ساختار مفصل مچ پا
استخوان های جداگانه مفصل مچ پا توسط رباط ها به هم متصل می شوند. آنها توسط عضلات مختلف در ساق پا فعال می شوند. اتصال رباط بین استخوان درشت نی و استخوان فیبولا و همچنین رباط های خارجی و داخلی، پای شما را تثبیت می کند. پیچ خوردگی مچ پا، پارگی رباط مچ پا یا آسیب دیدگی رباط را می توان به طور معمول به دو گروه تقسیم کرد.
- پیچ خوردگی مچ پا “بالا”
- پیچ خوردگی مچ پا”پایین”
پیچ خوردگی مچ پا “بالا”
پیچ خوردگی مچ پا ” بالا” بسیار شایعتر است و هنگامی اتفاق می افتد که مچ پا به سمت داخل بچرخد، یعنی زمانی که رباط هایی که استخوان مچ پا را به استخوان فیبولا متصل می کنند، پاره می شوند. سه رباط در سمت خارجی مچ پا می تواند در این آسیب ها دچار آسیب دیدگی شوند. این نوع آسیب ها معمولاً بدون نیاز به جراحی کنترل می شوند.
پیچ خوردگی مچ پا “پایین”
پیچ خوردگی مچ پا “پایین” زیاد شایع نیست اما جدی تر است و ممکن است نیاز به درمان جراحی داشته باشد. در یک پیچ خوردگی مچ پا، رباط های سختی که دو استخوان پایین ساق پا را به هم نگه می دارند، پاره می شوند. در غیر این صورت به عنوان آسیب سندرم شناخته می شود و ممکن است منجر به جدا شدن دو استخوان شود.
پارگی رباط پا
پارگی رباط یا پارگی در مفصل مچ پا یکی از آسیب های شایع ورزشی است. این معمولاً هنگامی اتفاق می افتد که مچ پا را بپیچانید یا بچرخانید. رباط پاره شده اغلب دردناک است و باعث تورم در پای آسیب دیده می شود به این معنی که دیگر نمی توانید بدون درد راه بروید.
اغلب، درمان محافظه کارانه و بدون جراحی برای پارگی رباط کافی است. وضعیت شما هر چه باشد ما در کلینیک زانو به طور موثری جراحت شما را درمان می کنیم و بهترین نتیجه ممکن را برای شما فراهم می کنیم. برای اینکه بیشتر با نشانه ها و علائم پارگی رباط مچ پا آشنا شوید با ما در این مقاله همراه باشید.
علائم پارگی رباط مفصل مچ پا
بعد از غلتیدن مچ پا، درد ناگهانی در پای شما ایجاد می شود. برخی از آنها همراه با صداهای شدید خواهند بود و برخی دیگر هیچ صدایی ندارند. اولین علائم پارگی رباط مچ پا، تورم شدید و کبودی است. در پیچ خوردگی مچ پا، کبودی می تواند به پا و انگشتان برسد. تورم بیشتر می تواند در سمت خارجی مچ پا ظاهر شود. به دلیل درد اغلب دیگر نمی توانید وزن خود را روی پا قرار دهید. گاهی اوقات احساس بی ثباتی نیز ایجاد می شود.
اقدامات اولیه برای پارگی رباط مشکوک
برای جلوگیری از آسیب دیدگی بیشتر، بهتر است از روش زیر پیروی کنید.
- استراحت: در سریعترین زمان ممکن وزن خود را روی مفصل متوقف کنید.
- یخ: ناحیه آسیب دیده را خنک کنید تا با تورم و التهاب مفصل مقابله کند.
- فشرده سازی و ارتفاع: با یک باند کشی پای خود را بسته و آن را بالا نگه دارید. با این اقدامات می توانید تورم مفصل مچ پا را کم کنید.
علاوه بر این، باید در اسرع وقت نزد بهترین متخصص ارتوپد رفته و معاینه شوید تا آنها بتوانند نوع و شدت آسیب شما را ثابت کنند.
سوالات مربوط به پارگی رباط مچ پا
پارگی رباط مفصل مچ پا چگونه رخ می دهد؟
در 85٪ موارد پارگی رباط مچ پا به دلیل غلت زدن مچ پا هنگام راه رفتن اتفاق می افتد. نیروهای خارجی همچنین می توانند باعث پارگی رباط شوند. این اغلب در فوتبال، هنگام خطا رخ می دهد. به طور کلی ورزش های توپی مانند تنیس، بسکتبال و والیبال خطر آسیب دیدگی بالایی دارند. علاوه بر این، برخی تصادفات می توانند منجر به شکستگی استخوان یا آسیب دیدگی مفصل شود.
تشخیص پارگی رباط مچ پا
زمانیکه به پزشک متخصص مراجعه می کنید تا از پارگی رباط مچ پا اطمینان حاصل کنید از شما درخواست می شود که به طور دقیق آنچه که برای شما رخ داده است را شرح دهید تا با معاینات و بررسی های لازم بتوانند ارزیابی و تشخیص صحیحی را درباره مفصل مچ پای شما بدهند.
دقت داشته باشید که عنوان کردن آنچه که برای شما اتفاق افتاده است به طور کامل می تواند کمک بسیار بزرگی به تشخیص نوع آسیب دیدگی و میزان آسیب دیدگی به پزشک مربوطه بکند.
به منظور درد هرگونه آسیب استخوانی، ممکن است معاینه با اشعه ایکس انجام شود. اشعه ایکس ساده برای در شکستگی مهم است اما اغلب در پیچ خوردگی مچ پا یا پارگی رباط، امری طبیعی به نظر می رسد. با اشعه ایکس نمی توان بین آسیب رباط بالا یا پایین درجه یا آسیب هایی که باعث آسیب غضروف یا شکستگی های ظریف می شود تفاوت قائل شد. اسکن تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) اغلب برای بررسی بیشتر مورد نیاز است زیرا می تواند تصاویر دقیقی از بدن تولید کند که اشعه ایکس نمی تواند.
جراحی رباط مچ پا پاره شده
بر اساس آنچه که شما برای پزشک خود عنوان می کنید وی درمان مناسب شما را ارائه می دهد. در بسیاری از موارد، پزشک می تواند پارگی رباط در مفصل مچ پا را با استفاده از روش های محافظه کارانه به طور موثر درمان کند. این ممکن است به معنی عصا، آتل مچ پا و فیزیوتراپی کلیدی برای توان بخشی مچ پا باشد.
در یک پیچ خوردگی مچ پا یا آسیب دیدگی رباط، در صورت وجود علائم پایدار با وجود درمان محافظه کارانه، ممکن است درمان جراحی در نظر گرفته شود. برای یک سندوزموز ناپایدار یا در موارد جراحی پیچ خوردگی مچ پا اغلب بهترین راه حل است. در حداکثر 20٪ از آسیب های رباط در پیچ خوردگی مچ پا، ممکن است با وجود فیزیوتراپی، بی ثباتی مچ پا ادامه داشته باشد.
اگر مواردی که در متن بالا به آن ها اشاره کردیم را مشاهده کردید، جراحی برای ترمیم رباط ها ممکن است یک گزینه مناسب باشد که باز هم بستگی به نظر پزشک متخصص دارد. این یک عمل باز از طریق یک برش یا برش کوچک در قسمت خارجی مچ پا شما است و رباط های پاره شده ترمیم می شوند. ممکن است از پین های کوچک فلزی برای لنگر انداختن رباط ها به استخوان استفاده شود.
جمع بندی
برای بهبودی کامل رباط ها به یک دوره شش هفته ای نیاز دارید. در آن زمان ممکن است در ابتدا از عصا استفاده کنید. جراحی رباط مچ پا در بازگرداندن ثبات بسیار موفق است و در بیشتر موارد، رباط ها بدون هیچ مشکلی بهبود می یابند.
در بیشتر موارد آسیب های رباط مفصل مچ پا بدون عارضه بهبود می یابد. اما شما باید صبور باشید. فقط در چند روز و هفته اول از عصا زیر بغل خود برای مراقبت استفاده کنید. فیزیوتراپی فشرده و آموزش پا فقط پس از فروکش علائم شما مفید خواهد بود. سپس باید مرحله به مرحله وزن بیشتری روی پای خود بگذارید.
2 Comments
سلام وقت بخیر
خارش در نقطه ی پارگی رباط مچ پا به چه معناست؟
سلام
مرسی از توضیحات عالیتون