برگشتن زانو
برگشتن زانو که به آن اتساع یا عقب زدگی زانو نیز گفته می شود تغییر شکل بسیار پیچیده مفصل زانو می باشد که در این نوع از آسیب دیدگی زانو مفصل تیبیوفمورال به سمت عقب خم می شود که این عارضه بیشتر در خانم ها به وجود می آید و از حالت خفیف و متوسط تا حالت شدید گشترده شده است.
البته آن دسته از افرادی که ورزش های سنگین انجام می دهند هم در معرض خطر برگشتن زانو وجود دارند زیرا همواره در معرض آسیب دیدگی از ناحیه زانو می باشند.
لازم به ذکر ست که بدانید تغییر شکل در ناحیه مفصل زانو ممکن است منجر به بیماری هایی مانند زانو درد و استئوآرتریت زانو شود بنابراین پیشنهاد ما به شما دوستان عزیز این است که در صورت مشاهده هر گونه اسیبی در ناحیه زانو حتما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه فرمایید تا هر چه زودتر مشکل زانو شما تشخیص داده شده و روند درمان را در پیش بگیرید.
انواع برگشتن زانو
سه نوع برگشت زانو وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره مختصری کرده ایم.
برگشتن زانو ناشی از تغییر شکل چرخشی خارجی که به بالا بردن پاشنه پا و قرار گرفتن پا رو به داخل در هنگام راه رفتن می باشد
برگشتن زانو که ناشی از تغییر شکل چرخشی داخلی می باشد و زمانی به وجود می آید که جلو پا رو به خارج می چرخد
برگشتن زانو ناشی از تغییر شکل غیر چرخشی که به قرار گرفتن غیر عادی زانو در حالی که پا و مچ پا به صورت عادی عمل می کنند می باشد.
عوارض برگشت زانو
از عوارض برگشتن زانو می توانیم به مواردی همچون آرتروز زودرس، درد، تغییر در راستای ستون مهره ها، تغییر در راه رفتن، افزایش آسیب پذیری زانو، افتادگی لگن و کوتاه نشان دادن ظاهری پا اشاره کرد.
دلایل برگشتن زانو
برگشتن زانو مانند بسیاری از آسیب های دیگری که برای زانو و مفصل زانو به وجود می آید دارای دلایل و علت های بسیاری می باشد که شما می توانید به مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد در تهران با این علائم به خوبی آشنا شده و در صورت مشاهده هر یک از آن ها با مراجعه به متخصص راه های درمان را به درستی در پیش بگیرید.
علت های اصلی برگشتن زانو عبارتند از:
- سست شدن طبیعی رباط های زانو
- آسیب دیدگی زانو
- قرار گرفتن مفصل مچ پا به شکل نادرست
- ثابت نبودن و بی ثباتی مفصل زانو
- اختلاف در اندام تحتانی
- اختلاف باف های همبند
- بدجوش خوردن استخوان های اطراف زانو
- بیماری های خاص همچون فلج مغزی، دیسروفی عضلانی و مولتیپل اسکلروزیس
- نقص مادرزادی
- ضعف عضلات لگن
- ضعف عضله چهار سر رانی
تشخیص برگشتن زانو
برای تشخیص برگشتن زانو نیاز هست که بهترین متخصص ارتوپد مراجعه شود. پزشک متخصص با تجزیه و تحلیل هایی که در زمینه آسیب دیدگی زانو می باشد که ممکن است فرد در گذشته به آن ها دچار شده باشد سابقه بیمار را مورد بررسی قرار می دهد و با انجام یک سری معاینه های فیزیکی مانند معاینه زانو الگوی راه رفتن فرد را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد و در صورت نیاز برای فرد یک سری آزمایشات مربوطه را تجویز می کند.
آزمایش هایی که متخصص ارتوپد برای تشخیص برگشتن زانو فرد تجویز می نماید تصاویر اشعه ایکس و ام آر آی می باشد که به کمک آن ها اطلاعات دقیق در مورد بافت های نرم و استخوان بیمار نشان داده می شود.
درمان برگشتن زانو
با توجه به نوع و شدت برگشتن زانو در فرد پزشک راههای درمان مناسب را توصیه می کند که شامل: فیزیوتراپی، ارتزها و بریس و عمل جراحی می باشد
فیزیوتراپی
در ابتدای درمان برگشتن زانو پزشک فیزیوتراپی را برای بهبود قدرت عضله چهار سر ران پیشنهاد می کند تا اتساع زانو جبران شود. در واقع فیزیوتراپی روش های آموزش راه رفتن برای یک فرد بیمار می باشد که او در تمرین های متداول کمک می کند تا توان راه رفتن را مجدد بدست آورد.
ارتزها و بریس
ارتزها به نحو احسن از زانو محافظت می کنند و علاوه بر محافظت از زانو باعث می شوند که ران ها ثبات پیدا کرده و برگشتن غیر عادی زانو را محدود می کنند. ممکن است پزشک استفاده از بریس برای زانوها را پیشنهاد کند تا از اتساع بیشتر جلوگیری شود.
عمل جراحی
یکی دیگراز راه های درمان برگشتن زانو عمل جراحی می باشد که در صورت آسیب دیدگی شدید در ناحیه زانو بر اثر برگشتن زانو پزشک آن را به بیمار خود توصیه می کند
جراحی آرتروسکوپیک یک جراحی سرپایی می باشد که در آن از برش های کوچک و دوربین استفاده می شود. در واقع با این روش درمان جراحی رباط های آسیب دیده را برداشته و یک تاندون را جایگزین آن می کنند. مثلا در صورت پاره شدن رباط صلیبی تاندون های همسترینگ جایگزین می شوند.