تا به حال شده است که در دست و پای خود یا اطرافیانتان شاهد برآمدگی هایی باشید؟ به این برآمدگی ها که روی مچ دست به وجود می آید کیست گانگلیون گفته می شود که برخی از انواع این کیست ها عبارتند از: کیست پشت دست، کیست مچ دست، کیست کف دست، کیست انگشت دست و کیست زیر انگشت.
شایع ترین علت برجستگی این کیست در مچ دست می باشد که به نام های مختلفی همچون آب آوردن مچ دست، برآمدگی استخوان روی مچ دست، بیرون زدگی استخوان مچ دست و یا برجستگی مچ دست آن ها را می شناسید.
اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که با مشکل ورم و برجستگی مچ دست یا سایر نقاط روبرو هستید، نگران نباشید زیرا معمولاً کیست گانگلیون توده خوش خیم و بی ضرری است.
کیست گانگلیون
Ganglion Cyst که به آن کیست مچ دست نیز گفته می شود برجستگی های کیستی می باشد که بر روی مفصل ها و تاندون های دست به وجود می آید. کیست گانگلیون سرطان زا نمی باشد و می توان گفت در بیشتر موارد بدون ضرر نیز می باشد. این نوع کیست در نواحی مختلفی از مچ دست ایجاد می شود اما بیشتر در پشت دست اتفاق می افتد.
کیست مچ دست این امکان را دارد که به سرعت ظاهر و ناپدید شود و اندازه های متغییری دارد. ناگفته نماند که اغلب این کیست ها نیازی به درمان ندارند اما در صورتیکه وجود کیست ها با درد همراه باشد و باعث ایجاد اختلال در عملکرد دست شما شود نیاز به یک جراحی مختصر خواهید داشت که حتما باید در این زمینه با بهترین متخصص ارتوپد نیز مشورت کنید.
علائم کیست گانگلیون
از علامت های اصلی که نشان دهنده کیست گانگلیون در مچ دست شما می باشد برجستگی است. گفتیم که این توده کیست مانند شکل بدخیمی ندارد و هرگز هم به شکل بدخیم تبدیل نخواهد شد.
درصد كمتري از بيماران با درد مچ دست مراجعه مي نمايند.درد در مراحل اوليه كه هنوز كیست بطور كامل داراي برآمدگي نشده است شايعتر مي باشد. درصد بسيار كمي از بيماران با علايم فشاري ناشي از توده كسيت مراجعه مي نمايند كه بيشتر در مورد كسيت گانگليون در كف ساعد و مچ است كه مي تواند عصب مديان را تحت فشار قرار دهد.
از علائمی که نشان دهنده کیست مچ دست یا همان کیست گانگلیون می باشد می توانیم به موارد زیر اشاره ای داشته باشیم.
- درد نوسانی در مچ دست
- افزایش درد به هنگام حرکت دادن مفصل
- تورم گاه به گاه
- احساس خارش
- ضعف یا بی حسی
- در برخی از موارد کیست به یک تاندون متصل شده و روی یک عصب یا تاندون فشار وارد میکند
علت ایجاد کیست گانگلیون
Ganglion Cyst زمانی به وجود می آید که مایع سینوویال در میان مفصل های دست تجمع می کنند مایع سینوویال باعث به وجود آمدن برآمدگی و ضعیف تر شدن نقاط بافت ها در دست می شود
علت های اصلی که موجب به وجود آمدن کیست گانگلیون می شود هنوز به طور علمی و کامل شناخته نشده اند اما با تمام این ها مواردی وجود دارند که می توانند از علت های ایجاد این توده در دست شوند.
از علت های ایجاد کیست مچ دست یا همان کیست گانگلیون عبارتند از : فشار و آسیب به مفصل های مچ دست که باعث افزایش فشار در مچ دست شده و در نتیجه ایجاد کیست گانگلیون می کنند.
فعالیت های شدید دست در برخی از ورش ها مانند ژیمناستیک می تواند یکی دیگر از علت های به وجود آمدن کیست گانگلیون باشد. نقوص ساختاری در بافت های مفاصل می توانند علت ایجاد کیست مچ دست باشند.
درمان کیست گانگلیون
برای درمان این نوع بیماری روش های سنتی بسیاری وجود دارند که به هیچ عنوان این روش های درمانی توصیه نمی شوند.
شما در مواردی که احساس درد زیادی در ناحیه مچ خود نداشته باشید می توانید از مچ بند آتل دار برای درمان استفاده کنید. این کار باعث می شود که مفصل های دست شما استراحت کرده و میزان مایع مفصلی که می خواهد تولید شود نیز کاهش پیدا کند و توده کیست گانگلیون نیز کوچک شود.
این موضوع را فراموش نکنید که به خاطر وجود منشاء ارتباطی با درون فضای مفصل کیست مچ دست می تواند به شکل بلقوه خود باقی بماند و مجددا با افزایش فشار و کار با مچ دست متورم شود.
آیا کیست گانگلیون بعد از درمان دوباره باز میگردد؟
زمانیکه شما برای درمان از روش جراحی استفاده کنید می توان گفت احتمال اینکه کیست گانگلیون مجدد باز گردد حدود 5 درصد می باشد البته این در صورتی می باشد که کیست در قسمت داخلی و زیر مچ دست به وجود آمده باشد به همین خاطر نمی توان آن را به طور کامل خارج کرد.
اما در اغلب موارد کیست مچ دست برای همیشه درمان می شود
محل بروز کیست گانگلیون
کیست گانگلیون در اغلب موارد در محل تاندون ها و مفصل های مج دست به وجود می آیند که تعداد بسیار زیادی از کیست گانگلیون در بالای مچ دست هستند. ناگفته نماند که این کیست در موارد کمی نیز روی مفصل انتهایی و مفصل ابتدایی انگشت ها ایجاد می شود.
کیست مچ دست دارای ساختار ساقه مانندی می باشد که در بافت های عمقی متصل است اما می تواند روی آن حرکت کند.
سایر نواحی که بروز کیست گانگلیون در آنها کمتر شایع است شامل موارد زیر می باشند.
- کف دست ها
- پایین اولین بند از انگشت ها
- نوک انگشت ها و درست زیر کوتیکولانگشت شست
- قسمت بیرونی مفصل زانو
- مچ پا
- قسمت بالایی انگشتان یا روی پا
- شانه ها