بد شکل شدن زانو یا تغییر شکل آن به خاطر ناتوانی در صاف کردن یا بازکردن زانو به طور کامل می باشد که در علم پزشکی به آن انقباض خمشی زانو گفته می شود. این سوال برای بسیاری از بیماران و مراجعه کنندگان به کلینیک زانو پیش آمده است که چرا زانو تغییر شکل پیدا می کند؟ راه درمان تغییر شکل زانو چیست؟ در این مقاله بیشتر به این مسئله پرداخته ایم.
همانطور که می دانید زانو از سه استخوان اصلی به نام های استخوان زان، استخوان درشت نی و استخوان کشکک زانو تشکیل شده است.
علاوه بر سه استخوان اصلی که در متن بالا به آن ها اشاره کرده ایم ساختارهای دیگری همچون غضروفها، تاندونها و رباطها نیز وجود دارند که در حرکت، پایداری و مقاومت زانو نقش بسیار مهمی دارند.
اما سوال اصلی اینجاست که چرا زانو تغییر شکل پیدا می کند؟
مغصل زانو از دو مفصل تشکیل شده است که بین استخوان های درشت نی و ران قرار دارند. زمانیکه یکی از این دو مفصل در زانو دچار تغییر غیر طبیعی شود منجر به تعییر شکل زانو خواهد شد.
زمانیکه زانو دچار تغییر شکل می شود و ارتباط نامتناسبی بین استخوان های ران و درشت نی به وجود می آید پا شکل های زیر را به ود خواهد گرفت.
در این مدل از تغییر شکل زانو اگر شما در حالت ایستاده به صورت کاملا صاف پاهای خود را کنار هم قرار دهید و زانوها با هم برخورد داشته باشند و مچ پا از هم فاصله داشته باشند و تماسی پیدا نکنند نشان از پای ضربدری می باشد.
دلایل مختلف زیادی وجود دارند که منجر به تغییر شکل زانو شما به حالت پرانتزی می شوند که در ادامه به چند نمونه از شایع ترین آن ها اشاره ای کرده ایم.
تغییر شکل زانو به صورت پرانتزی، زمانی به وجود می آید که شما در حالت ایستادن صاف پاهای خود را به هم نزیدکی می کنید دو پا به هم برخورد میکنند اما دو مفصل زانو از هم فاصله دارند و با هم تماس پیدا نمیکنند.
همانطور که برای تغییر شکل زانو به حالت پرانتزی دلایل مختلفی وجود دارد برای تغییر شکل زانو به صورت ضربدری هم دلایلی وجود دارند که عبارتند از:
در مطاب بالا به این موضوع اشاره کردیم که چرا زانو تغییر شکل پیدا می کند؟ همچنین عنوان کردیم زمانیکه زانو دچار این مشکل می شود شکل پا یا به به صورت ضربدری می باشد یا پرانتزی.
در این بخش می خواهیم اشاره ای هم به علت ایت تغییر شکل در ناحیه زانو داشته باشیم.
موادری همچون آرتروز،استئوتومی قبلی، جوش نخوردن شکستگی استخوان، ناهنجاری های مادرزادی و برخی بیماری های متابولیک استخوان از شایع ترین مواردی هستند که منجر به این مسئله و تغییر شکل در زانو می شوند.
به همین خاطر است که متخصصین و جراحانی که در زمینه جراحی تعویض مغصل زانو فعالیت دارند اول تشخیص می دهند که این تغییر شکل درونی می باشد یا بیرونی؟!
روش های درمان و جراحی برای تغییر شکل های درون مفصلی نیاز به اصلاحات درون مفصلی دارد و تغییر شکل برون مفصلی هم پیچیدگی های خاص خود را دارا می باشد.
برای درمان تغییر شکل زانو روش های درمانی مختلفی همچون موارد زیر وجود دارد که درباره هر یک از آن ها به اختصار توضیحاتی را شرح داده ایم.
راه درمان تغییر شکل زانو عبارتند از:
باید به این مسئله توجه داشته باشید بعد از پی بردن به این مسئله که چرا زانو تغییر شکل پیدا می کند؟ اطلاع داشته باشید که روندهای درمان برای هر تغییر شکل متفاوت می باشد.
متداول ترین روش درمان که برای این مشکل مورد استفاده قرار میگیرید فیزیوتراپی می باشد که به افزایش قدرت و بهبود انعطاف پذیری برای افزایش حرکت بدون درد شدید کمک می کند.
در این روش درمانی به شما کمک خواهد شد تا بتوانید درد زانو را به خوبی کنترل کنید زیرا این مسئله به روند درمان کمک زیادی خواهد کرد.
حرکت دادن مفصل ها با تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی هم درد را مقداری تسکین می دهد.
دیگر روش درمان برای تغییر شکل زانو، دارو درمانی می باشد. تجویز و مصرف داروهایی همچون نیکودین به طور معمول برای کمک به کاهش درد ناشی از این تغییر شکل ها مفید می باشد.
نباید فراموش کنید که تغییر شکل در ناحیه زانو به خاطر نوعی آرتروز به وجود می آید که ممکن است در گذر زمان بدتر هم شود در این نوع آرتروزها داروهای ضد التهاب ساده درد را کمی تسکین می دهند.
اما آخرین روش درمان، عمل جراحی می باشد که از این روش برای بازسازی کامل مفصل یا اصلاح بخشی از قسمت مشکل ساز بکار می رود تا حرکت کردن تسهیل شود.
در حقیقت هدف از جراحی کمک به حرکت برخی از بیماران می باشد که روش های دارو درمانی برای آن ها موثر نبوده است.
ما سعی کرده ایم هر آنچه درباره چرا زانو تغییر شکل پیدا می کند؟ راه درمان تغییر شکل زانو چیست؟ را در قالب این مقاله در اختیارتان قرار دهیم.
شما دوستان عزیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران ما از طریق سایت zanoclinic.com در ارتباط باشید.
بدشکلی زانو والگوس به عنوان زاویه تیبیو فمورال بیشتر از 10 درجه تعریف می شود. به طور معمول، بدشکلی نتیجه تغییرات در اجزای استخوانی و بافت نرم اطراف زانو است.
بدشکلی های ساق پا با استفاده از روشی به نام استئوتومی اصلاح می شوند. این امر مستلزم ایجاد برش روی استخوان و سپس تراز مجدد استخوان ها و مفاصل است تا به درستی در جای خود قرار گیرند.
ژنو والگوم در کودکان خردسال شایع است و معمولاً با رشد آنها خود را اصلاح می کند. 75 درصد از کودکان 3 تا 5 ساله دارای زانوهای کوبشی هستند.