بدون شک این موضوع را بخوبی می دانید که روماتیسم یک بیماری دردناک و مزمن می باشد که برای درمان آن باید با بهترین متخصص ارتوپد در تماس بوده تا بتوانید مراحل درمان خود را با موفقیت پشت سر بگذارید. ما در این مقاله قصد داریم به برخی از مواد غذایی ضد روماتیسم مفصلی اشاره ای داشته باشیم.
بیماری رماتیسم هم مانند سایر بیماری ها راه هایی برای مقابله و تسکین دارد. یکی از راه هایی که در درمان و تسکین این بیماری می تواند به شما کمک بسیاری کند استفاده از مواد غذایی هستند که می توانند باعث کاهش درد مفاصل و بافت های همجوار آن ها شود.
بیماری روماتیسم چیست؟
لازم است قبل از هر گونه صحبتی درباره مواد غذایی که مصرف آن ها می تواند مانع از مبتلا شدن به بیماری روماتیسم در شما شود اشاره ای به این مسئله داشته باشیم که اصلا خود بیماری روماتیسم چیست؟
به طور کلی می توان گفت که روماتیسم یکی از بیماری های مفصلی می باشد که برای درد اندام های حرکتی توصیف شده است.
در حقیقت این بیماری می تواند استخوان ها و مفاصل شما را درگیر کند.
روماتیسم از جمله بیماری های التهابی کنترل نشده می باشد که می تواند به قسمت های مختلف بدن همچون: مفاصل، کلیه ها، چشم، ریه یا مغز، صدمه بزند.
نام دیگر این بیماری آرتریت روماتوئید، روماتیسم قلبی و تب روماتیسمی می باشد که با درد، تورم و افزایش گرمای مفاصل بدن همراه می باشد.
خب، حتما با دانستن این موضوع که بیماری روماتیسم چیست؟ این سوال برای شما پیش خواهد آمد که این بیماری چه علائمی دارد و کدام مفصل های بدن را بیشتر درگیر خواهد کرد؟
متاسفانه باید بگوییم که بیشترین آسیب مفصلی در افرادی که به بیماری روماتیسم مبتلا می باشند بر روی مفصل های انگشتان دست، مچ دست، پا و مچ پا می باشد.
اما این تمام آسیب هایی نیست که ممکن است در صورت مبتلا شدن به روماتیسم با آن درگیر باشید.
دیگر مفصل های بدن نیز متاسفانه با این بیماری درگیر شده و در امان نمی باشند.
مفصل هایی مانند: مفصل زانو، مفصل ران، شانه، آرنج و گردن از دیگر مفصل های حساس و درگیر با این بیماری می باشند.
علائم ابتلا به روماتیسم
برای اینکه بدانیم تشخیصی که خودمان درباره اینکه رماتیسم داریم درست است یا نه تا بتوانیم مواد غذایی ضد رماتیسم مفصلی را در برنامه غذایی خود قرار دهیم باید با علائم این بیماری آشنا باشیم تا در صورت مشاهده هریک از این علائم با مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد در تهران روند درمان خود را به موقع در پیش بگیریم.
خشکی اعضاء، درد، تورم در مفاصل و بافت های هم بند آن نشان دهنده ابتلا به روماتیسم می باشد. علائمی که به آن ها اشاره کردیم محدود کننده هستند و می توانند برای زندگی روزمره شما مشکلات جدی را به وجود آورند.
شما برای اینکه بتوانید با این بیماری مبارزه کرده و به نوعی از مبتلا شدن به روماتیسم مفصلی جلوگیری نمایید می توانید برخی مواد غذایی را در برنامه و رژیم غذایی خود قرار دهید که به شما در این زمینه کمک کنند.
در حقیقت برخی از مواد غذایی هستند که خاصیت التهاب زدایی دارند، درست عکس برخی مواد غذایی که التهاب زا می باشند.
بنابراین در گام نخست مصرف مواد غذایی التهاب زدا را افزایش داده و مواد غذایی التهاب زا را کاهش دهید تا روند درمان شما با موفقیت سپری شود.
مواد غذایی ضد روماتیسم مفصلی
مواد غذایی ضد رماتیسم مفصلی شامل موارد زیر می باشند که درباره هریک به اختصار توضیحاتی را برای شما آورده ایم.
- دانههای روغنی
- ماهی ها و غذاهای دریایی
- پروتئین های گیاهی
- ادویه جات
- سبزیجات
-
دانه های روغنی
گروه اول از مواد غذایی که می توانید در رژیم غذایی خود آن ها را قرار دهید دانه های روغنی مانند: بادام، گردو، فندوق، تخم کتان و میوه درخت کاج می باشد که همگی آن ها در دسته دانه ها و مغزهای روغنی و پرکالری می باشند که نباید در مصرف آن ها زیاده روی شود.
مصرف بیش از اندازه از دانه های روغنی نام برده شده باعث می شود که شما دچار اضافه وزن شوید و همین اضافه شدن وزن خود عامل تشدید کننده بیماری روماتیسم می باشد.
همانطور که مصرف بیش از اندازه دانه های روغنی باعث تشدید بیماری روماتیسم می شود مصرف کم و به جا از این مواد غذایی می تواند برای مقابله با روماتیسم به خاطر منبع غنی مس و سلنیوم مفید باشد.
دانه های روغنی که در این مطلب به آن ها اشاره کردیم سرشار از کلسیم می باشند که خود باعث تقویت و افزایش استحکام استخوان ها می شود.
-
ماهیها و غذاهای دریایی
برخی از ماهی ها دارای امگا 3 هستند برخلاف آن دسته از مواد غذایی که امگا 6 دارند دارای خواص ضد التهابی می باشند.
آن دسته از مواد غذایی که دارای امگا 6 می باشند متاسفانه زمینه ساز التهاب در بدن می باشند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید اسکیموها جزء افرادی هستند که میزان بسیار بالایی امگا 3 مصرف می کنند و از آنجایی که مواد غذایی همچون ماهی قزل آلا که دارای امگا 3 می باشد اسید چرب بسیاری در خود دارند و همین موضوع باعث بهبود حرکت مفصل ها و سلامت آن ها می باشد.
-
پروتئینهای گیاهی
پنیر سویا، تمپه سویا جزو منابع غذایی پروتئینهای گیاهی می باشد.
تمپه نیز یکی از محصولات غذایی تهیه شده از دانههای سویای تخمیر شده با قارچ می باشد.
گوشت قرمز یکی دیگر از مواد غذایی می باشد که دارای پروتئین و امگا 6 بسیار بالایی می باشد و مصرف بیش از اندازه آن می تواند برای شما خطر ابتلا به روماتیسم را دربر داشته باشد.
ناگفته نماند آن دسته از افرادی که به بیماری روماتیسم مفصلی مبتلا می باشند میزان امگا 6 بسیار بالاتر از امگا 3 را در سیستم بدنی خود دارند بنابراین باید میزان بیش از اندازه امگا 6 کنترل شده و آن را کاهش دهند.
-
ادویه جات
شاید این موضوع را ندانید که ادویه جات و سبزیجات مواد غذایی هیتند که منبع واقعی و با ارزش آنتی اکسیدان می باشند.
ترکیب شدن ادویه جات با مواد غذایی می تواند در روند بیماری بسیار تاثیر گذار باشد.
مطلب شگفت انگیزی که توجه ما را هم به خود جلب کرده است این است که میزان یک قاشق غذاخوری دارچین می تواند به میزان یک لیوان آب انگور تولید آنتی اکسیدان کند.
زردچوبه نیز یکی دیگر از ادویههای پرخاصیت است که از خواص و قدرت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی برخوردار است.
-
سبزیجات
آخرین دسته از مواد غذایی ضد روماتیسم مفصلی، سبزیجات می باشد.
سبزیجاتی از قبیل: کاسنی فرنگی، تره فرنگی، فلفل دلمه ای، کدو حلوایی، بادمجان، کدو، هویج، تربچه، گوجه فرنگی و … همگی دارای خواص آنتی اکسیدانی بسیار بالایی می باشند که برای مقابله با روماتیسم لازم و ضروری هستند.
فراموش نکنید که برای درمان روماتسم سبزیجات نقش بسیار پررنگی را دارند و در دسته مواد غذایی می باشند که دارای آنتی اکسیدان بالا و در عین حال کم کالری می باشند.
اهمیت تشخیص روماتیسم مفصلی
تا به اینجای کار متوجه شدید که مصرف کدام نوع از مواد غذایی می تواند مانع پیشرفت بیماری روماتیسم در شما شود.
در اینجا ما یک سوال از شما همراهان کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی داریم و آن هم این است که آیا درباره اهمیت تشخیص روماتیسم مفصلی چیزی می دانید؟
به نظر شما تشخیص سریع و به موقع این بیماری چقدر می تواند اهمیت داشته باشد؟
زمانیکه شما هر یک از علائم عنوان شده در این مقاله را در خود یا اطرافیانتان مشاهده کرده اید بدون شک به پزشک مراجعه خواهید کرد تا با معاینات لازم تشخیص صحیح تری داده شود.
هنگامی که پزشک با مشاهده علائم رماتیسم در شما و پرسش هایی که از شما در این مورد کرده است به این نتیجه گیری برسد که شما مبتلا به روماتیسم می باشید یا نسبت به این مسئله مشکوک شود شما را به یک متخصص بیماری های روماتیسمی یا روماتولوژیست ارجاع خواهد داد.
درمان این بیماری اهمیت بسیاری زیادی دارد چرا که پیشرفت آن در صورت نادیده گرفتن و سهل انگاری شما باعث می شود درصد تخریب شدن مفصل ها افزایش پیدا کند که در این صورت راه بازگشتی وجود نخواهد داشت.
روش های تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی
- تست بررسی پروتئین خاص در خون
- بالا بودن تست ESR و CRP (نوعی آزمایش خون)
- بررسی مایع مفصلی که معمولا تعداد گلبول های سفید در آن به بالای 10 هزار میرسد.
- عکس ساده رادیولوژی مفصل
در نهایت اینکه
امیدواریم با ارائه این مقاله درباره مواد غذایی ضد روماتیسم مفصلی توانسته باشیم به شما عزیزان کمک کنیم تا با یک برنامه غذایی و رژیم غذایی مناسب اقداماتی انجام دهید که از مبتلا شدن به این بیماری یا پیشرفت آن تا حد امکان پیشگیری کنید.
شما عزیزان می توانید از طریق سایت zanoclinic.com سوالات، انتقادات و پیشنهادات خود را با مشاوران مرکز کلینیک زانو دکتر حبیب رشادی در میان بگذارید.
2 Comments
سلام من درد شدید روماتیسم گرفتم ولی هنوز ان جور پر قدرت نیس ولی گاهی اوقات درد زیادش خواب را از من میگیرد چه کارهایی مناسب برای پیشگری از این درد است ممنونم از شما اقای دکتر
در پاسخ به محمد ابراهیمی پور
طورکلی قبل از هرکاری درمورد هربیماری تشخیص علمی ودقیق آن میباشد ،در مورد شما نیز اگر تشخیص بیماری روماتیسمی یا همان آرتریت روماتویید تایید شده باشد باید درمان مناسب براساس شدت وحدت بیماری انجام بشه