یکی از دردهای رایج در ناحیه پا که مختص به سنین خاصی هم نمی باشد زانو درد است که می تواند بعد از آسیب دیدگی یا بر اثر بیماری و اختلال های مزمن درافراد به وجود آید.
شدت درد و میزان ناراحتی در زانو به عواملی مختلفی مانند علت درد، محل درد و شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد.
در دوران کهنسالی درد زانو به خاطر بیماری های استخوانی می باشد که می تواند به صورت مستقیم. یا غیر مستقیم بر روی مفاصل نیز تاثیر گذار باشد.
مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم ممکن است که همیشه رخ ندهند اما در اکثر افراد پیر و کهنسال بروز درد در ناحیه زانو نشان دهنده ضعف استخوان ها و ساختارهای آن می باشد که بر اثر بالا رفتن سن به وجود آمده اند.
افراد مسنی که مبتلا به بیماری های اختلالات استخوانی هستند درد زانو را بیشتر تجربه کرده اند. بهتر است بدانید که خانم های بالای 65 سال نسبت به خانم های جوان تر بیشتر در معرض خطر زانو درد قرار خواهند گرفت و آن دسته از جوانان و نوجوانانی که به فعالیت های سنگین مانند ورزش های دومیدانی مشغول هستند و فعالیت هایی را انجام می دهند که باعث می شود به مفصل های زانو فشار بیش از اندازه وارد شود ممکن است به درد زانو مبتلا شوند.
در مطلب امروز می خواهیم به یکی از روش های درمان درد زانو یعنی فیزیوتراپی زانو با لیزر بپردازیم.
برای انجام فیزیوتراپی زانو با لیزر در ابتدا باید بدانیم که لیزر چه ویژگی دارد که می تواند به درمان و کاهش درد زانو کمک کند.
پرتو هایی که از طریق لیزر وارد بدن می شوند با زمان و طول موج های متفاوت به بافت های نرم بدن نفوذ می کنند تا بتوانند مستقیما انرژی لازم را به سلول بافت های آسیب دیده برسانند.
از روش لیزردرمانی برای بیماری های پوستی، عضله، رباط، تاندون, عصب، غضروف و استخوان های آسیب دیده استفاده می شود که یک روش درمانی مفید می باشد.
این روش درمانی می تواند درد و تورم های ایجاد شده در مفصل های آسیب دیده را کاهش دهد و برای آن دسته از بیمارانی که دارای سن بالا یا آرتروز مزمن می باشند سودمند خواهد بود.
بهترین متخصص ارتوپد معولا برای درمان به وسیله لیزر بین 5 تا 8 جلسه را تجویز می نماید که اکثر بیماران بعد از جلسه سوم و نهایتا جلسه چهارم می تواند متوجه تغییرات کوچکی شوند که اگر دوره درمان را به طورکامل بگذرانند بهبودی خود را به طور کامل بدست خواهند آورد.
علاوه بر فیزیو تراپی زانو با لیزر از این دستگاه درمانی می توان برای عارضه های دیگری که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم نیز استفاده کنیم.
تمیریناتی که در فیزیوتراپی زانو انجام می شود یکی از مهم ترین کارهایی است که می تواند در روند بهبود درد زانو تاثیر گذار باشد.
این موضوع را فراموش نکنید که هر چه قدر عضلات شما ضعیف تر باشد احتمال آسیب دیدگی در شما بیشتر خواهد بود. اختلالاتی که در بخش های مختلف زانو به وجود می آید می توانند بر روند درمان فیزیوتراپی تاثیر داشته باشند مثلا اگر زانوی شما از ناحیه acl و pcl آسیب دیده باشد ثابت بودن عوارض فیزیوتراپی به هم می خورد و ممکن است خالی شدن زانو برایتان اتفاق بیافتد. در واقع نحوه درمان فیزیوتراپی با توجه به عارضه هایی که به وجود می آید برای هر شخص متفاوت می باشد.
درمان هایی که به وسیله فیزیوتراپی زانو با لیزر انجام می شود فاز به فاز و با در نظر گرفتن شرایط بیمار انجام می شود مثلا برای کاهش دادن درد از مدالیته های فیزیکی، برای درمان دستی از دستگاه های الکتروتراپی، برای کاهش تورم از کامپرشن تراپی و برای تقویت عضلات از برنامه ها و تمرین های درمانی استفاده می شود.
ناگفته نماند برای دامنه حرکتی کامل فیزیوتراپی زانو از دستگاهی به نام CPM استفاده می شود
برای درمان زانو درد به وسیله فیزیو تراپی از لیزرهای پرتوان و کم توان استفاده می شود و به طور کلی تاثیری که فیزیو تراپی زانو با لیزر بر درد و آسیب دیدگی دارد برای ترمیم بافت، افزایش خونرسانی،کاهش التهاب و کاهش درد می باشد که هر کدام از این موارد مکانیزم های مخصوص به خود را دارا می باشند.
لیزرهای پرتوان اثرات درمانی بیشتری دارند که برای فیزیوتراپی زانو دستگاه را روی نقاطی که درد احساس می شود قرار می دهند لیزر به ترمیم بافت ها کمک می کند و ترمیم را به شکل سریع تری انجام می دهد.
لیزرهایی که برای فیزیوتراپی زانو مورد استفاده قرار می گیرند برای چشم بسیار مضر می باشند به همین خاطر است که شخص بیمار و درمانگر هر دو از عینک های مخصوص در طول درمان استفاده می کنند.
لازم به ذکر است که از این دستگاه برای خانم های باردار، بیماران مبتلا به تومور و کسانی که داری عفونت می باشند استفاده نمی شود.