اصطلاحی عمومی که برای عنوان کردن مشکلات جسمانی مورد استفاده قرار می گیرد را رماتیسم مفصلی می گویند. روماتیسم مفصلی چیست؟ مشکلاتی که به عنوان اختلالات رماتیسمی شناخته می شود که با ورم و التهاب مفاصل در ارتباط می باشد و اندام های مختلف بدن را به اعضای داخلی بدن متصل می کند.
بد نیست که بدانید برخی از اختلالات رماتیسمی را می توان در دسته بندی بیماری های خود ایمنی جای داد در این بیماری ها سیستم ایمنی بدن به جای اینکه به میکروب ها و ویروس های اعضای بدن حمله کنند به بافت های سالم بدن حمله می کنند. مهم ترین مفصل در بدن انسان ها مفصل زانو می باشد و زمانیکه اختلالات روماتیسمی باعث شوند که این مفصل تخریب شود در برخی مواقع لازم است که عمل تعویض مفصل زانو صورت گیرد.
در مطلب امروز درباره اینکه روماتیسم مفصلی چیست؟ اشاره ای خواهیم داشت و شما را با انواع این رماتیسم و راه های درمان آن بیشتر آشنا خواهیم کرد.
گفتیم که روماتیسم مفصلی چیست؟ شایع ترین بیماری التهابی رماتیسمی. این بیماری به دو دسته بیماری های مکانیکی و بیماری های التهابی تقسیم بندی می شود.
بیماری های مکانیکی در حقیقت همان دردها و ناراحتی هایی مانند آرتروز، کمر درد و دردهای این چنینی کمی باشد. رماتیسم مفصلی در دسته دوم یعنی بیماری های التهابی قرار گرفته است.
آمارهای پزشکی نشان داده است که حدود یک درصد از جمعیت کل جهان به این بیماری دچار می باشند که 35 درصد آنها در کشور عزیزمان ایران ذکر شده است ناگفته نماند که این درصد نشان داده شده از بیماری رماتیسم مفصلی در ایران نسبت به آمار کل دنیا کمتر می باشد و با آمار کشورهای همچون هندوستان برابری می کند.
در نظر داشته باشید که در صورتیکه با این نوع بیماری مواجه شدید حتما به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا در مراحل ابتدایی مورد مداوا قرار گیرید.
بیماری رماتیسم مفصلی علائم های بسیاری دارد که مهم ترین آنها درد و خشکی صبحگاهی مفاصل بدن می باشد که این درد و خشکی در دست ها همراه با احساس ضعف و خستگی همراه می باشد.
علت های رماتیسم مفصلی به سه دسته علائم عمومی، علائم مفصلی و علائم غیر مفصلی تقسیم بندی شده اند. که در ادامه به آنها اشاره ای خواهیم کرد.
یکی از علائم روماتیسم مفصلی و در واقع اولین عامل، علائم عمومی می باشند که در این شکل از علائم رماتیسم که چیزی نزدیک به 70 درصد مواردی که به بیماری رماتیسم مفصلی از آن نشئت گرفته اند عبارتند از: ضعف، کاهش اشتها، درد مبهم عضلات و احساس خستگی.
در این مورد از بیماری فرد ممکن است از ماه ها قبل دچار روماتیسم مفصلی شده باشد بدون اینکه هیچگونه از علائم را داشته باشد و علائم بعد از مدت ها خود را نشان داده باشند.
علائم مفصلی 30 درصد از موارد شروع بیماری رماتیسم مفصلی را بروز می دهد که این علائم شامل: درد مفصل که با حرکت دادن آن یا فشار آوردن بر آن درد بیشتر می شود، تورم مفصل، احساس خشکی مفصل، قرینه بودن مفاصل درگیر.
این علائم در 40 درصد از بیماران مشاهده می شود مهم ترین این علائم عبارتند از:
قبل تر برایتان عنوان کردیم که روماتیسم مفصلی چیست؟ و چه نشانه هایی دارد. در ادامه می خواهیم به این موضوع بپردازیم که چه عوامل خطرناکی باعث به وجود آمدن این بیماری در افراد می شود.
یکی از عواملی که ممکن است با آن آشنا باشید عامل خطرناک ارثی می باشد. یعنی اگر شما در خانواده ای زندگی می کنید که سابقه ابتلا شدن به بیماری رماتیسم مفصلی را داشته اند احتمال اینکه شما نیز مبتلا شوید بسیار خواهد بود.
توجه داشته باشید که این بیماری در خانم ها بیشتر از آقایان رواج دارد که علت آن هم استروژن هایی می باشد که در بدن خانم ها وجود دارد البته این دلیل به طور جد مشخص نشده است.
مبتلا شدن به بیماری رماتیسم مفصلی در هر سنی ممکن است به وقوع بپیوندد و نمی توان گفت که حتما این بیماری مختص به سن و دوره خاصی از زندگی افراد می باشد.
برای درمان چنین بیماری نیاز است که حتما به بهترین متخصص ارتوپد در تهران و متخصص رومانولوژی مراجعه کنید و با توجه به تشخیص آنها داروهایی را که برایتان تجویز کرده اند را استفاده کنید.
برای درمان بیماری رماتیسم مفصلی داروهای مختلفی وجود دارد. داروهای تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن یکی از دسته های دارویی می باشند که برای درمان روماتیسم مفصلی مورد استفاده قرار می گیرد.
از داروهای دیگری که برای درمان بیماری رماتیسم مفصل استفاده می شود هیدروکسیدکلروکین می باشد این دارو در دسته داروهای سیستم ایمنی بدن می باشد.
در درمان بیماریهای رماتیسم معمولا کورتون نیز تجویز می شود اما از آنجایی که این دارو به نوعی یک دارو مخدر به حساب می آید میزان استفاده از آن در دز پایین تجویز می شود و در کنار آن داروهایی همچون پتروتکلساد توصیه می شود.
برای تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی یک سری معیار های مهم وجود دارد که عبارتند از: