برخی از افراد هستند که به دلیل مشاهده یک پُِرشدگی در پشت زانو خود به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه می کنند به این پُرشدگی در پشت زانو کیست زانو گفته می شود که می خواهیم در مطلب امروز به آن بپردازیم.
کیست زانو
کیست زانو در لبه خارجی مفصل زانو به وجود می آید که حالتی سفت و کشسان دارد و گاهی با فشار مستقیم به زانو به صورت خود به خود به وجود می آید.
علائم کیست زانو
از جمله علائمی که نشان دهنده ایجاد کیست زانو می باشد شامل:
- احساس درد در ناحیه زانو که با خم شدن و ایستادن بیش از اندازه شدت پیدا می کند
- احساس سفتی در پشت زانو در صورت بزرگ بودن کیست
- ایجاد تورم در داخل ساق پا که بیشتر در صورت پاره شدن کیست به وجود می آید
- ایجاد خون مردگی در ساق پا
- قفل کردن و صدا دادن زانو
- قفل شدن مفصل زانو
- انحراف زانو
آیا کیست زانو خطرناک است
در مطالب بالا به این موضوع اشاره کردیم که کیست زانو در لبه خارجی مفصل زانو به وجود می آید و علت آن هم می تواند به خاطر ضعیف شدن یا کندرومالاسی غضروف داخلی مفصل زانو باشد.
این بیماری همچنین می تواند به خاطر ضعیف شدن عضلات چهار سر و کمبود ویتامین E در فرد به وجود آید که کمبود همین ویتامین ها خود می تواند باعث ضعیف شدن غضروف مفصل زانو شود.
کیست زانو می تواند با تومورهای خطرناک بافت های نرم همراه باشد و باعث به وجود آمدن لخته های خون در پشت زانو و ساق پا شود که این مسئله بسیار جدی می باشد و در صورت مشاهده آن باید در سریع ترین زمان ممکن به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه شود.
تشخیص کیست زانو
پزشک متخصص با مشاهده علائم و سابقه بیماری شما از شما سوالاتی خواهد پرسید و معاینه جسمی شما را انجام خواهد داد. وی دامنه حرکت زانوهای شما را مورد بررسی قرار داده و آن ها را با یکدیگر مورد مقایسه قرار می دهد و برای یافتن علت بیماری و اندازه کیست زانو به انجام تصویر برداری از زانو می پردازد که این تصویر برداری به کمک روش های زیر انجام می شود.
- التراسوند
- سی تی اسکن
- ام آر آی
اگر پزشک متخصص در تصاویر مربوط به زانو شما با عفونت هایی روبرو شود برای درمان بهتر برای شما آزمایش های مربوط به خون را تجویز خواهد کرد تا از روی جواب آزمایش بهتر بتواند روند درمان شما را در پیش بگیرد.
عمل جراحی کیست زانو
برداشتن کیست زانو به صورت کامل و در برخی از مواقع به صورت جزئی صورت می گیرد و اگر برداشت کیست به شکل ناقص انجام شود این امکان وجود دارد که کیست مجدد به زانو باز گردد به همین دلیل است که راه های درمان کیست متفاوت می باشد.
اگر کیست به خاطر پارگی مینیسک به وجود آمده باشد از روش آرتروسکوپی استفاده می شود اما اگر هیچ ارتباطی با پارگی مینیسک نداشته باشد می توان آن را با عمل جراحی باز برطرف کرد.
درمان کیست بدون جراحی
به غیر از عمل جراحی برای درمان کیست زانو راه های دیگری هم وجود که عبارتند از:
- استفاده از داروهای مُسکن، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، مُسکنهای خفیف مانند استامینوفن
- داروی هومیوپاتی که در مدیریت کردن درد و تورم اطراف مفصل زانو و بهبود دامنه حرکتی مفصل مفید میباشد.
- تزریق آستروئید یا همان کورتون.
- تحریک الکتریکی به کمک سونوگرافی
- سرما درمانی یعنی استفاده از یخ که باید هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بافاصله زمانی ۲ الی ۳ ساعت بر موضع استفاده شود.
- فیزیوتراپی و انجام دادن تقویت تمرینات کششی.
علل بروز عارضه کیست پشت زانو
می دانید که مایع درونی مفصل به زانو کمک می کند تا زانو به نرمی حرکت کند و کیست زانو هنگامی به وجود می آید که این مایع بیش از اندازه طبیعی باشد. در حقیقت مایع اضافه مفصل به پشت زانو هل داده می شود و از دلایل اضافه شدن این مایع پارگی غضروف مینیسک زانو، آسیب دیدگی و یا تصادف و وجود عفونت در مفصل می باشد
لازم است که این موضوع را نیز بدانید که ایجاد کیست زانو در کودکان می تواند به علت بیماری بورس به وجود آید. بورس خود کیسه کوچک حاوی مایع است که در میان استخوان و بافت نرم ایجاد می شود.