با بیماری آرتروز و انواع آن بدون شک آشنایی نسبتا کاملی دارید. آرتروز بیماری می باشد که باعث از بین رفتن مفصل های بدن می شود.
آرتروز از شایع ترین بیماری هایی است که در دسته بندی التهابات مفصلی قرار دارد که بیشتر برای مفصل های بزرگ بدن مانند مفصل زانو که متحمل کننده وزن بدن می باشد بسیار خطرناک می باشد.
در مطلب امروز می خواهیم درباره آرتروز مفصل زانو اطلاعاتی را در اختیار شما همراهان کلینیک زانو قرار دهیم.
آرتروز مفصل زانو
آرتروز مفصل زانو که همان ساییدگی زانو می باشد بیماری مفصلی است که غضروف های مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد. در انتهای استخوان های زانو غضروفی وحود دارد که دارای بافت لغزنده ای می باشد که به استخوان ها کمک می کند بر روی مفصل ها بلغزند.
در حقیقت این غضروف ها باعث خوب کار کردن و حرکت کردن مفصل ها می شوند و نقش یک ضربه گیر در حرکت کردن زانو را برعهده دارند.
زمانیکه دچار آرتروز مفصل زانو می شوید لایه بالایی غضروف که در ناحیه دور مفصل قرار دارد فرسوده می شود و این فرسودگی باعث ساییدگی استخوان ها نیز می شود. با گذر زمان مفصل زانویی که به بیماری آرتروز مبتلا شده است شکل طبیعی و نرمال خود را از دست خواهد داد.
این نوع از بیماری آرتروز باعث می شود که استخوان ها و غضروف ها از مفصل جدا شوند و در فضای مفصل به شکل شناور در آیند که همین موضوع باعث به وجود آمد درد شدید در ناحیه زانو شما می شود تا جایی که ممکن است نیاز به عمل تعویض مفصل زانو داشته باشید.
علائم و نشانه های آرتروز مفصل زانو
علائم و نشانه های آرتروز مفصل زانو به آرامی در بدن رشد کرده و در گذر زمان این درد ها شدید خواهد شد پس برای جلوگیری از شیوع پیدا کردن این بیماری در صورت مشاهده علائم و نشانه های آرتروز مفصل زانو به بهترین متخصص ارتوپد برای درمان مراجعه کنید.
از جمله علائم و نشانه های این بیماری می توان به مواردی همچون شایع ترین علت درد در زانو، حساسیت، خشکی زانو، از دست دادن قابلیت انعطاف پذیری، صدا دادن زانو با احساس سایش و ورم زانو اشاره کرد که در ادامه هر یک از علائم را به اختصار توضیح داده ایم.
شایع ترین علت درد زانو
همه ما با توجه به کارهایی که انجام می دهیم دردهای طبیعی را در زانوهای خود احساس خواهیم کرد اما این موضوع را باید در نظر داشته باشید که درد زانو یک روزه به وجود نمی آید ممکن است شما چند روز متوالی این درد را با خود همراه داشته باشید و توجه زیادی به آن نکنید و همین بی توجهی باعث می شود که با گذر زمان درد زانو شما نه تنها کم نشود بلکه شدت بیشتری پیدا می کند.
هر چه درد زانو شما بیشتر شود و تداوم داشته باشد و فشارهایی که شما برآن وارد می آورید بیشتر باشد باعث ساییدگی در مفصل زانو خواهد شد تا جایی که شما حتی قادر نخواهید بود که فعالیت های عادی از قبیل خم شدن زانو، چمباتمه زدن و یا حتی بالا رفتن از پله ها را به راحتی انجام دهید.
حساسیت
با وارد آوردن فشارهای کوچک و کم ممکن است که مفصل شما دچار ناراحتی شود همچنین ممکن است زانو شما حتی به لمس کردن حساس بوده و واکنش نشان دهد این موضوع یعنی لمس کردن زانو خود یکی از علائم آرتروز مفصل زانو به حساب می آِید.
خشکی زانو
سفت بودن مفصل زانو زمانی حالت طبیعی و قابل قبولی دارد که شما صبح از خواب بیدار شده و یا اینکه برای مدت زمان کوتاهی بدون حرکت باشید.
سفت شدن زانو و خشکی آن بعد از عدم تحرک شما در مدت زمان طولانی افزایش پیدا خواهد کرد و به همین خاطر است که شما بیشترین درد در زانو را زمانی که از خواب بیدار می شوید احساس می کنید.
از دست دادن قابلیت انعطاف پذیری
یکی دیگر از علائم آرتروز مفصل زانو از دست دادن قابلیت انعطاف پذیری می باشد که در این حالت ممکن است شما توانایی حرکت دادن مفصل زانو خود را نیز نداشته باشید.
صدا دادن زانو یا احساس سایش
شما ممکن است تق تق زانو یا احساس سایش در زمان استفاده از مفصل داشته باشید.
ورم زانو
آخرین علائم آرتروز مفصل زانو ورم کردن زانو می باشد که باعث التهاب و خراشیدگی زانو می شود. این تورم ممکن است با گرما همراه باشد تا جایی که ممکن است شما احساس سوختگی شدیدی در ناحیه زانو خود داشته باشید.
دلایل آرتروز مفصل زانو
برای ابتلا به بیماری آرتروز مفصل زانو بطور قطعی تا به امروز دلیل واضحی مشخص نشده است اما یک سری از عوامل وجود دارند که نشان دهنده این بیماری می باشند.
مهمترین عوامل و دلایل آرتروز زانو به شرح زیر می باشد.
- وزن
- وراثت
- جنسیت
- آسیب های تکراری ناشی از وارد شدن فشار به مفاصل
با بالا رفت سن ابتلا به آرتروز زانو بیشتر خواهد بود زیرا غضروف ها با بالا رفتن سن توانایی بهبود و ترمیم را کمتر می توانند انجام دهند. تقریبا می توان اینگونه عنوان کرد که افراد با گذر زمان بطور تدریجی تا حدودی به بیماری ساییدگی زانو مبتلا خواهند شد.
درمان آرتروز مفصل زانو
برای درمان بیماری آرتروز مفصل زانو روش های درمانی متعددی وجود دارد که متخصصین با توجه به معاینات دقیقی که انجام می دهند برنامه درمانی شخص بیمار را مشخص می نمایند.
از روش های درمانی آرتروز مفصل زانو عبارتند از: استفاده از دارو، تزریق ژل، تزریق اوزون، تزریق PRP، فیزیوتراپی همراه با حرکات ورزشی، استفاده از زانو بند طبی، لیزر درمانی، طب سوزنی و استفاده از کفی و کفش طبی