن
طیف وسیعی از شکستگی که با ضربات شدید در ناحیه لگن به وجود می آید شکستگی لگن می باشد که معمولا این نوع از شسکستگی در سنین بالاتر رواج دارد که گاهی موجب می شود فرد دچار معلولیت های شدید شود.
این سبک از شکستگی دارای انواع مختلفی می باشد که می تواند نواحی مختلف لگن خاصره را در بر بگیرد. از مهم ترین انواع شکستگی لگن می توان به شکستگی مفصل ران، شکستگی استابولوم، شکستگی حلقه لگنی و شکستگی سر استخوان ران اشاره کرد.
برای آگاهی پیدا کردن درست و دقیق از این شکستگی باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه شود تا بخوبی مورد مداوا و درمان قرار گرفته و در صورت نیاز عمل جراحی در ناحیه شکستگی صورت گیرد.
در تعریف شکستگی لگن می توان اینگونه عنوان کرد که نامی کلی برای شکستگی ها می باشد که در اثر سقوط از ارتفاع، تصادف و حوادث ورزشی به وجود می آید.
همانطور که در مطالب بالا اشاره کردیم شکستگی لگن در افراد مسن شایع تر است و در جوان ها این نوع از شکستگی به آسانی رخ نمی دهد. شکستگی لگن در جوان ها و در سنین پایین تر معمولا با ضربات شدید همچون تصادف به وجود می آید.
عوامل خطرشکستگی لگن
عوامل مختلف بسیاری در شکستگی لگن نقش دارند که از این عوامل خطر می توان به مواردی همچون سن بالا، جنسیت، بیماری های مزمن، مشکلات تغذیه ای، مصرف داروهای خاص، عدم فعالیت های بدنی، استفاده از تنباکو مشروبات الکلی اشاره کرد.
علائم شکستگی لگن
از علائم هایی که نشان دهنده این موضوع می باشد که دچار شکستگی لگن شده اید می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- هنگام زمین خوردن دیگر قادر به حرکت نباشید
- درد شدیدی را در ناحیه جلوی ران و کشاله ران احساس کنید
- امکان این را نداشته باشید که سنگینی خود را به طرف دیگر از بدن که آسیب ندیده است بیندازید
- در اطراف ناحیه شکسته سفتی، کبودی و ورم مشاهده کنید
- پای صدمه دیده کوتاه می شود
- پای صدمه دیده، به خارج از بدن متمایل می شود
جراجی شکستگی لگن
درمان شکستگی لگن
یکی از راه های درمان شکستگی لگن عمل جراحی می باشد که این عمل بسته به نوع شکستگی استخوان، شدت شکستگی و سن فرد آسیب دیده بستگی دارد.
عمل هایی جراحی که برای درمان شکستگی لگن استفاده می شوند عبارتند از: ترمیم با فلز سخت، جایگزینی جزئی مفصل ران و جایگزینی کلی مفصل ران که در ادامه هر یک را به اختصار توضیح خواهیم داد.
ترمیم با فلز سخت
در این نوع از عمل جراحی شکستگی لگن متخصص و جراح پیچ فلزی را در استخوان وارد کرده تا به وسیله آن استخوان های شکسته را به همدیگر پیچ دهداین پیچ تا زمان جوش خوردگی کامل در بدن فرد آسیب دیده باقی خواهد ماند.
جایگزینی جزئی مفصل ران
در این عمل جراحی اگر انتهای استخوان شکسته به درستی روی هم قرار نگیرد و یا اینکه استخوان تخریب شده باشد جراح و متخصص مجبور می شوند تا سر و گردن استخوان ران را برداشته و به جای آن از پروتز فلزی استفاده کنند.
جایگزینی کلی مفصل ران
برای جایگزینی قسمت بالای ران در استخوان لگن خاصره از مواد مصنوعی به نام پروتز استفاده می شود. اگر بنا بر دلایلی مفصل ران تخریب شده باشد استفاده از پروتز یک گزینه مناسب می باشد.
اگر فردی که دچار شکستگی لگن شده است در سن بالایی باشد امکان بهبود استخوان لگن کمتر خواهد بود و این موضوع باعث می شود که متخصص تعویض کلی و یا جزئی مفصل ران را به شخص توصیه کند.
گاهی فشارهای وارد آمده بر لگن خاصره باعث می شود که فرد سنگینی بسیای را تحمل کرده و زانوها نیز مجبور به تحمل این وزن سنگین می شوند. در چنین شرایطی ممکن است که مفصل های زانو نیز فشار بسیاری وارد شود و باعث تخریب شدن و از بین رفتن مفصل زانو نیز شوند که ممکن است فرد مجبور به شود که عمل تعویض مفصل زانو را نیز انجام دهد.