می دانید که دنده ها از 12 جفت استخوان تشکیل شده اند که از جلو به استخوان جناق و از پشت به ستون مهره ها متصل هستند. شکستگی دنده در اثر ضربات سنگین مانند تصادف به وجود می آید. زمانیکه شکستگی دنده بر اثر آسیب های خارجی نباشد و در اثر برخی بیماری ها مانند سرفه شدید به وجود آید به آن ها شکستگی از نوع فشاری گفته می شود که خیلی ساده و بدون هیچگونه جابه جایی صورت گرفته است
پیش تر عنوان کردیم که دنده های موجود در بدن هر انسان از 12 جفت تشکیل شده است که امکان شکستگی برای هریک از آن ها وجود دارد. از شایع ترین علت های شکستگی دنده وارد آمدن ضربه به طور مستقیم می باشد. اما در تصادف های جاده ای و سقوط از ارتفاعات یکی دیگر از دلایل شکستگی دنده می باشد.
نکته مهمی که باید درباه شکستگی دنده بدانید این است که منطقه شکستگی دنده معمولا بین دنده های 4 و 110 اتفاق می افتد و مابقی دنده ها همچون دنده یک و دو امکان شکستگی کمتری دارند. مسئله مهم دیگر این است که کودکان و نوجوانان به خاطر نرم بودن استخوان هایی که دارند کمتر ممکن است به این مشکل دچار شوند. اما در سنین بالا مخصوصا افرادی که به بیماری پوکی استخوان مبتلا می باشند خطر شکستگی دنده بسیار زیاد می باشد
برای اینکه متوجه این مسئله شوید که واقعا دچار شکستگی دنده شده اید با توجه به علائمی که در خود یا شخص دیگری مشاهده کرده اید در ابتدای امر باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا طبق نظر ایشان بتوانید روال درمان و پیگیری را در پیش گیرید.
زمانیکه برای تشخیص شکستگی دنده به متخصص مربوطه مراجعه کردید برای شما یک سری آژمایش های لازم را در ابتدا تجویز می کنند تا با جواب بدست آمده از آن آزمایشات بتوانند بهتر و دقیق تر نوع شکستگی را تشخیص داده و آن را درمان کنند.
آزمایش هایی که لازم است برای تشخیص شکستگی دنده انجام دهید عبارتند از:
یکی از علائم شکستگی دنده عفونت می باشد که می تواند در صورت نادیده گرفتن بسیار خطرناک باشد اما همین عفونت در ناحیه دنده خود دارای علائمی می باشد که شما می توانید با مشاهده هریک از این علائم در کوتاهترین زمان ممکن به یک متخصص ارتوپد مراجعه کرده و از پیشگیری عفونت به وجود آمده جلوگیری کنید. این علائم شامل مواردی همچون: کشیدگی و تحت فشار بودن عضله های کمر، شانه، سینه ، بازو، سفت شدگی بافت ها، اختلالات هم ترازی ستون فقرات، آرتریت روماتوئید، نازک شدن استخوان ها(پوکی استخوان) و التهاب گروهی از اعصاب به نام نوریت
در برخی مواقع درد در ناحیه دنده ها ممکن است به خاطر مسائلی باشد که در زندگی هر انسانی وجود دارد که برای درمان آن باید در کوتاهترین زمان ممکن به متخصص مربوطه مراجعه شود اما در شرایطی که درد ناحیه دنده بعد از یک آسیب دیدگی مانند تصادف به وجود آمده باشد باید بلافاصله به پزشک مراجعه شود.
از دیگر مواردی که با مشاهده آن ها باید به پزشک مربوطه مراجعه کنید شامل:
درمان شکستگی دنده با توجه به نوع شکستگی و علائم شکستگی دنده می باشد. زمانیکه شکستگی شما از نوع ساده باشد به خودی خود بهبود خواهد یافت و موثرترین روش درمان این نوع شکستگی استراحت می باشد.
در نوع شکستگی ساده فرد باید از انجام دادن فعالیت های کششی که باعث فشار آوردن به دنده ها می شود اجتناب کند زیرا ممکن است شکستگی تشدید پیدا کرده و دردهای بیشتری را برای فرد به وجود آورد.
اما افرادی که بیشتر از یک دنده شکسته دارند ممکن است نیار باشد برای بهبود عمل جراحی انجام دهند که در طول عمل برای اینکه دنده های شکسته را بتوان به هم متصل کرد از صفحات و پیچ های مناسب در این زمینه استفاده می شود. فراموش نکنید که عمل جراحی شکستگی دنده هم مانند هر آسیب دیگری که به اندام های داخلی وارد می شود باعث ترمیم اعصاب و رگ های خونی می شود.